Standard.

četvrtak oktobar 17

Spaić: Pravnička javnost da podrži jednog kandidata

Tužilački savjet juče je donio odluku o raspisivanju konkursa za vrhovnog državnog tužioca, a javni oglas, kako je najavljeno, biće u narednih nekoliko dana objavljen u Službenom listu i jednom…

85 hits

četvrtak oktobar 17

Opozicija zaboravila na 15. oktobar i tehničku vladu

Rok koji je dio opozicije dao vladajućoj koaliciji da do 15. oktobra mora početi dijalog o tehničkoj vladi je istekao i ništa značajno se nije dogodilo, iako su ti zahtjevi…

61 hits

srijeda oktobar 16

Dajković o smjeni: "Riječ je o samovolji pojedinca koji se vodi geslom - Partija - to sam ja"

Doskorašnji sekretar Prave Crne Gore Vladislav Dajković smijenjen je nedavno sa te funkcije. Dajković se tek sada oglasio i poručio da su razlozi njegove smjene isključivo lični, jer tvrdi da…

414 hits

utorak oktobar 15

Vuković za Standard: Promjene Ustava gotovo nemoguće, osim ako DF ne osigura preko 300.000 glasova na referendumu

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković kazao je za Standard, da su zahtjevi Demokratskog fronta za promjenama Ustava potpuno legitimni, ali da je gotovo nemoguće da će do njih…

592 hits

 
 
 
 
četvrtak, 10 oktobar 2019 07:02

Amfilohije u sukobu sa Irinejem zbog Vučića, ali ne razmišlja o osnivanju autokefalne CPC

Svečana akademija, pod nazivom „Zavet Svetoga Save" upriličena je u utorak u beogradskom “Sava centru” povodom obilježavanja „800. godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC). Na ovoj manifestaciji patrijarh SPC Irinej i predsjednik Srbije Aleskandar Vučić odlikovani su ordenom Svetog Save prvog stepena, a Milorad Dodik ordenom Svetog Simeona Mirotočivog. Međutim, ono što je obilježilo ovaj događaj je odsustvo najviših velikodostojinika Mitropolije crnogorsko-primotske Amfilohija i Joanikija, čime je samo potvrđeno da su njihovi odnosi sa vrhom beogradske vlasti na nikad lošijem nivou.

Kako je više dobro upućenih izvora kazalo za portal Standard, nedolaskom na dodjeljivanje ordenja, Amfilohije i Joanikije su maltene objavili rat vrhu SPC i Srbije.

“Amfilohije je već duže vremena u zategnutim odnosima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kulminacija tog sukoba upravo odvija. Patrijarh Irinej je računao da preko vladike Joanikija može da utiče na Amfilohija, ali se ispostavilo da je Joanikije privržen crnogorskom vladiki”, potvrđeno je Standardu iz više dobro upućenih izvora u SPC i MCP.

Kako nam je potvrđeno, Amfilohije je zanemario poziv Irineja da prisustvuje svečanoj sjednici u Beogradu, a postoje i informacije da je mitropolit SPC patrijarhu Irineju uručio zahtjev za sazivanje vanrednoga Sabora SPC jer smatra "da Vučić nije odstojan ordena Svetog Save".

Orden Svetog Save prvog stepena, Vučiću je uručio patrijarh Irinej i rekao da mu je velika čast i radost da mu u ime crkve dodeli najveće crkveno priznanje.

Mitropolit Amfilohije je ranije kazao da „veliki broj arhijereja SPC nije saglasan sa odlukom Sinoda da orden Sv. Save na 800. godišnjicu autokefalnosti SPC dodijeli Vučiću”.

„Moram to da kažem, što se mene lično tiče, a vjerujem i jedan dobar dio naših arhijereja nijesu time zadovoljni. To je odluka Njegove Svetosti i članova Sinoda“, kazao je Amfilohije.

Što se tiče spekulacija da bi ovakva reakcija Amfilohija mogla da bude znak da on želi da pokrene projekat samostalne autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, kako kažu naši izvori, ta priča je trenutno nerelana.

"To bi bio rizičan potez, jer koliko god da je Amfilohije ljut na beogradsku vlast, ipak neće još uvijek posegnuti za formiranjem autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve koja bi se odvojila od SPC. Amfilohije jeste u sukobu sa Aleksandrom Vučićem, ali to ne znači da želi da osniva autokefalnu CPC”, rečeno je Standardu iz više dobro upućenih izvora.

B.K.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.