Standard.

četvrtak novembar 14

Uskoro odluka o ukidanju imuniteta Medojeviću: “Očekujem da parlament odbaci ovu opasnu i bolesnu izmišljotinu"

Lider Pokreta za promjene i član predsjedništva Demorkatskog fronta Nebojša Medojević, kazao je za Standard da očekuje da će parlament odbaciti inicijativu za skidanje imuniteta, koju je zatražio specijalni državni…

366 hits

srijeda novembar 13

Đukanović Aćinu uručio nagradu: Crnogorci s ponosom baštine veliko i umno djelo Njegoševo

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je na Cetinju književniku Jovici Aćinu jedno od najznačajnijih državnih priznanja- Njegoševu nagradu.

518 hits

četvrtak novembar 14

SNP: Brajović da se povuče sa funkcije

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Strasti oko eventualnog učešća vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića u korupcionaškim aferama još se nisu smirile, a već je tu novi skandal u kojem se dovodi u pitanje kredibilitet lidera…

233 hits

četvrtak novembar 14

Džaković traži referendum: URA, Demokrate i Crnogorska još vagaju

Nezavisni odbornik u budvanskom parlamentu Stevan Džaković uputio je predlog SO za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili da li su za stavljanje van snage detaljnih urbanističkih planova…

282 hits

 
 
 
 
petak, 08 novembar 2019 19:15

Palmer: Mali Šengen obećava, ima mjesta za Crnu Goru

Mali Šengen je inicijativa koja obećava i ima našu podršku”, rekao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, Metju Palmer u Ženevi.

On je poručio da se Evropska perspektiva Zapadnog Balkana koja je bila osnov američkog angažovanja u regionu duže od 20 godina nije se promijenila i neće se promijeniti.

“Upravo zato je nemogućnost Evropskog vijeća da postigne konsenzus o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bila toliko duboko razočaravajuća, ali to nije posljednja riječ, nadamo se da će Evropsko vijeće moći da revidira to pitanje i postigne napredak na sastanku lidera u Zagrebu, nađe neophodan konsenzus i otpočne taj važan proces i pošalje važan signal za region”, kazao je Palmer.

U međuvremenu, kako SAD preuzimaju veću ulogu na Zapadnom Balkanu, a EU je u opasnosti da se percipira u regionu kao da se povlači, sam region preuzima inicijativu.

“Posvećenost Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije poboljšanju saradnje kroz inicijativu zvanu ‘mini Šengen’ je demonstracija toga da lideri u regionu preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu, kontrolu nad sopstvenom budućnošću”, istakao je američki zvaničnik.

Prema njegovim riječima, struktura te inicijative je otvorena, u njoj ima mjesta za Crnu Goru, BiH i Kosovo.

“To je inicijativa koja obećava, ima našu podršku i za koju smo posvećeni radu u partnerstvu sa liderima Zapadnog Balkana kako bismo postigli napredak”, zaključio je svoje izlaganje Palmer.

Da podsjetimo, na inicijativu Aleksandra Vučića, predsjednik Srbije i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama potpisali su nedavno u Novom Sadu deklaraciju o namjerama o uspostavljanju “malog Šengena” između te tri zemlje.

Antena M

Posljednji put izmijenjeno petak, 08 novembar 2019 18:44

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.