Standard.

nedjelja januar 26

Amfilohije: Manastir Morača pripada Crnoj Gori samo zadnjih 200 godina

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Mitropolit Amfilohije kazao je juče u Manastiru Morača da moračka lavra (Manastir Morača) pripada Crnoj Gori 200 godina, dodavši da "nekršteni predsjednici" neće moći da prisvajaju crkve.

444 hits

nedjelja januar 26

SM DPS: Prostor koji svi dijelimo, neće uništavati nacionalizam i primitivizam

Mladi DPS osuđuju ponašanje huligana koji ovih dana pokušavaju da crtanjem srpskih trobojki po zidovima i uništavanjem javnih površina i objekata, nametnu svoju nacionalističku ideologiju građanima Crne Gore, saopšteno je…

199 hits

nedjelja januar 26

Milačić pozivao na nerede iz Srbije zbog čega ga je sinoć tražila policija

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Podgorička policija izvršila je sinoć raciju u stanu predsjednika Prave Crne Gore Marka Milačića na Starom aerodromu, zbog objava na društvenim mrežama u kojima je podsticao i pozivao na nerede…

1044 hits

nedjelja januar 26

Pavićević nema podršku da bude na čelu stranke

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Lider Crnogorske Vladimir Pavićević neće se ponovo kandidovati za funkciju predsjednika stranke, jer za to nema podršku većine u Predsjedništvu, saznaje Pobjeda.

156 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 02 decembar 2019 10:40

Saveljić: Radnicima „Plantaža“ nijesu isplaćene plate za oktobar, Maraš i Vukotić kompaniju guraju u propast

„Plantaže“ i njena direktorica Verica Maraš nijesu uspjele da isplate oktobarsku zaradu zaposlenima u ovoj državnoj kompaniji, saopštila je Valerija Saveljić bivša finansijska direktorica ove kompanije i članica Glavnog odbora URA.

"Radim u „Plantažama“ od 1995. godine, i do sada se nikada nije desilo da se plata za predhodni mjesec, nije isplatila u narednom. Znamo mi, da je već duži period, izvršna direktorica platu obezbjeđivala iz kredita ili putem faktoringa koji je rađen preko IRF-a i VOLI-ja, ali izgleda da su se i ti aduti istrošili“, saopštava Saveljić.

Saveljić sumnja i da je ovakva situacija u „Plantažama“ dio nekog plana koji podrazumijeva da se preko nesposobnog menadžmenta, „Plantaže“ prikažu u velikom problemu.

"Želi se možda pokazati kako je nemoguće da firma u većinskom državnom vlasništvu može biti profitabilna i rentabilna, i da bi to mogao biti razlog neke nove, najvjerovatnije sumnjive privatizacije. Međutim bilansi od 2007. godine i ranije, demantuju ovu tvrdnju. Tada smo bili regionalni lideri u proizvodnji i realizaciji vina vrhunskog kvaliteta (na koja smo imali i najveći profit po proizvodu). Bili smo kompanija koja je kod evropskih banaka prema analizi bilansa kategorisane u kategoriju A- dobra aktiva, a što znači - korisnik kredita je finansijski stabilan i ima solidne pozicije akcija i kapitala, kao i profitabilnost“, naglašava Saveljić.

Ona tvrdi da nije većinsko državno vlasništvo uzrok slabog rukovođenja kompanijom, već uspješan ili neuspješan menadžent.

"Plantaže su gigant u crnogorskoj poljoprivrednoj proizvodnji, i njenom trenutno lošem stanju, uzrok je samo loš menadžement, na čijem su čelu izvršna direktorica Verica Maraš i predsjednik Borda direktora Prof. Veselin Vukotić. Njihovom smjenom, i smjenom i užeg menadžmenta kompanije, kao i dovođenjem profesionalaca na čelo firme, Plantaže bi relativno brzo mogle da dođu na „zelenu granu“, poručuje Saveljić.

Ona podsjeća da je protiv DPS-ove Verice Maraš i nekolicine njenih prvih saradnika predala sedam krivičnih prijava u ODT i SDT, kako tvrdi, zbog više milionske štete nanijete kompaniji, i do danas nije dobila odgovor od nadležnih institucija da su predate krivične prijave odbačene ili procesuirane.

"Napominjem da sam od 2008. do 2015. godine bila finansijski direktor, i samim tim bila uključena u sva zbivanja u firmi, kao što sam imala i uvid u dokumentaciju, koja mi je poslužila da na osnovu nje predam krivične prijave. Vjerujem, da je tužilaštvo na vrijeme odradilo svoj posao, danas ne bi kasnile plate radnicima, niti bi postajao razlog za njihovo smanjivanje“, poručuje Saveljić.

"Danas ne bi imali lažne bilanse, čiji se rezultat godinama pravio preko naduvavanja zaliha, jer bi se rukovodili ekonomskom logikom da povećavamo prihode, (osvajajući nova tržišta i povećanjem prodaje vrhunskih vina koja nose najveći profit po proizvodu), i smanjujemo troškove, vodeći se logikom „domaćinskog“ poslovanja“, ističe Saveljić.

Ona na kraju poručuje da „dok Plantažama rukovode nesposobni DPS-ovi kadrovi, one neće napredovati, već samo nazadovati, upadajući sve dublje u dužničko ropstvo“.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.