Standard.

ponedjeljak januar 27

Đukanović: Ne može biti velike Srbije, niti velike Albanije, može samo biti velike tragedije

Objavljeno u: Politika

by Lejla

  Ne dozvolite da se vaša vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se zloupotrebljava ovih dana po Crnoj Gori, a zloupotrebljava se da bi se srušila Crna Gora, poručio…

712 hits

utorak januar 28

Farbanje tradicije ili tradicija farbanja

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Riječi, kao i gestovi, imaju svoja osnovna, prenosna ili figurativna značenja. I žargonska. U našu stvarnost su posljednjih dana u opticaj vraćene riječi: litija, moleban, tradicija, farbanje. Litija i moleban…

119 hits

utorak januar 28

Pavićević podnio ostavku

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević podnio je ostavku na tu funkciju, ali, kako je saopštio Danu, ostaje u političkom životu Crne Gore.

85 hits

utorak januar 28

Pavićević podnio ostavku

Objavljeno u: Politika

utorak januar 28

Turska zastupa naše državljane u 23 države svijeta

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Sporazumom između Crne Gore i Turske o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima, koji je usvojila Vlada na prošloj sjednici, predviđeno je zastupanje turskih diplomatsko-konzulamih predstavništava u ukupno 23 države Afrike…

78 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
ponedjeljak, 09 decembar 2019 07:13

Politički eksponirana lica pod pooštrenom kontrolom

Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji je bio u skupštinskoj proceduri, biće pooštreno kontrolisanje politički eksponiranih osoba.

Ovim izmjenama je takođe regulisano da nadležnosti dosadašnje Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma prelaze na Sektor za pranje novca i finansiranja terorizma Uprave policije.

“Izmjenama su se pooštrile mjere i produbljene su provjere i praćenja poslovnog odnosa i kontrola u odnosu na klijenta koji je politički eksponirano lice ili je stvarni vlasnik klijenta politički eksponirano lice, a koje preduzima obveznik”, navodi se u izmjenama zakona.

Osim toga, izmjenama je predviđeno da se mjere produbljene provjere i praćenja poslovnog odnosa i kontrola transakcija preduzimaju kada je stranka ili stvarni vlasnik stranke domaće ili strano politički eksponirano lice.

Međutim, listu politički eksponiranih lica ne utvrđuje finansijsko-obavještajna jedinica već Agencija za sprečavanje korupcije.

Politički eksponirano lice, u smislu ovog zakona, je crnogorski državljanin koji obavlja javnu funkciju i to: predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore, predsjednik i članovi Vlade i poslanici, kao i njihovi saradnici, ali i članovi uže familije.

Kontrola će obuhvatiti i članove upravnih organa političkih partija, državni sekretar, generalni direktor i sekretar u ministarstvu, starješina organa uprave i pomoćnik starješine, gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika, predsjednik i potpredsjednik opštine, predsjednik skupštine opštine, Glavnog grada i prijestonice, predsjednik i sudija Vrhovnog suda i predsjednik i sudija Ustavnog suda, član senata Državne revizorske institucije i Savjeta Centralne banke, ambasador, konzul, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general i admiral Vojske Crne Gore, direktor, zamjenik, odnosno pomoćnik direktora i član organa upravljanja i nadzornih organa pravnih lica koja su u većinskom vlasništvu države.

Prema ovom Predlogu zakona, stvoriće se uslovi kako bi finansijsko-obavještajna jedinica zajedno sa nadzornim organima imala pristup podacima Registra stvarnih vlasnika u kojem se čuvaju tačni podaci o stvarnim vlasnicima radi obezbjeđivanja transparentnosti vlasničkih struktura i sprovođenja mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Izmjene obuhvataju i i novosti za obveznike.

“Obveznik je dužan da finansijsko-obavještajnoj jedinici dostavi izvještaj koji sadrži tačne i potpune podatke o svakoj gotovinskoj transakciji u iznosu od najmanje 15.000 eura, bez odlaganja, najkasnije u roku od tri radna dana od dana izvršene transakcije. Obveznik je dužan da, od izvršenja sumnjive transakcije (bez obzira na iznos) do donošenja odluke o privremenoj obustavi transkacija, da finansijsko obavještajnu jedinicu, bez odlaganja, obavijesti o sumnjivim transakcijama i dostavi joj podatke”, navodi se u Predlogu.

Ukoliko obveznik sumnja ili zna da transakcije predstavljaju imovinsku korist ostvarenu kriminalnom djelatnošću ili su povezna sa finansiranjem terorizma, dužan je da bez odlaganja finansijskoobavještanoj jedinici dostavi podatke o tome.

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je, tokom skupštinske rasprave, da će usvajanjem izmjena Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koje predviđaju nezavisnost i samostalnost finansijsko-obavještajne jedinice, biti stvoreni uslovi da Crna Gora aplicira za ponovno članstvo u Egmont grupi.

Predviđenim izmjenama Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma je prestala da postoji kao organ uprave, a njene nadležnosti su povjerene Sektoru za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Uprave policije.

Prestankom postojanja Uprave, Crna Gora je po automatizmu isključena iz svjetske asocijacije finansijsko-obavještajnih službi, Egmont grupe. Glasanje o predložim izmjenama obaviće se na kraju skupštinske rasprave redovnog jesenjeg zasijedanja.

Nuhodžić je pojasnio da se izmjenama, umjesto administrativnog, uvodi policijski model finansijsko-obavještaj ne jedinice, koji postoji u velikom broju država Evropske unije, te da je cilj ovog modela finansijsko-obavještajne jedinice ispunjenje obaveza i preporuka u procesu pridruživanja EU.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.