Standard.

nedjelja decembar 15

Marković o susretu sa papom: Rekao je da prepoznaje doprinos Crne Gore globalnim inicijativama mira

Premijer Duško Marković juče se u Vatikanu sastao sa poglavarom Katoličke crkve papom Franjom. Marković je na svom Tviter nalogu objelodanio dio susreta i razgovora.

304 hits

nedjelja decembar 15

Otvaranje poglavlja je postalo vještački proces

Proces proširenja ne funkcioniše, otvaranje poglavlja je postalo vještački proces i takav pristup više ne funkcioniše, rekao je Pjer Mirel, nekadašnji direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje, piše Pobjeda.

289 hits

nedjelja decembar 15

Prijedlog devet članica EU dobra protivteža Makronovom planu

Prijedlog nove metodologije proširenja Evropske unije, koji je pred Evropsku komisiju nedavno iznijelo devet država članica predstavlja politiku koja razumije daje politika proširenja najuspješnija koju je EU ikada imala, ali…

298 hits

subota decembar 14

DPS: MCP nije stvorila državu nego je podriva

Objavljeno u: Politika

by Lejla

Narativ MCP koji obiluje politikantskim kvalifikacijama i dnevno - političkim floskulama više priliči, saopštenju neke od nacionalističkih, velikosrpskih partija, nego vjerskoj zajednici koja ne propušta da naglasi svoju “miroljubivost” i…

398 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
petak, 22 novembar 2019 07:20

"Malo je vjerovatno da obavještajac GRU-a nije umiješan u događaje u Crnoj Gori 2016. godine"

Istraživač britanske mreže Belingket Hristo Grozev kazao je u izjavi za Pobjedu da je malo vjerovatno da agent ruske vojne obavještajne službe GRU Grigorij Kleban, koji je snimljen kako daje novac srpskom agentu, nije umiješan u pokušaj terorizma u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora.

Na pitanje da li su Kleban i srpski zvaničnik imali veze sa pokušajem terorizma u Crnoj Gori na dan izbora 2016. godine, Grozev je kazao da je “malo vjerovatno da Kleban nije učestvovao u toj akciji” dok, kako kaže, za sada nijesu primijetili “ulogu srpskog zvaničnika u dešavanjima u Crnoj Gori”.

“Smatramo da je malo vjerovatno da on (Kleban) nije učestvovao u planiranju ili pomoći u Crnoj Gori, jer su ga vodile njegove kolege dok je on bio član GRU-a u Beograd (stigao je u februaru 2016). Međutim, s obzirom na to da je radio pod diplomatskim pokrićem, malo je vjerovatno da su ga koristili za bilo kakav operativni rad poput sastanka sa regrutima. Za to bi koristili tajne oficire poput Šišmakova i Moisejeva, odnosno Širokova i Popova”, kazao je Grozev za Pobjedu.

Špijunska afera je u javnosti pokrenuta nakon što je na internetu, a potom i u medijima, objavljen snimak na kojem se vidi kako ruski obaveštajac Georgij Kleban daje novac navodnom srpskom agentu, čiji identitet nije otkriven.

Autentičnost snimka, kao i to da se na njemu nedvosmisleno nalazi ruski obavještajac Georgij Kleban, potvrdila je Bezbjednosno informativna agencija. Istraživački novinar ocijenio je i da srpska obavještajna služba nije srećna zbog toga što je GRU iskoristio Beograd za operaciju koja se spremala u Crnoj Gori 2016. godine.

“U mojim istraživanjima od marta 2017. godine pisao sam o pripremama crnogorskog državnog udara, a dio toga se odvijao u Beogradu”, rekao je Grozev, istaživač mreže Belingket.

On je naglasio da je Belingket pronašao dokaze da su dva zvaničnika GRU, koji su bili umiješani u dešavanja u Crnoj Gori, putovala tajno u Beograd, nedjeljama prije dešavanja u Crnoj Gori.

“Letjeli su u Beograd i nazad iz Beograda, a prema podacima koje sam vidio, obavili su sve sastanke planiranja i regrutovanja ljudi iz Beograda”, dodao je Grozev.

On je podsjetio i da je BIA potvrdila da je snimak autentičan i da je osoba na njemu zvaničnik Kleban.

Grozev je naveo i da za sada nijesu vidjeli nikakvu ulogu neimenovanog srpskog zvaničnika u dešavanjima u Crnoj Gori.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.