Standard.

petak januar 24

Picula: Paljenje zastave diskredituje napore onih koji zagovaraju politiku proširenja

Situacija u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti mora se riješiti dogovorom, jer svaka dalja polarizacija društva može samo štetiti nekim drugim procesima unutar zemlje, kaže za Radio Crne Gore…

86 hits

petak januar 24

Đukanović sa Piculom: Evropska Unija ostaje osnovni prioritet državne politike

Objavljeno u: Politika

by Lejla

Evropska Unija ostaje osnovni prioritet državne politike u kontekstu evropeizacije društva, koja je neophodna zbog prevazilaženja posljedica zaostajanja ZB i povratka na kolosjek savremenih evropskih tokova, kazao je predsjednik Crne…

21 hits

petak januar 24

DPS Danilovgrad: Podrška državnom vrhu u očuvanju identiteta i suvereniteta

Opštinski odbor DPS Danilovgrad, dao je punu podršku državnom vrhu i rukovodstvu partije da istraje u odbrani najvitalnijih državnih interesa i da radi na osnaživanju našeg identiteta, saopšteno je iz…

44 hits

 
 
 
 
srijeda, 04 decembar 2019 15:34

Na Samitu NATO-a usvojena zajednička Deklaracija: Alijansa nikome nije prijetnja, cilj je bezbjednost

Lideri država članica NATO-a usvojili su danas na sastanku u Londonu zajedničku Deklaraciju u kojoj navode da Alijansa ne predstavlja prijetnju ni jednoj državi, da su u borbi protiv terorizma odlučni da pobijede, da je Sjeverna Makedonija naredna članica te da današnje aktivnosti imaju za cilj da obezbijede da NATO garantuje slobodu i bezbjednost budućih generacija.

 „Danas smo se okupili u Londonu, u prvoj kući NATO-a, da proslavimo sedamdeset godina najjače i najuspješnije Alijanse u istoriji, kao i da obilježimo tridesetu godišnjicu od pada Gvozdene zavjese. NATO garantuje bezbjednost naše teritorije i jedne milijarde stanovnika, našu slobodu i vrijednosti koje dijelimo, uključujući demokratiju, ličnu slobodu, ljudska prava, kao i vladavinu prava. Solidarnost, jedinstvo i kohezija su temeljni principi naše Alijanse. Dok radimo zajedno na sprečavanju konflikata i očuvanju mira, NATO ostaje temelj naše kolektivne odbrane i ključni forum za bezbjednosne konsultacije i odluke saveznika.

Potvrđujemo trajnu transatlantsku vezu Evrope i Sjeverne Amerike, našu privrženost svrsi i principima Povelje Ujedinjenih nacija i našu čvrstu posvećenost članu 5 Vašingtonskog ugovora po kojem se napad na jednog saveznika smatra napadom na sve“, navodi se u Deklaraciji Samita.

Lideri NATO-a dalje navode da su odlučni da dijele troškove i odgovornost za nedjeljivu bezbjednost I da nastavljaju da jačaju individualne i kolektivne kapacitete kako bi bili otporni na sve vrste napada.

„Mi, kao Alijansa, suočavamo se sa raznovrsnim prijetnjama i izazovima koje dolaze iz svih strateških pravaca. Agresivne akcije Rusije predstavljaju prijetnju evroatlantskoj bezbjednosti; terorizam u svim formama i pojavnim oblicima ostaje stalna prijetnja svima nama. Državni i nedržavni akteri predstavljaju izazov za međunarodni poredak zasnovan na pravilima. Nestabilnost izvan naših granica, takođe, doprinosi nelegalnim migracijama. Suočavamo se sa sajber i hibridnim prijetnjama“, stoji u Deklaraciji.

Lideri NATO-a navode da ovaj vojni savez ne predstavlja prijetnju ni jednoj državi.

„Odlučni smo u našoj posvećenosti u borbi protiv terorizma i zajedno preduzimamo snažnije mjere da ga pobijedimo. Pratimo i nastavićemo da pratimo na mjerljiv i odgovoran način raspoređivanje novih raketa srednjeg dometa od strane Rusije, što je dovelo do propasti Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i što predstavlja značajan rizik po evroatlantsku bezbjednost. Povećavamo aktivnosti na zaštiti naših sloboda na moru i u vazduhu. Nastavljamo da osnažujemo odvraćanje i odbranu sa odgovarajućom kombinacijom nuklearnih, konvencionalnih raketno-odbrambenih kapaciteta, koje nastavljamo da prilagođavamo. Sve dok nuklearno oružje postoji, NATO će ostati nuklearna Alijansa“, navodi se u Deklaraciji usvojenoj na sastanku lidera država članica NATO-a.

Lideri NATO-a konstatuju u zajedničkoj Deklaraciji da su ojačali partnerstva sa susjedima i šire, da potvrđuju posvećenost dugoročnoj bezbjednosti u Avganistanu, da povećavaju saradnju sa Ujedinjenim nacijama te da je napredak bez presedana napravljen u saradnji NATO-a i Evropske unije.

„Posvećeni smo politici otvorenih vrata, koja jača Alijansu i koja je donijela bezbjednost milionima Evropljana. Sjeverna Makedonija je ovdje sa nama danas i uskoro će biti najnoviji saveznik“ – stoji u Deklaraciji.
Države članice NATO-a navode da posvećuju pažnju širokom spektru novih tehnologija kako bi održale korak sa njima i nastavljaju da povećavaju otpornost svojih društava, kao i svoju kritičnu infrastrukturu i energetsku bezbjednost.

„NATO i saveznici, u okviru njihovih nadležnosti, su odlučni da osiguraju bezbjednost naših komunikacija, uključujući 5G, prepoznajući potrebu za oslanjanjem na bezbjedne i otporne sisteme. Proglasili smo svemir za domen operacija NATO-a, prepoznajući njegov značaj za našu bezbjednost i suočavanje sa bezbjednosnim izazovima, u skladu sa međunarodnim pravom. Povećavamo broj alata za odgovor na sajber napade i jačamo našu sposobnost da se pripremimo, da odvratimo i da se odbranimo od hibridnih taktika koje nastoje da podriju našu bezbjednost i bezbjednost naših društava. Jačamo ulogu NATO-a u oblasti ljudske bezbjednosti. Prepoznajemo da sve veći uticaj Kine i njenih međunarodnih politika predstavlja i šansu i izazov, što moramo da sagledamo zajedno u okviru Alijanse“, zaključuje se u Deklaraciji.

Lideri zemalja NATO-a na kraju Deklaracije usvojene u Londonu konstatuju da je Alijansa u izazovnim vremenima jača, a stanovništvo država članica je bezbjednije.

„Naša veza i zajednička posvećenost garantuju naše slobode, naše vrijednosti i našu bezbjednost već 70 godina. Naše današnje aktivnosti imaju za cilj da obezbijede da je NATO garant ovih sloboda i vrijednosti i bezbjednosti budućih generacija“, zaključuje se u Deklaraciji koju su u Londonu usvojili lideri država članica NATO-a.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 04 decembar 2019 15:39

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.