Standard.

subota decembar 07

Nikolić: Opozicija već priprema alibi za gubitak izbora

Objavljeno u: Politika

by Samir

Sve ukazuje na to da opozicija nema želju da dođe do dogovora, jer bi to značilo da nakon izbora treba da priznamo rezultate i čestitamo pobjedniku. To se do sada…

272 hits

subota decembar 07

Vikend novine tvrde: Organizacija "Odupri se" organizuje protest kako bi opravdala uloženi novac

Objavljeno u: Politika

by Samir

Pokret “Odupri se” danas organizuje protest u Podgorici kako bi ispunio obavezu prema jednoj nevladinoj organizaciji koja dobija novac iz evropskih fondova, koja im je, navodno, dala 40. 000 eura…

283 hits

petak decembar 06

Škrelja: Tražiću zaštitu za mene i moju porodicu

Poslanik Demokratske partije socijalista, predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja, vjerovatno će tražiti zaštitu državnih organa, jer se, nakon učestalih prijetnji poslanika Demokratskog fronta, ne osjeća sigurno ni on, ni…

459 hits

petak decembar 06

Savković: Nijesam isključena iz Radničke partije

Poslanica Radničke partije Željka Savković kazala je da nije isključena iz te stranke, te da uredno obavlja poslaničku funkciju.

660 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 02 decembar 2019 16:35

Marković na konferenciji u Madridu: "Evropska perspektiva Crne Gore i Zapadnog Balkana se ne dovodi u pitanje"

Premijer Duško Marković sastao se danas na marginama globalne konferencije o klimatskim promjenama sa novoizabranom predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kao i sa predsjednikom Savjeta Evrope Šarlom Mišelom. Premijer je novinarima nakon tih susreta kazao da nije sporna evropska perspektiva Crne Gore, ali ni Zapadnog Balkana.

Predsjednica Evropske komisije snažno je ohrabrila Crnu Goru na njenom evropskom putu. Ona je istakla da nastavimo ovakvu dinamiku integracija i da nije sporna evropska budućnost Crne Gore, a sasvim je sigurno da neće biti sporna ni evorpska perspektiva Zapadnog Balkana. Takođe, novi predsjednik Savjeta Evrope je čestitao Crnoj Gori na svemu što je uradila. Poručio je da je sasvim izvjesna evropska perspektiva naše države“, kazao je Marković novinarima nakon sastanka sa najvišim evropskim zvaničnicima.

Premijer Marković je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, na globalnoj konferenciji o klimatskim promjenama, kazao da je jedini prihvatljiv put razvoja CG baziran na brizi za životnu sredinu.

„Crna Gora ostaje snažno posvećena poboljšanju zaštite životne sredine, kvalitetu ekosistema, zaštiti biljnih i životinjskih vrsta, racionalnom i adekvatnom korišćenju prirodnih resursa, te ulaganju u čiste izvore energije. Jedini prihvatljivi put za nas je onaj koji je baziran na održivom razvoju, sa odgovornim i pažljivim uticajem na životnu sredinu i promjenu klime“, saopštio je Marković danas u Madridu na sastanku lidera održanog u sklopu XXV Konferencije (COP25) Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime (UNFCCC).

Premijer je rekao da Crna Gora, koja je Ustavom određena kao ekološka država, dijeli posvećenost međunarodne zajednice traženju najboljih odgovora na klimatske promjene.

„Vlada je, nakon širokih konsultacija, nedavno utvrdila Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena. Učinili smo to jer iskreno vjerujemo da borba za zaštitu životne sredine nije samo naša međunarodna obaveza, već interes ove i generacija koje dolaze“, poručio je predsjednik Vlade.

Premijer je u rekao da je Crna Gora je dugoročno planirala razvoj na principima niskih nivoa emisija gasova s efektom staklene bašte, kao i razvoj ekonomije otporne na klimatske promjene.

„Naš udio u globalnim emisijama je izuzetno mali - svega 0,009 odsto. Dodatno smo definisali izuzetno ambiciozan cilj njihove redukcije od najmanje 30 odsto u periodu do 2030. godine, (u odnosu na nivo iz 1990.), želeći da pošaljemo odlučnu i jasnu poruku – učinićemo sve što je u našoj moći. Crnogorska ekonomija već nekoliko godina bilježi dinamičan rast, sa projektovanim ulaganjem od preko 1,7 milijardi eura u zaštitu životne sredine. Prvenstveno kroz kapitalne razvojne projekte u oblasti energetike, saobraćaja, turizma, industrije i poljoprivrede“, poručio je na Konferenciji COP25 u Madridu predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Predsjednik Vlade je rekao našim novinarima po završetku konferencije da je Crna Gora kao mala država pokazala ne samo želju nego je potvrdila i svoju spremnost i konkretne politike na planu zaštite životne sredine I suočavanja sa klimatskim promjenama.

Dakle nema dileme da ćemo mi do 2030. godine ispuniti naše obaveze o smanjenju negativnih emisija”, rekao je Premijer dodavši da je činjenica da je Crna Gora jedina država u Evropi koja je donijela Zakon o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promena i da je to dobar primjer odgovornog odnosa naše zemlje.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 02 decembar 2019 21:36

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.