Standard.

srijeda oktobar 16

Dajković o smjeni: "Riječ je o samovolji pojedinca koji se vodi geslom - Partija - to sam ja"

Doskorašnji sekretar Prave Crne Gore Vladislav Dajković smijenjen je nedavno sa te funkcije. Dajković se tek sada oglasio i poručio da su razlozi njegove smjene isključivo lični, jer tvrdi da…

403 hits

utorak oktobar 15

Vuković za Standard: Promjene Ustava gotovo nemoguće, osim ako DF ne osigura preko 300.000 glasova na referendumu

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković kazao je za Standard, da su zahtjevi Demokratskog fronta za promjenama Ustava potpuno legitimni, ali da je gotovo nemoguće da će do njih…

592 hits

utorak oktobar 15

URA: Otvoriti dijalog o otvorenim listama

Uvođenje sistema otvorenih izbornih lista dobar je model izbornog sistema i tu opciju kao partija zagovaramo još od osnivanja, jer je ta odrednica i u našem programu, saopštili su danas…

404 hits

utorak oktobar 15

Jokić pisao Markoviću: Nadam se da će vas proći žal i jed što me nijeste upoznali

Član Predsjedništva Demokrata  i bivši predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Dušku Markoviću.

445 hits

 
 
 
 
srijeda, 09 oktobar 2019 07:11

Neozbiljno uopšte pričati o aktiviranju klauzule balansa

Klauzula balansa nije jednostavan metod koji se aktivira preko noći i za njeno aktiviranje treba da postoje dugotrajne i teško rješive prepreke u komunikaciji između Evropske unije i date države, što u Crnoj Gori nije slučaj, ocijenio je za Dnevne novine predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

Priču oko aktiviranja klauzule balansa pokrenuo je predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović koji je kazao da je EU stopirala proces integracije Crne Gore zbog neravnomjernog napretka u pregovorima u svim poglavljima, a posebno zbog nepostizanja napretka u ključnim poglavljima 23 i 24. On je kazao da je neformalno aktivirana i klauzula balansa, ali da se to iz političkih razloga još zvanično ne pominje.

Iako je Radunović opozicioni poslanik, njegova izjava ima posebnu težinu jer je on i predsjednik skupštinskog odbora za evropske integracije i očekuje se da ima prave informacije o evropskom putu Crne Gore.

Njegove navode, međutim, odmah je demantovala Evropska komisija, a portparolka te institucije Maja Kocijančić kazala je da se aktivacija klauzule balansa primjenjuje u slučajevima kada reforme u vladavini prava zaostaju za procesom usklađivanja sa Evropskom unijom u cjelini.

“To trenutno nije slučaj, kao što je i rečeno u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori”, kazala je Kocijančić.

Momčilo Radulović takođe objašnjava da se klauzula balansa aktivira kada u zemlji postoje dugotrajni, sistematski i i strukturalni problemi za koje u tom trenutku u dužem trajanju teško da ima rješenja.

“Pošto takve situacije u Crnoj Gori nema ni na vidiku, teško da bi ozbiljan političar, analitičar, govorio o klauzuli balansa u ovom trenutku. Umor od proširenja je već nešto drugo, to je generalna ocjena. Riječ je o opštem pojmu koji se tiče proširenja u cjelini, svih zemalja Zapadnog Balkana, ali i šire”, navodi Radulović.

On ističe da Crna Gora za sada radi svoj posao dobro, te da su neke oblasti veoma dobro ocijenjene, neke dobre.

“U nekim oblastima treba napretka, u nekim imamo i dalje problema. To su oblasti koje su u svakoj od zemalja koje su pregovarale sa EU bile uvijek do kraja predmet pregovaranja, a u mnogima su i dan danas problematične. To je nešto što će nas pratiti i nakon učlanjenja i nije slučaj samo sa Crnom Gorom, već sa svim zemljama Zapadnog Balkana”, navodi Radulović, dodajući da nije politički mudro upotrebljavati teške konstrukcije kao što je klauzula balansa.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.