Standard.

četvrtak januar 23

Đukanović i Vučić saglasni da treba smiriti tenzije

Objavljeno u: Politika

by Lejla

Treba učiniti dodatne napore obje strane da se spuste tenzije i ne dozvoli antagoniziranje među našim narodima i zemljama, koje između ostalog povezuju i zajednički evropski ciljevi, usaglasili su se…

253 hits

četvrtak januar 23

DF: Sa sveštenstom redovno razgovaramo, uvjereni smo da postoji akcija kako posvađati Amfilohija i Irineja

Poslanici Demokratskog Fronta Andrija Mandič, Milan Knežević i Nebojša Medojević, održali su danas vanrednu pres konferenciju zbog, kako su kazali, eskalirajuče krize u crnogorskom pravosuđu. Naime, juče se na portalima…

246 hits

četvrtak januar 23

Brajović - Picula: Evropski parlament snažno podržava proces proširenja Evropske unije

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, zajedno sa potpredsjednicima Skupštine Branimirom Gvozdenovićem i Gencijem Nimanbeguom, razgovarao je danas sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru, poslanikom Toninom Piculom, saopšteno je…

126 hits

četvrtak januar 23

Amfilohije odgovorio Markoviću: Dijalog kada Vlada prihvati amandmane Mitropolije

Objavljeno u: Politika

by Samir

Ako je poziv na dijalog predsjednika Vlade Duška Markovića samo u vezi onog bezakonja, onda je bolje da se tu ne započinje nikakav razgovor, kazao je za Dan mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

293 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
ponedjeljak, 02 decembar 2019 16:35

Marković na konferenciji u Madridu: "Evropska perspektiva Crne Gore i Zapadnog Balkana se ne dovodi u pitanje"

Premijer Duško Marković sastao se danas na marginama globalne konferencije o klimatskim promjenama sa novoizabranom predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kao i sa predsjednikom Savjeta Evrope Šarlom Mišelom. Premijer je novinarima nakon tih susreta kazao da nije sporna evropska perspektiva Crne Gore, ali ni Zapadnog Balkana.

Predsjednica Evropske komisije snažno je ohrabrila Crnu Goru na njenom evropskom putu. Ona je istakla da nastavimo ovakvu dinamiku integracija i da nije sporna evropska budućnost Crne Gore, a sasvim je sigurno da neće biti sporna ni evorpska perspektiva Zapadnog Balkana. Takođe, novi predsjednik Savjeta Evrope je čestitao Crnoj Gori na svemu što je uradila. Poručio je da je sasvim izvjesna evropska perspektiva naše države“, kazao je Marković novinarima nakon sastanka sa najvišim evropskim zvaničnicima.

Premijer Marković je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, na globalnoj konferenciji o klimatskim promjenama, kazao da je jedini prihvatljiv put razvoja CG baziran na brizi za životnu sredinu.

„Crna Gora ostaje snažno posvećena poboljšanju zaštite životne sredine, kvalitetu ekosistema, zaštiti biljnih i životinjskih vrsta, racionalnom i adekvatnom korišćenju prirodnih resursa, te ulaganju u čiste izvore energije. Jedini prihvatljivi put za nas je onaj koji je baziran na održivom razvoju, sa odgovornim i pažljivim uticajem na životnu sredinu i promjenu klime“, saopštio je Marković danas u Madridu na sastanku lidera održanog u sklopu XXV Konferencije (COP25) Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime (UNFCCC).

Premijer je rekao da Crna Gora, koja je Ustavom određena kao ekološka država, dijeli posvećenost međunarodne zajednice traženju najboljih odgovora na klimatske promjene.

„Vlada je, nakon širokih konsultacija, nedavno utvrdila Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena. Učinili smo to jer iskreno vjerujemo da borba za zaštitu životne sredine nije samo naša međunarodna obaveza, već interes ove i generacija koje dolaze“, poručio je predsjednik Vlade.

Premijer je u rekao da je Crna Gora je dugoročno planirala razvoj na principima niskih nivoa emisija gasova s efektom staklene bašte, kao i razvoj ekonomije otporne na klimatske promjene.

„Naš udio u globalnim emisijama je izuzetno mali - svega 0,009 odsto. Dodatno smo definisali izuzetno ambiciozan cilj njihove redukcije od najmanje 30 odsto u periodu do 2030. godine, (u odnosu na nivo iz 1990.), želeći da pošaljemo odlučnu i jasnu poruku – učinićemo sve što je u našoj moći. Crnogorska ekonomija već nekoliko godina bilježi dinamičan rast, sa projektovanim ulaganjem od preko 1,7 milijardi eura u zaštitu životne sredine. Prvenstveno kroz kapitalne razvojne projekte u oblasti energetike, saobraćaja, turizma, industrije i poljoprivrede“, poručio je na Konferenciji COP25 u Madridu predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Predsjednik Vlade je rekao našim novinarima po završetku konferencije da je Crna Gora kao mala država pokazala ne samo želju nego je potvrdila i svoju spremnost i konkretne politike na planu zaštite životne sredine I suočavanja sa klimatskim promjenama.

Dakle nema dileme da ćemo mi do 2030. godine ispuniti naše obaveze o smanjenju negativnih emisija”, rekao je Premijer dodavši da je činjenica da je Crna Gora jedina država u Evropi koja je donijela Zakon o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promena i da je to dobar primjer odgovornog odnosa naše zemlje.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 02 decembar 2019 21:36

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.