Standard.

nedjelja decembar 15

Marković o susretu sa papom: Rekao je da prepoznaje doprinos Crne Gore globalnim inicijativama mira

Premijer Duško Marković juče se u Vatikanu sastao sa poglavarom Katoličke crkve papom Franjom. Marković je na svom Tviter nalogu objelodanio dio susreta i razgovora.

312 hits

nedjelja decembar 15

Otvaranje poglavlja je postalo vještački proces

Proces proširenja ne funkcioniše, otvaranje poglavlja je postalo vještački proces i takav pristup više ne funkcioniše, rekao je Pjer Mirel, nekadašnji direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje, piše Pobjeda.

297 hits

nedjelja decembar 15

Prijedlog devet članica EU dobra protivteža Makronovom planu

Prijedlog nove metodologije proširenja Evropske unije, koji je pred Evropsku komisiju nedavno iznijelo devet država članica predstavlja politiku koja razumije daje politika proširenja najuspješnija koju je EU ikada imala, ali…

306 hits

subota decembar 14

DPS: MCP nije stvorila državu nego je podriva

Objavljeno u: Politika

by Lejla

Narativ MCP koji obiluje politikantskim kvalifikacijama i dnevno - političkim floskulama više priliči, saopštenju neke od nacionalističkih, velikosrpskih partija, nego vjerskoj zajednici koja ne propušta da naglasi svoju “miroljubivost” i…

402 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
petak, 22 novembar 2019 07:01

Branka Milić već godinu u ambasadi Srbije u Podgorici: Čeka se Božović da stvari pokrene sa mrtve tačke

Status Branke Milić, koja se već skoro godinu krije u ambasadi Srbije u Podgorici, ostaće nepromjenjen dok god novi ambasador ne bude zvanično postavljen u Podgorici, rečeno je Standardu iz Ministarstva vanjskih poslova. Na pitanje Standarda zašto Božoviću još nijesu uručeni akreditivi s obzirom da su ambasadoru Crne Gore u Beogradu Tarzanu Miloševiću uručeni još prije mjesec, iz MVP su kazali da “procedura još traje”.

Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora zbog umješanosti u pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine, a sjutra se navršava tačno godina od kad boravi u ambasadi Srbije u Podgorici. Iz Ministarstva vanjskih poslova Standardu su kazali da će njen status ostati nepromjenjen sve dok novi ambasador ne zauzme funkciju.

Na pitanje zašto na zvaničnom sajtu ambasade Srbije u Podgorici još stoji ime Zorana Bingulca, iz MVP su kazali:

Procedura imenovanja ambasadora je još u toku”, rekali su iz tog Vladinog resora. Na pitanje zašto imenovanje Božovića traje toliko dugo kazali su da “neka imenovanja traju kraće neka duže”.

“Što se tiče statusa Branke Milić on će ostati nepromjenjen sve dok novi ambasador ne bude zvanično postavljen”, rečeno nam je iz MVP.

branka

Procedura oko imenovanja kandidata Srbije za ambasadora u Crnoj Gori, Vladimira Božovića, odugovlači se već duže vremena, navodno, zbog dvojnog državljanstva. Božović je nedavno zatražio otpust iz crnogorskog državljanstva, kako bi ispunio uslove za dobijanje diplomatske funkcije, ali ni pored toga još nije zvanično imenovan.

Standard je ranije pisao, da je prema procjeni zvaničnog Beograda, Božović čovjek koji je trenutno najbolja opcija za ambasadora u Podgorici iz više razloga – prije svega zbog toga što dobro poznaje mitropolita Amfilohija, kumovskih veza sa Duškom Kneževićem ali i spremnosti da riješi delikatnu situaciju sa Brankom Milić.

Branka Milić je 23. novembra prošle godine pobjegla iz Višeg suda u ambasadu Srbije u Podgorici.

Iako je Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo ambasadora Srbije Bingulca na konsultacije i zatražilo zvaničan stav Republike Srbije povodom ovog slučaja, stvari se nisu mrdnule sa mrtve tačke a status Milić je nepromjenjen.

Nadležni organi Crne Gore zatražili su dozvolu za ulazak u prostorije ambasade u skladu sa nacionalnom potjernicom raspisanom za optuženom Milić, po naredbi Višeg suda u Podgorici, ali i to je zanemareno od strane nadležnih iz vlade Srbije.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović više puta je komentarisao ovaj slučaj, a svojevremeno je izjavio da "ne vjeruje da će ambasada Srbije držati bjegunca u svojoj zgradi".

B.K.

Posljednji put izmijenjeno petak, 22 novembar 2019 09:39

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.