Standard.

nedjelja septembar 22

"Smrću Pavlovića porodica i kolege izgubili mnogo"

U Skupštini je održana komemorativna sjednica povodom smrti poslanika Koče Pavlovića.

289 hits

nedjelja septembar 22

Đukanović na zasijedanju Generalne skupštine UN u Njujorku

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, predvodiće delegaciju naše zemlje na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje se održava od 24. do 30. septembra u Njujorku. Kako je najavljeno iz Ministarstva vanjskih…

168 hits

nedjelja septembar 22

Gvozdenović: Vidi se ko je za reformu, a ko za opstrukciju

Važno je da se opozicija aktivno i bez odgađanja uključi u rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Mi ćemo do posljednjeg trenutka biti strpljivi, ali i paralelno…

190 hits

nedjelja septembar 22

Marković sjutra u Bijelom Polju sa nevladinim organizacijama sa sjevera

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastaće se sjutra, 23. septembra, Bijelom Polju sa predstavnicima nevladinih organizacija sa sjevera.

100 hits

 
 
 
 
utorak, 10 septembar 2019 12:00

Procurela interna istraživanja: DPS najjača stranka, DF ispred Demokrata, Prava ulazi u parlament

Politička borba u Crnoj Gori proteklih nekoliko mjeseci se zahuktava - opozicione stranke se sastaju i prave zajedničke dogovore, revitalizovana je priča o tehničkoj vladi i o Odboru za izborno zakonodavstvo. U susret izborima koji se očekuju na jesen iduće godine, kako saznaje Standard, više političkih partija radilo je interna istraživanja o trenutnom rejtingu. Prava Crna Gora objavila je na svom profilu istraživanje koje je za sopstvene potrebe radila jedna opoziciona stranka prema kojima je DPS najjača politička partija, a za njima su Demokratski front i Demokrate koji jedini imaju procentualno dvocifrenu podršku biračkog tijela.

Iz Prave Crne Gore nijesu mogli da nam otkriju izvor podataka koji su objavili, ali su istakli da je renomirana beogradska agencija radila istraživanje za jednu opozicionu stranku u Crnoj Gori.

"Imali smo uvid u to istraživanje i prema procentima koje smo objavili Prava sigurno ulazi u parlament. Ne možemo da kažemo ko nam je dao podatke ali budite sigurnni da je istraživanje ozbiljno. Takođe, pouzdano znamo da su najmanje još dvije stranke iz opozicije posljednjih mjesec vršile interna istraživanja i ona se manje-više poklapaju sa onim što je nama pokazano", rečeno nam je iz Prave Crne Gore.

Prema podacima koje su iz te partije objavili DPS je najjača stranka sa 38 odsto podrške birača, zatim slijedi Demokratski front sa 15,3 odsto i Demokrate sa 14,8. Sve ostale stranke imaju ispod pet odsto podrške birača - Socijaldemokrate i Prava po 4,3 odsto, Bošnjačka stranka i SNP po 4 odsto, SDP 2,8 odsto, Demos 2,5 odsto, URA 2,7 odsto i Albanske stranke 2,6 odsto.

istraživanje

Da političke stranke pred izbore rade ispitivanja javnog mnjenja nije tajna. Standardu je iz više stranaka nezvanično potvrđeno da su radili interna istraživanja, a rezultati se, sa manjim odstupanjima, poklapaju sa ovima koje je objavila Prava.

Podsjetimo, nedavno su agencija Ipsos i Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) odradili istraživanje javnog mnjenja.

Prema istraživanju Ipsosa koje je objavljeno početkom avgusta, Demokratska partija socijalista (DPS) ima poverenje od 41 odsto, na drugom mestu su Demokrate sa 17 procenata, Demokratski front sa 13 odsto, SNP koji ima poverenje 8 odsto i Socijaldemokrate sa 4 odsto. Svi ostali, prema tom istraživanju ne prelaze cenzus na izborima.

Prema istraživanju koje je CEDEM obajvio u julu DPS ima podršku 34 odsto birača, dok je Demokratama rejting 14.6 odsto, DF je 15.6 odsto, a URI 4.9 odsto. Rejting SNP je 6.6 odsto, Socijaldemokrate su na 5.3 odsto, SDP 3.1, a Demos na 3.7 odsto.

B.K.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 10 septembar 2019 12:14

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.