Standard.

petak oktobar 18

Katnić: Tražimo da Medojeviću bude skinut imunitet, poslaćemo Skupštini dva odvojena zahtjeva

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić gost je večerašnje ''Žive istine'' na Televiziji Crne Gore. On je potvrdio da je Skupština vratila zahtjev SDT-u u vezi sa oduzminanjem imuniteta Nebojši Medojevića i…

207 hits

petak oktobar 18

Đukanović: Neotvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albaniji razočaranje za region

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da je nemogućnost postizanja dogovora na Evropskom Savjetu o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom veliko razočarenje za sve nas u regionu.

149 hits

petak oktobar 18

Katnić: Ozbiljno sumnjamo da razgovori Kneževića i Vujoševića nijesu autentični, već namješteni

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Specijalni državni tužilac Milovoje Katnić smatra da slučaj Atlas grupe i odbjeglog biznismena Duška Kneževića ima elemente hibridnog rata. On je, gostujući u emisiji "Živa istina" kazao da nosioci hibridnog…

291 hits

petak oktobar 18

Marković na prijemu ambasada Višegradske grupe: Perspektiva članstva u EU je glavni pokretač reformi na Balkanu

Perspektiva članstva u EU, u skladu sa individualnim zaslugama, ostaje glavni pokretač reformi u regionu Zapadnog Balkana, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sinoć na zajedničkom prijemu ambasadora…

203 hits

 
 
 
 
utorak, 08 oktobar 2019 23:05

BOJKOT: Amfilohije večeras nije prisustvovao odlikovanju Vučića, zatražio vanredni sabor SPC – Irinej ga odbio

Povodom obilježavanja „800. godišnjica autokefalije”: Srpske pravoslavne crkve, večeras je u beogradskome „Sava centru” upriličena svečana akademija, pod nazivom „Zavet Svetoga Save".

Piše: Vladimir Jovanović

Srpski patrijarh Irinej, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, odlukom Sinoda SPC, odlikovani su Ordenom Svetoga Save prvoga stepena.

Večerašnji skup u Beogradu bojkotuje mitropolit Amfilohije Radović.

Njemu uprkos, iz Crne Gore su odlikovanju Vučića prisustvovali Andrija Mandić i Milan Knežević.

 aaaassssddddffff

Prema obaviještenim izvorima, Amfilohije je prekjuče u Žići predao Irineju zahtjev za sazivanje vanrednoga Sabora SPC, navodno potpisan od strane petnaestorice episkopa.

Amfilohije je tražio da zasijedanje Sabora počne sjutra, 9. oktobra.

Irinej je odbio taj Amfilohijev zahtijev.

Amfilohije je ranije kazao novinarima da „veliki broj arhijereja SPC nije saglasan sa odlukom Sinoda da orden Sv. Save na 800. godišnjicu autokefalnosti SPC dodijeli Vučiću”.

„Moram to da kažem, što se mene lično tiče, a vjerujem i jedan dobar dio naših arhijereja nijesu time zadovoljni. To je odluka Njegove Svetosti i članova Sinoda“, kazao je Amfilohije.

Aludirajući na Amfilohija, Irinej je večeras ocijenio da su njegove tvrdnje o Vućiću, kako je rekao – zlonamjerne.

Potom je riječ dobio srpski predsjednik. Obraćajući se Irineju, a misleći na Amfilohija, Vučić je u „Sava centru” kazao:

„Tek kad sam vidio šta o meni misle oni kojima sam postao izgovor za slanje poruka Vama, nerijetko i za obračun za Vama, oni koji vjeruju da ih ordenje čini većim od onih koji ordenje daju, odlučio sam da izgovorim nekoliko riječi".

„Kritike koje su stigle na Vaš račun, moja su krivica Vaša Svetosti”, rekao je Vučić.

 qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

„I da ste orden, Vaša Svetosti, dali onima koji su ćutali na otcjepljenje ili nijemo gledali kako, jedna za drugom, iz zajedničke države izlaze svetinje – Ostrog, Cetinjski manastir, Manastir Morača, Đurđevi stupovi – vjerujem bolje bi ste prošli”, kazao je Vučić.

Vučić je u svome govoru kazao da ga „odlikovanje obavezuje da radi još više i da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo”.

„Da se borim za Kosovo i Metohiju, podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, ali i u Crnoj Gori”, rekao je.

„Imam nadu da će srpstvo i srbijanstvo postati jedno”, zaključio je Aleksandar Vučić, uz poklike: „Živjela SPC!” i „Živjela Srbija!”

Posljednji put izmijenjeno utorak, 08 oktobar 2019 23:26

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.