Standard.

utorak novembar 19

Danas sjednica Savjeta EU: Nema priče o novim pravilima

Nikakva nova pravila neće biti predstavljena danas na sjednici Savjeta opštih poslova EU u Briselu. Ministri će raspravljati i procijeniti trenutno stanje procesa proširenja, a zaključci nijesu predviđeni. To je…

200 hits

utorak novembar 19

Đukanović: Pljevlja zamajac razvoja Crne Gore

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Pljevlja, od svog oslobođenja, čine zamajac razvoja Crne Gore, njene industrije, energetike i rudarstva, na kojima se država gradila, saopštio je predsjednik Milo Đukanović u čestitki povodom Dana Opštine Pljevlja. 

233 hits

utorak novembar 19

Radne grupe da nacrte zakona dostave do 7. decembra

Predlažem da do 7. decembra sve radne grupe dostave nacrte zakona za koje su zadužene, sa prioritetom na Zakon o izboru odbornika i poslanika, kazao je Branimir Gvozdenović, predsjedavajući Odbora…

204 hits

utorak novembar 19

Masovno napuštanje SNP-a kreće od Kotora?

Više desetina članova Socijalističke narodne partije napustiće članstvo u nekada najjačoj opozicionoj partiji, nezadovoljno jer se odustalo od izvornih ideja SNP, a posebno sadašnjim položajem partije na političkoj sceni Crne…

130 hits

 
 
 
 
subota, 19 oktobar 2019 09:19

Marković: Gradimo modernu Crnu Goru čuvajući vrijednosti i tradiciju

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da je zadatak svih da čuvamo Crnu Goru sa svim vrijednostima koje je krase i da upravo na taj način gradimo modernu državu po mjeri razvijene Evrope. Vlada će, istakao je on, doprinositi i podsticati da u prvim redovima daljeg sveukupnog napretka, pored institucija, bude naša intelektualna elita. Rame uz rame, pojedinci i pokreti!

„Sam proces evropeizacije nije suprotan tradiciji, a istorija i kultura svih naroda koji ovdje žive, doprinijeće tom procesu“, kazao je Marković na svečanoj dodjeli priznanja časopisa „Komuna“ za doprinos očuvanju, promociji, zaštiti, valorizaciji i afirmaciji kulturne baštine Crne Gore.

Premijer je podsjetio da su upravo tradicionalne i slobodarske tekovine antifašizma, multikulturalnosti i zajedništva temeljna vrijednost nezavisne Crne Gore, i da se 2011. godine nastojanjima za njihovo očuvanje, pridružio i časopis „Komuna“.

„Misija čuvanja bogatog kulturnog i istorijskog nasljeđa kroz format ovakvog štampanog medija, daje nam za pravo da kažemo da Komuna nije samo časopis, već svojevrsni kolektiv intelektualaca i patriota koji se prepoznaje kroz svako njeno izdanje“, rekao je premijer Marković.

On je dodao da su tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva, multivjerskog i multikulturnog, duboko ukorijenjene u našem biću, ali se pod teretom vremena i izazova – do njih ne dolazi ni lako ni u kratkom vremenu.

„Baš zbog toga, Komuni i njenim autorima dugujemo posebnu zahvalnost, jer su predanim radom, kroz 32 izdanja, oživjeli i podsjetili na naš identitet i kulturu, dajući im zasluženo mjesto u kontekstu ukupnog društvenog i ekonomskog razvoja“, kazao je predsjednik Vlade.

Osvrćući se na devet godina rada „Komune“, Premijer je kazao da je ona svojevrsan hroničar ovdašnje zbilje i da su njeni autori kvalitetom sadržaja doveli časopis do školskih i fakultetskih klupa, a objavljeni materijal postajao je referentna arhivska građa: „Jednom riječju – riznica onoga što je baština Crne Gore“.

Premijer Marković je uručio godišnju nagradu časopisa „Komuna“ Slobodanu Čukiću - uredniku, esejisti, filosofu.

„Kao autor nekoliko knjiga i oko 200 posebnih istraživačkih eseja i članaka posvećenih crnogorskom narodnom biću i razumijevanju njegove tradicije, Čukić je dao intelektualni pečat samobitnosti i državnom identitetu Crne Gore“, rekao je predsjednik Vlade.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.