Standard.

petak novembar 22

Branka Milić već godinu u ambasadi Srbije u Podgorici: Čeka se Božović da stvari pokrene sa mrtve tačke

Status Branke Milić, koja se već skoro godinu krije u ambasadi Srbije u Podgorici, ostaće nepromjenjen dok god novi ambasador ne bude zvanično postavljen u Podgorici, rečeno je Standardu iz…

238 hits

petak novembar 22

Proslava Dana opštine Budva: Mandić nije mogao da sluša ni skraćenu verziju himne, ušao nakon intoniranja

Svečana sjednica Skupštine opštine Budve, upriličena povodom Dana opštine, 22. novembra – Dana oslobođenja Budve, počela je u hotelu Palas u Petrovcu. Međutim, organizatori i lider Nove srpske demokratije Andrija…

472 hits

petak novembar 22

Brajović očekuje da Stanković i Katnić prisustvuju sjednici posvećenoj radu Tužilaštva

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović obavijestio je članove Kolegijuma da je u skladu sa članom 63 i 67 Poslovnika zatražio od predsjednice Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu…

148 hits

petak novembar 22

"Malo je vjerovatno da obavještajac GRU-a nije umiješan u događaje u Crnoj Gori 2016. godine"

Istraživač britanske mreže Belingket Hristo Grozev kazao je u izjavi za Pobjedu da je malo vjerovatno da agent ruske vojne obavještajne službe GRU Grigorij Kleban, koji je snimljen kako daje…

210 hits

 
 
 
 
petak, 08 novembar 2019 17:26

Radulović za Novu M: Makronova izjava ne doprinosi procesu proširenja

Nakon što je francuski predsjednik Emanuel Makron dao dramatičan intervju za The Economist, u kojem je kazao da je NATO na samrti, a Evropa na rubu ponora, predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović kaže za Novu M da je izjava Makrona sagledana iz ličnog ugla, te ugla interesa Francuske.

Iz Vladajuće koalicije smatraju da iako francuski predsjednik ima političke razloge zbog čega je ovo izjavio, veoma je bitno s druge strane, kako kažu, da se veliki dio drugih evropskih država ograđuje od takvih stavova. Sa ovim su saglasni i u SD-u.

"Jučerašnja izjava francuskog predsjednika Emanuela Makrona, koji tvrdi da je NATO navodno na samrti, te da se Evropa nalazi na ivici ponora, data je samo iz ugla interesa Francuske, ocjenjuje predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović za Novu M.

"Iako Makron insisitira na evropskim dimenizijama reformi, ipak se može reći da su one dosta sagledane iz njegovog ličnog ugla i ugla interesa Francuske. Mislim da to neće donijeti dobro prevazilaženju onog jaza koji je evidentan između različitih struktura u EU. Ono što nas treba da interesuje u ovom trenutku jeste da svi na Balkanu imamo problem i taj problem će potrajati sve do onog trenutka dok Makron ne napravi novu procjenu", kazao je Radulović.

Poslanik Demokratske partije socijalista Mihailo Anđušić u izjavi za Novu M kaze da vjeruje da Makron ima određene političke razloge zbog kojih je ovako nešto izjavio.

"Mi smo svjedoci da u posljednje vrijeme od strane evropskih zvaničnika, jednim dijelom njih mogu čuti čudne izjave, mislim da tu prednjači francuskii predsjednik Emanuel Makron i što je veoma bitno s druge strane jeste da se najveći dio drugih evropskih zvaničnika najvećih evropskih lidera i evropske administracije ograđuje od takvih stavova", kaže Andjušić.

Momcilo Radulović mišljenja je da izjava francuskog predsjednika ne vodi ka daljoj afirmaciji procesa proširenja.

"Ona je samo još dodatni teg na sve ono što je Francuska već dodatno uradila i što najavljuje da će da uradi u predstojećem periodu. Znači ne treba očekivati nikakve značajne pomake do kraja ove godine, a vjerovatno ni u prvoj polovini sljedeće godine, bez obzira što naši prijatelji iz Hrvatske imaju presjedavanje. Ostaje da vidimo šta će se desiti 19. novembra, kakve to motive i metodoligu Francuska predlaže", rekao je Radulović.

Iz SD-a su mišljenja da je ovo samo viđenje francuskog predsjednika, odnosno činjenica da su unutrašnja konsolidacija EU i njeno reformisanje najvažniji izazovi sa te tačke gledišta, sa čim su i oni saglasni. No, s druge strane ne smatraju da bi sam proces proširenja trebalo da protivurječi unutrašnjoj konsolidaciji.

"Već smatramo da su ta dva procesa kompatibilna da mogu paralelno da se događaju i da jedan drugi ne isključuju, to je negdje oduvijek bio naš stav i mi smatramo da se politika proširenja pokazala kao jedna od najvitalnijih politika EU kroz vrijeme, da je ona svakim svojim proširenjem dobijala nove kvalitete", ističe Marija Blagojević.

Prema mšljenju poslanika DPS-a Evropska perspektiva i zemalja Zapadnog Balkana i dalje ostaje neupitna.

"Ja smatram da je ta perspektiva jako stabilna, ali da nas očekuje razgraničenje nekih drugih vrsta problema koje smo imali u EU, ja se nadam nakon održanih izbora za EP da sad imamo jedno redovno stanje, takođe se nadam rješavanju pitanja Bregzita", rekao je Anđušić.

Sagovornici Nove M zaključuju da uprkos ovakvim izjavama Makrona i nedavnom hladnom tušu Evropske unije u vidu neotvaranja poglavlja sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, veoma je bitno da naša zemlja ostane privržena svojim unaprijed zacrtanim ciljevima, snažnim unutrašnjim reformama, kako bi kroz pregovarački proces ostvarili sve ono što je primarni interes, a to je bolji životni standard građana.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.