Standard.

subota decembar 14

Papa Franjo potvrdio: Iduće godine dolazim u Crnu Goru

Papa Franjo potvrdio je na današnjem sastanku sa premijerom Duškom Markovićem u Vatikanu da će doći u Crnu Goru iduće godine.

265 hits

subota decembar 14

Nova pravila: U parlamentu kao u školi – "ističe se" i "ne zadovoljava"

Rad u skupštinskoj službi ubuduće će se vrjednovati u skladu sa novim Pravilnikom o bližim mjerilima, načinu i postupku ocjenjivanja rada državnih službenika i namještenika u Službi Skupštine. Pravilnik je…

236 hits

subota decembar 14

"Reformisani model pregovaranja biće bolji za Crnu Goru i Srbiju"

Francuska nije protiv proširenja Evropske unije, ali Pariz želi da Unija prvo bude reformisana prije proširenja, jer će to biti u interesu i novih i starih članica, izjavila je u…

216 hits

subota decembar 14

Prvi put se Crna Gora mora više čuvati unutrašnjih nego spoljnih neprijatelja

“Javni poziv, bolje reći prijekor i upozorenje pripadnicima bošnjačkog, albanskog i hrvatskog naroda da se ne miješaju u odnose ‘među pravoslavnom braćom’, je jasna šovinistička i nacionalistička poruka da Crna…

236 hits

 
 
 
 
četvrtak, 14 novembar 2019 06:21

Džaković traži referendum: URA, Demokrate i Crnogorska još vagaju

Nezavisni odbornik u budvanskom parlamentu Stevan Džaković uputio je predlog SO za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili da li su za stavljanje van snage detaljnih urbanističkih planova Bečići i Budva, što je SO na posljednjem zasijedanju odbila kombinovanim glasovima opozicije i Demokratskog fronta, pišu Dnevne novine.

Budvanski parlament 21. oktobra nije donio odluku o stavljanju van snage Detaljnog urbanističkog plana “Bečići”, a za tu odluku bilo je 13 odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske, pokreta URA i nezavisni odbornik Džaković. Protiv je bilo 13 odbornika – svi odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i odbornik Demokratskog fronta (DF) Janko Dimić, dok su preostali odbornici DF-a bili uzdržani.

Džaković, koji je bio predlagač i odluke o stavljanju van snage DUP-a “Bečići”, potvrdio je Dnevnim novinama da je uputio predlog SO Budva.

“Sa tim predlogom sam upoznao i predsjednika opštine Marka Carevića. Očekujem da predlog potpišu i kolege odbornici, njih još 12, koji su glasali da se dUp ‘Bečići’ stavi van snage. Cjelokupnu javnost ću obavijestiti uskoro o detaljima ove moje inicijative”, kazao je Džaković.

Inače, Zakon o lokalnoj samoupravi, čl. 163, kao i Statut opštine Budva, čl. 145, omogućavaju učešće lokalnog stanovništva u donošenju odluka lokalne samouprave putem referenduma.

Prema Statutu budvanske opštine, predlog za raspisivanje referenduma može podnijeti predsjednik opštine, najmanje jedna trećina odbornika i 20% birača upisanih u birački spisak.

Referendumom se građani mogu izjasniti o pitanjima iz nadležnosti opštine.

“Skupština opštine je usvojila ove planove, samim tim građani se mogu na referendumu izjasniti o pitanjima iz nadležnosti opštine. Mislim da tu nema ništa sporno i siguran sam da ću dobiti podršku odbornika Demokrata, Crnogorske i GP URA”, kaže Džaković.

Predlog za raspisivanje referenduma, ako ga potpiše najmanje 11 odbornika, prema Statutu, odbornici SO prihvataju bez rasprave i referendum se mora raspisati u narednih 90 dana od dana kada je to konstatovano u lokalnom parlamentu.

Prema riječima nezavisnog odbornika Stevana Džakovića, referendum je prava prilika da se u neke odluke Skupštine opštine direktno uključe i građani, ali i za to treba da postoji politička volja makar u dijelu vladajuće koalicije.

Detaljni urbanistički plan Bečići bio je razlog i ogromnog nezadovoljstva Demokratske Crne Gore, koja je, prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama, najavila i napuštanje vladajuće koalicije. Povodom toga prije dvije noći je održana i sjednica Opštinskog odbora Demokrata, na kojoj je trebalo da se donese takva odluka. Do zaključenja ovog izdanja Dnevnih novina Demokrate nijesu zvanično saopštile ništa sa sjednice iako su to najavili.

Prilika za provjeru podrške

I pored toga što je Džaković predlog za raspisivanje referenduma podnio skupštinskoj službi i obavijestio Carevića 12. novembra nikakvu povratnu informaciju, još uvijek, nije dobio.

Prema nezvaničnim informacijama Dnevnih novina, postoji mogućnost da ostatak odbornika, koji su tražili stavljanje van snage dva budvanska DUP-a, jednostavno, ne potpiše Džakovićev predlog.

“Taj referendum ne bi bio samo provjera onoga šta žele građani, već i političke podrške pojedinim partijama. U slučaju da rezultat referenduma bude negativan, to bi značilo da ni partije potpisnice predloga nemaju podršku građana i obrnuto. Zbog toga se može desiti da Džakovićeva inicijativa ne naiđe na političku podršku”, rekao nam je jedan dugogodišnji budvanski političar, koji je želio da ostane anoniman.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.