Standard.

četvrtak novembar 14

Uskoro odluka o ukidanju imuniteta Medojeviću: “Očekujem da parlament odbaci ovu opasnu i bolesnu izmišljotinu"

Lider Pokreta za promjene i član predsjedništva Demorkatskog fronta Nebojša Medojević, kazao je za Standard da očekuje da će parlament odbaciti inicijativu za skidanje imuniteta, koju je zatražio specijalni državni…

362 hits

srijeda novembar 13

Đukanović Aćinu uručio nagradu: Crnogorci s ponosom baštine veliko i umno djelo Njegoševo

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je na Cetinju književniku Jovici Aćinu jedno od najznačajnijih državnih priznanja- Njegoševu nagradu.

512 hits

četvrtak novembar 14

SNP: Brajović da se povuče sa funkcije

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Strasti oko eventualnog učešća vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića u korupcionaškim aferama još se nisu smirile, a već je tu novi skandal u kojem se dovodi u pitanje kredibilitet lidera…

229 hits

četvrtak novembar 14

Džaković traži referendum: URA, Demokrate i Crnogorska još vagaju

Nezavisni odbornik u budvanskom parlamentu Stevan Džaković uputio je predlog SO za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili da li su za stavljanje van snage detaljnih urbanističkih planova…

278 hits

 
 
 
 
petak, 08 novembar 2019 19:42

Kocijančić: Proširenje i dalje visoko na agendi EU

Zapadni Balkan je u srcu Evrope i integracija tih zemalja ostaje visoko na startegijskoj agendi Evropske unije (EU), saopšteno je iz kabineta odlazeće visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost, Federike Mogerini.

Portparolka visoke predstavnice, Maja Kocijančič, kazala je za Novu M da je Crna Gora ostvarila značajan napredak, a najizazovnija za dalji progres ka Briselu i dalje ostaju poglavlja 23 i 24.

Kako je navela, Crna Gora je napravila evidentno sveukupan napredak u pristupnim pregovorima sa EU, sa otvorena 32 od 35 poglavlja i privremeno zatvorena tri, kao i u usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama u većini oblasti.

"Ipak, sa cjelokupnim institucionalnim i značajnim dijelom pravnog okvira sada je najvažnije da sistem vladavine prava pokaže opipljivije rezultate i održiv napredak. Tempo pristupnih pregovora definisan je crnogorskim napretkom u sprovođenju reformi, konkretno na polju vladavine prava i poglavljima koja se tiču toga“, kazala je Kocijančić.

Zato, kako je rekla, Crna Gora sada mora proaktivno da istupi i pronađe novu snagu za nastavak reformi.

Najveći uzazovi, kazali su iz kabineta Mogerini, i dalje ostaju poglavlja 23 i 24 - borba protiv korupcije, kriminala, pravosuđe i temeljna prava, koja su prioritet na putu ka EU.

Komentarišući neotvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom, Kocijančić je rekla da dijele razočaranje sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, i da će EU nastaviti da bude pouzdan partner zemljama regiona.

"Nasa posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana ostaje nepokolebljiva i EU integracije ovog regiona ostaju visoko na strategijskoj agendi, u interesu svih. Zato će se EU ponovo baviti ovom temom prije Samita lidera Zapadnog Balkana početkom maja 2020", istakla je Kocijančić.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.