Standard.

srijeda novembar 13

Svaka peta strana Bečićevog rada plagijat

Nezavisna, međunarodna komisija Ekonomskog fakulteta, na bazi detaljne analize, utvrdila je da se 7.494 riječi, odnosno 21,4 odsto ukupnog obima magistarskog rada predsjednika Demokrata Alekse Bečića ne može smatrati autentičnim, jer predstavlja…

220 hits

srijeda novembar 13

Rakočević: Nema govora o tehničkoj vladi

Tehnička vlada je neprihvatljiva za Demokratsku partiju socijalista DPS i naše koalicione partnere, poručio je Nikola Rakočević, šef poslaničkog kluba DPS-a.

162 hits

utorak novembar 12

Borba za "pol poziciju" u trci za opozicione birače: "Džabe produžavaju rokove, Odbor neće mrdnuti dalje od dnevnog reda"

Iako posljednjih nekoliko mjeseci iz opozicionih stranaka slušamo priče o tehničkoj vladi, protestima, radikalnoj reformi izbornog zakonodavstva, slobodno se može postaviti pitanje šta je svrha ovih megalomanskih zahtjeva – ugrožavanje…

314 hits

utorak novembar 12

Brajović: Staviti tačku na priču o tehničkoj Vladi

Produženje roka Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva još jedan je pokušaj značajnijeg uključivanja opozicije u rad odbora i stvaranje uslova za izbore čiji će rezultati biti prihvatljivi…

261 hits

 
 
 
 
srijeda, 11 septembar 2019 11:03

Stanković i Katnić ne žele da raspravljaju o "koverti": "Ovo je šamarčina Skupštini, kazniti tužioce"

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nijesu došli danas na sjednicu Odbora za antikorupciju Skupštine Crne Gore na kojoj je trebalo da se raspravlja o aferi "koverta", iako su bili pozvani.

Njihovim nedolaskom veoma nezadovoljni su bili poslanici opozicije ali i vlasti, koji su se saglasili da se sjednica sa predviđenim dnevnim redom ne može održati. Poslanici opozicije su poručili da je ovo "državni udar", "velika šamarčina za crnogorski parlament" i da zbog toga treba sankcionisati ili čak smijeniti tužioce.

Predsjednik Odbora poslanik DF-a Predrag Bulatović kazao je da nema osnova da se održi sjednica jer se ne može raspravljati o jedinoj tački dnevnog reda aferi "koverta", kad tužioci nijesu došli.

"Državni tužilac je odbio da dostavi poseban izvještaj ovom Odboru iako su to zahtjevali i poslanici vlasti i opzicije. Specijalni tuzilac Milivoje Katnić me je obavijestio da neće prisustvovati sjednici Odbora. Od vrhonog državnog tužioca čak nijesam dobio odgovor", rekao je Bulatović.

69945102 504977840327481 8297520986421460992 n

On je kazao da je ovo specifična situacija.

"Nemam dilemu da su Državni tužilac i Specijalni tužilac prekršili više zakona ali i dobru praksu koju smo do sad imali. Prekršen je Zakon o tužilaštvu po kojem su oni bili u obavezi da dostave periodičan izveštaj. Prekršili su i zakon o tajnosti podataka, jer mi kao članovi odbora imamo pravo na te podatke. Ovo je udar na parlament jer je oni ignorišu predstavnički dom građana Crne Gore" rekao je Bulatović.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović je kazala da je saglasna sa Bulatovićem da se sjednica ne može održati jer nema tužioca.

"Mi smo htjeli da na ovoj sjednici dokažemo da ništa ne krijemo jer smo to dužni prema izvještaju Evropske komisije. Uslova za održavanje sjednice nemamo, osim da izražavamo svoje političke stavove koje smo iznijeli više puta", rekla je Pejović.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović istakao je da "su prazne stolice na kojima su trebali da sjede Katnić i Stanović slika i prilika besudnosti naše zemlje".

"Oni ne žele da govore o aferi "koverta" jer ona vodi do vrha režima i na ovaj način se podstiče diktatura u Crnoj Gori. Ništa se nije pomaklo sa mrtve tačke", rekao je Vučurović.

Član Odbora iz SDP-a Raško Konjević je napomenuo je da je ovo prvi put da se državni zvaničnik ne odazove na poziv Skupštine.

"Tužioci su prekršili zakon i radi se o svojevrsnom državnom udaru. Tužilaštvo je samostalni organ u okviru izvršne vlasti i ovo treba da nas zabrine kao poslanike jer je ovo velika šamarčina od koje će da nam zuji glava",rekao je Konjević.

69967412 639817229758918 5296214744967938048 n

 

Poručio je da je ovim srozan ugled parlamenta. 

"Danas treba da iskoristimo zakonsku proceduru za smjenu tužilaca. Ako ne to onda da nađemo neki način da zaštitimo ugled parlamenta", predložio je Konjević.

Poslanik DPS-a Filip Vuković podsjetio je da je Specijalni tužilac dostavio obrazloženje zašto ne dolazi.

"Tužilac Katnić je javio u svom dopisu da neće učestvovati u radu Odbora jer za to nema pravnog osnova. Tužilac je barem poslao obrazloženje a pojedini poslanici ne dolaze u Skupštinu već godinama a da ništa ne obrazlažu", rekao je Vuković.

Bulatović je na to odgovorio da je Vuković glasao da Katnić dođe na salsušanje.

"Sad branite Katnića, a Vrhovni tužilac se čak nije ni udostojio da kaže da neće doći, to je kršenje zakona i udar na parlament", odgovorio je Bulatović i naveo da treba podnijeti zahtjev za smjene Stanovića i Katnića, ili makar predložiti da se kazne da bi zaštitili parlament.

69885150 381063799495475 6698537389771456512 n

"Ako nećemo da sankcionišeno onda treba da ukinemo Odbor za antikorupciju", rekao je Bulatović.

Vuković je kazao da je glasao da se održi sjednica ali da je još 6. septembra stigao dopis da Katnić neće doći.

"Sada ova sjednica nema smisla", rekao je Vuković.

Poslanik SD-a Boris Mugoša naveo je da se nijesu stekli uslovi da se rasprvlja o aferi "koverta", ali smatra da nije ugrožen autoritet i integritet parlamenta.

Poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da je nedolazak tužilaca apsolutno nepoštovanje parlamenta.

"U zakonu i poslovniku piše da su Državni tužilac i Vrhovni državni tužilac dužni da učestvuju u raspravama u parlamentu i radnim tijelima na kojima se raspravlja o slučajevima visoke korupcije", rekao je Damjanović. On je tražio da Odbor usvoji zaključak da su tužioci prekršili zakon.

Poslanica SNP-a Danijela Pavićević kazala je da je bila moralna obaveza tužilaca da dođu na sjednicu.

B.K.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 11 septembar 2019 11:54

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.