Standard.

četvrtak oktobar 17

Spaić: Pravnička javnost da podrži jednog kandidata

Tužilački savjet juče je donio odluku o raspisivanju konkursa za vrhovnog državnog tužioca, a javni oglas, kako je najavljeno, biće u narednih nekoliko dana objavljen u Službenom listu i jednom…

90 hits

četvrtak oktobar 17

Opozicija zaboravila na 15. oktobar i tehničku vladu

Rok koji je dio opozicije dao vladajućoj koaliciji da do 15. oktobra mora početi dijalog o tehničkoj vladi je istekao i ništa značajno se nije dogodilo, iako su ti zahtjevi…

65 hits

srijeda oktobar 16

Dajković o smjeni: "Riječ je o samovolji pojedinca koji se vodi geslom - Partija - to sam ja"

Doskorašnji sekretar Prave Crne Gore Vladislav Dajković smijenjen je nedavno sa te funkcije. Dajković se tek sada oglasio i poručio da su razlozi njegove smjene isključivo lični, jer tvrdi da…

419 hits

utorak oktobar 15

Vuković za Standard: Promjene Ustava gotovo nemoguće, osim ako DF ne osigura preko 300.000 glasova na referendumu

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković kazao je za Standard, da su zahtjevi Demokratskog fronta za promjenama Ustava potpuno legitimni, ali da je gotovo nemoguće da će do njih…

593 hits

 
 
 
 
srijeda, 09 oktobar 2019 16:46

Crna Gora primjer Gruziji kako se ostvaruju strateški ciljevi, kao što je ulazak u NATO

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović sastao se danas sa predsjednikom Parlamenta Gruzije, Arčilom Talakvadzijem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Simović je u ime Vlade Crne Gore zahvalio Talakvadziju što je u relativno kratkom roku nakon stupanja na dužnost predsjednika Parlamenta Gruzije prihvatio poziv da posjeti Crnu Goru.

“To je jasan signal o namjeri Parlamenta Gruzije, a vjerujemo Vlade i države Gruzije, kakve odnose želi da gradi sa Crnom Gorom”, kazao je Simović.

 Sagovornici su konstatovali da su odnosi Crne Gore i Gruzije prijateljski i dobri, uz potencijal za dodatno unapređivanje u svim segmentima. Kao resorni potpredsjednik i ministar u Vladi, Simović je istakao da pažnju želi usmjeriti na mogućnosti razvoja ekonomsko-trgovinskih odnosa.

“U tom pravcu posebno je važno efikasno djelovanje parlamenata u procesima ratifikacije i ispunjavanju procedura za stupanje na snagu sporazuma koje vlade međusobno potpisuju, a na korist država i njihovih građana”, istakao je potpredsjednik Vlade.

Simović je iskazao uvjerenje da će Konzulat Gruzije u Crnoj Gori koji će danas biti otvoren u Baru biti podsticaj daljem produbljivanju bilateralne saradnje dvije zemlje, posebno ekonomskih odnosa, putem konkretnih projekata i definisanja zajedničkih aktivnosti.

Potpredsjednik Vlade je gosta upoznao sa rezultatima koje je Crna Gora ostvarila na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu od sticanja nezavisnosti. Potpredsjednik je naglasio da Crna Gora i Gruzija dijele puno toga sličnog, a prije svega suočavaju se sa sličnim izazovima u borbi za pravo da samostalno odlučuju šta je za njihove države i građane dobro i koji vrijednosni, politički i vanjskopolitički kurs žele da zauzmu.

“Našu budućnost želimo da vidimo u okviru evropskih i evroatlantskih integracija, kao dio razvijenih, modernih, demokratskih i ekonomski snažnih društava”, kazao je Simović i predsjedniku Talakvadziju potvrdio da će Gruzija u Crnoj Gori imati i prijatelja i partnera, koji kao članica NATO podržava politiku otvorenih vrata.

Talakvadze je istakao da je posjeta delegacije Parlamenta Gruzije koju prevodi dobra prilika da dvije zemlje ojačaju prijateljstvo, da se podstakne uvećanje razmjene i pokaže spremnost za saradnju na svim nivoima.

Gruzija i Crna Gora dijele iste vrijednosti i imaju iste aspiracije, kazao je Talakvadze i dodao da je Crna Gora primjer i motiv Gruziji kako se ostvaruju strateški ciljevi kao što je učlanjenje u NATO.

Predsjednik gruzijskog Parlamenta je pozvao potpredsjednika Simovića da organizuje privrednu delegaciju Crne Gore koja će u što skorijem roku posjetiti Gruziju i ostvariti kontakte sa gruzijskim privrednicima kako bi se kroz konkretne projekte započelo konstantno uvećanje ekonomsko-trgovinske razmjene dvije zemlje.

Talakvadze je čestitao Crnoj Gori na rezultatima ostvarenim kroz procese evropskih i evroatlantskih integracija i stvaranju demokratske i politički i ekonomski stabilne države.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 09 oktobar 2019 16:56

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.