Standard.

utorak novembar 12

Borba za "pol poziciju" u trci za opozicione birače: "Džabe produžavaju rokove, Odbor neće mrdnuti dalje od dnevnog reda"

Iako posljednjih nekoliko mjeseci iz opozicionih stranaka slušamo priče o tehničkoj vladi, protestima, radikalnoj reformi izbornog zakonodavstva, slobodno se može postaviti pitanje šta je svrha ovih megalomanskih zahtjeva – ugrožavanje…

98 hits

utorak novembar 12

Brajović: Staviti tačku na priču o tehničkoj Vladi

Produženje roka Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva još jedan je pokušaj značajnijeg uključivanja opozicije u rad odbora i stvaranje uslova za izbore čiji će rezultati biti prihvatljivi…

18 hits

utorak novembar 12

Demokrate izlaze iz koalicije u Budvi, ali ostaju u vlasti?

Demokratska Crna Gora će danas napustiti vladajuću koaliciju u Budvi, ali će ostati u vlasti do eventualnog formiranja neke nove većine u lokalnom parlamentu, saznaju Dnevne novine iz dobro obaviještenih…

62 hits

utorak novembar 12

Brajović otvorio skup Svjetske banke o jačanju saradnje parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvorio je danas u Podgorici Završnu regionalnu radionicu o strategijama i tehničkim pristupima jačanju saradnje između parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija. Riječ je o…

16 hits

 
 
 
 
nedjelja, 20 oktobar 2019 07:42

"Odugovlačenje EU opasno - neke zemlje promijeniće geopolitičku orijentaciju"

Analitičari smatraju da se trenutni stav Evropske unije o daljem proširenju što prije mora promijeniti, ukoliko Evropa ne želi ozbiljne posljedice. Moglo bi se, kaže za Prvu direktor IFIMES-a Zijad Bećirović, dogoditi da Unija izgubi svoju poziciju u svijetu, a neke zemlje Zapadnog Balkana promijene geopolitičku orijentaciju. Poručuje da bi zemlje regiona trebalo da se ugledaju na Višegradsku grupu - da se udruže i od Evropske unije traže hitan odgovor - kakav je plan sa zemljama Zapadnog Balkana.

Dodaje da se Evropska unija ne može pravdati problemima koje ima, jer ih, kako kaže, velike asocijacije uvijek imaju.

"Tako da ne može to biti opravdanje jer se EU neće moći baviti ključnim pitanjima svog pozicioniranja u svijetu ukoliko ne riješi pitanje Balkana jer sadašnji mir je krhak a stabilnost je privremena", upozorava Bećirović.

Do tada - zemlje Zapadnog Balkana neke probleme moraju riješiti same. Mini šengen i trilaterale koje su se održavale u Srbiji prethodnih dana, smatra Bećirović - potvrda je da mogu i umiju. No, zajednički moraju nastupati i prema Evropskoj uniji, po uzoru na zemlje Višegradske grupe - Mađarsku, Slovačku, Češku i Poljsku. Ta grupa je, smatra, veoma jaka, iako se njihov značaj nije pokazao u raspodjeli vodećih funkcija u Evropskoj uniji. Skoro sve ključne pripale su državama Zapadne Evrope.

"Međutim ta grupa je vrlo bučna, mislim da može puno pomoći kada je u pitanju Zapadni balkan da bude advokat iako ta grupa ima i nekih svojih unutrašnjih problema i ima nekih vrlo spornih stavova za koje se zalažu, ali mislim da kada je u pitanju ZB mogu odigrati pozitivnu ulogu, a najviše možemo mi sami", kaže Bećirović.

A ukoliko Evropska unija bude odugovlačila, neke zemlje, kaže Bećirović, mogle bi u jednom trenutku negativno odgovoriti na maćehinski odnos Evropske unije prema zemljama Zapadnog Balkana.

"A tu prazninu u posljednjih 10 godina manje više uspješno su popunile i Ruska federacija i Kina i Turska. Postoje tu i interesi drugih zemalja i od EU zavisi da li će te države ići nekim drugim sferama", dodaje on.

To, kaže, može biti loše i za Evropu i za region jer se naše države nalaze na geopolitičkoj raskrsnici.

"A može biti gužve na toj raskrnici, a to znači da države regiona moraju voditi korektnu transparentnu politiku prema svim stranama svijeta i istoku i zapadu i sjeveru i jugu jer jedino tako mogu opstati male države", kaže Bećirović.

Bećirović očekuje da Evropska unije donese pozitivne odluke, pogotovo zbog toga što, kako je pokazala posljednja analiza, 15 država EU u ovom trenutku ne ispunjava uslove koji se traže od država Zapadnog Balkana.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.