Standard.

nedjelja januar 26

Amfilohije: Manastir Morača pripada Crnoj Gori samo zadnjih 200 godina

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Mitropolit Amfilohije kazao je juče u Manastiru Morača da moračka lavra (Manastir Morača) pripada Crnoj Gori 200 godina, dodavši da "nekršteni predsjednici" neće moći da prisvajaju crkve.

461 hits

nedjelja januar 26

SM DPS: Prostor koji svi dijelimo, neće uništavati nacionalizam i primitivizam

Mladi DPS osuđuju ponašanje huligana koji ovih dana pokušavaju da crtanjem srpskih trobojki po zidovima i uništavanjem javnih površina i objekata, nametnu svoju nacionalističku ideologiju građanima Crne Gore, saopšteno je…

217 hits

nedjelja januar 26

Milačić pozivao na nerede iz Srbije zbog čega ga je sinoć tražila policija

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Podgorička policija izvršila je sinoć raciju u stanu predsjednika Prave Crne Gore Marka Milačića na Starom aerodromu, zbog objava na društvenim mrežama u kojima je podsticao i pozivao na nerede…

1085 hits

nedjelja januar 26

Pavićević nema podršku da bude na čelu stranke

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Lider Crnogorske Vladimir Pavićević neće se ponovo kandidovati za funkciju predsjednika stranke, jer za to nema podršku većine u Predsjedništvu, saznaje Pobjeda.

171 hits

 
 
 
 
nedjelja, 08 decembar 2019 12:01

DNP: Lijeve Rijeke nema u Vukovićevim planovima

Katastrofalna politika DPS-a pokazala se i na primjeru projekata koji su trebali da unaprijede život u Lijevoj Rijeci, koja je postala najnerazvijeniji dio opštine Podgorica, zahvaljući nemaru i nebrizi stranke na vlasti, ističu u Demokratskoj narodnoj partiji Crne Gore.

Najbolji primjer za to je pogon za otkup i preradu bilja u koji je uloženo dosta novca, ali nikada nije proradio.Kako se napominje u saopštenju DNP, koje je potpisao odbornik u Skupštini glavnog grada Zoran Lakušić, pogon za otkup i preradu ljekovitog bilja i šumskih plodova u Lijevoj Rijeci koji je pompezno otvoren 2010. nije proradio nikad, a iz Strateškog plana razvoja Glavnog grada od 2019. do 2024. godine, gradonačelnik Ivan Vuković ga je i izbacio.

"Pošto se ne radi o malom novcu, možda je vrijeme da gradonačelnik Ivan Vuković odgovari zašto nije pravilno iskorišćen novac i šta planira da uradi sa pogonom. Treba da odgovori zašto su tako suludo bačene pare", pitaju se u DNP-u.

Kako podsjećaju, projekat otkupne stanice u Lijevoj Rijeci realizovan je u saradnji sa USAID-om, koji je u kupovini opreme i dva vozila usmjerio 68.000 eura, Ministarstvo poljoprivrede je učestvovalo sa 20.000, a Glavni grad za građevinske radove uložio 73.000 eura. Vozila i oprema za pogon nabavljena su 2006. i 2007, a pogon koji nije radio nijedan dan, svečano je otvorio bivši gradonačelnik Miomir Mugoša pred lokalne izbore 2010. godine. Tada je isticano da je pogon potreban za proširenje asortimana i povećanje plasmana AD 'Plodovi Crne Gore', i bilo planirano da uvrste pečurke, borovnice i ljekovito bilje.

Kako dodaju, nekoliko godina kasnije čelnici gradske uprave saopštili su da pogon ne radi, jer nema interesovanja za organizovanje otkupa i preradu ljekovitog bilja, iako je to bio glavni razlog da se upuste u realizaciju projekta.

"Iako su traktori, radionice i pogon osvanuli prije skoro desetak godina u Lijevoj Rijeci, oni se danas ne koriste i samo su nijemi svjedoci lažnih propalih projekata gradske uprave, koja je obećala Ljevorečanima da je isplativ projekat, da će pogon upošljavati četiri stalno zaposlena radnika, ali i 14 sezonaca. Po njihovoj procjeni prihod je bio planiran u iznosu od 234.000 eura godišnje, kao i otkup 160 tona ljekovitog i aromatičnog bilja, 24 tone šumskih plodova i 37 tona pečuraka. Kada se sve to raspodijeli na planiranih 250 domaćinstava koji bi sakupljali razne plodove onda se dolazi do cifre da će svako domaćinstvo imati prihod od 1.200 eura", ističu u DNP.

Od te projektovane cifre, kako napominju u DNP-u, mještani nijesu vidjeli ni centa.

"Lijeva Rijeka je postala zona sumraka, sve je stalo, napušteni planovi gradske vlasti svjedoče da su se grubo poigrali sa građanima. Sunovrat i propadanje ljevorečkog kraja, vidljivo je na svakom koraku. Neravnomjernim razvojem i diskriminatorskim odnosom uprave grada prema sjevernom dijelu svoje opštine, pretvorila je Lijevu Rijeku u područje siromaštva i beznađa, bez ikakve nade da će uskoro biti bolje", navodi se u saopštenju.

U DNP- smatraju da Lijeva Rijeka nije jedini primjer lošeg odnosa vlasti prema sjeveru države i zapitali zašto postoji zastoj u zaštiti Komova koji su proglašeni prije četiri godine regionalnim parkom.

"U Podgorici su vidljive razlike u razvoju, koje karakterišu partijski i privatni interesi nad ekonomskim i koji su doveli do toga da u njoj imamo zapostavljene sredine i područja, suočena s velikim problemima i izazovima golog opstanka. Uprava grada ništa nije uradila da intezivira aktivnosti koje bi spriječile dalju migraciju stanovništva iz Lijeve Rijeke, koju neće spriječiti ni izgradnja autoputa", zaključuju u DNP-u.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.