Standard.

ponedjeljak januar 27

Đukanović: Ne može biti velike Srbije, niti velike Albanije, može samo biti velike tragedije

Objavljeno u: Politika

by Lejla

  Ne dozvolite da se vaša vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se zloupotrebljava ovih dana po Crnoj Gori, a zloupotrebljava se da bi se srušila Crna Gora, poručio…

719 hits

utorak januar 28

Farbanje tradicije ili tradicija farbanja

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Riječi, kao i gestovi, imaju svoja osnovna, prenosna ili figurativna značenja. I žargonska. U našu stvarnost su posljednjih dana u opticaj vraćene riječi: litija, moleban, tradicija, farbanje. Litija i moleban…

124 hits

utorak januar 28

Pavićević podnio ostavku

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević podnio je ostavku na tu funkciju, ali, kako je saopštio Danu, ostaje u političkom životu Crne Gore.

89 hits

utorak januar 28

Pavićević podnio ostavku

Objavljeno u: Politika

utorak januar 28

Turska zastupa naše državljane u 23 države svijeta

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Sporazumom između Crne Gore i Turske o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima, koji je usvojila Vlada na prošloj sjednici, predviđeno je zastupanje turskih diplomatsko-konzulamih predstavništava u ukupno 23 države Afrike…

82 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
ponedjeljak, 09 decembar 2019 07:20

DF već priprema strategiju za odbranu crkve: "Konsultovaćemo se sa vladikama, spremni smo da položimo živote"

Demokratski front već je krenuo u pripremu konkretnih akcija kako bi zaštitili crkve, manstire i hramove Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, rečeno je Standardu iz vrha tog političkog saveza. Kako su nam kazali iz DF-a, nakon konsultacija na nivou Glavnih odbora stranaka konstituenata, razgovaraće sa vladikama MCP Amfilohijem i Joanikijem o načinu na koji će da brane crkvu. U obzir dolaze svi vidovi bobe, a kako su kazali "spremni su da polože živote".

Vlada Crne Gore utvrdila je na posljednjoj sjednici Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja o pravnom položaju vjerskih zajednica. Nakon usvajanja Prijedlog će biti dostavljen Skupštini, sa zahtjevom da bude razmatran i usvojen na posebnoj sjednici.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović kazao je, u Skupštini nakon usvajanja Predloga, da je Zakon o slobodi vjeroispovjeti zakon koji stvara opasnu situaciji u Crnoj Gori, kao i da DF zna "na koji način treba raditi u slučaju agresivng ponašanja Vlade".

Animiranje članstva

Kako saznaje Stadnard iz vrha DF-a, u tom političkom savezu već su krenuli u konkretne akcije "animiranja članstva u bori za odbranu crkve".

"Konstituenti Demokratskog fronta, Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, održaće neredne sedmice Glavne odbore svojih stranka, na kojima će animirati članove da se bore za odbranu svetinja koje su napadnute od strane vlasti. Mi znamo da ne moramo previše da animiramo naše članove, koji su spremni da daju živote za svetinje naše Mitropolije", rečeno je Standardu iz vrha DF-a.

Kada su u pitanju konkretne akcije, iz DF-a su nam kazali da sve počinje sastankom na nivou Glavnih odbora.

"Nakon što obavimo konsultacije sa našim funkcionerima, prisustvovaćemo velikom Narodnom saboru koji je zakazan za 21. decembar u Nikšiću. Tamo ćemo se sa vladikama dogovoriti o daljim koracima. Reći ćemo im da smo spremni na svaki vid političke, institucionalne, vaninstitucionale bobe, proteste, pa čak i da položimo živote za odbranu crkve", rečeno nam je iz DF-a.

sabooroe

Sa Sabora u junu u Podgorici

Podsjećamo, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije najavio je da sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, sveštenstvom Mitropolije i drugim eparhijama koje su prisutne u Crnoj Gori, 21. decembra organizuje veliki Predbožićni narodni sabor, koji će se održati u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Ne vjeruju Pažinu

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin, kazao je, nakon što je Vlada usvojila Predlog zakona, da su "potpuno neutemeljene spekulacije da Vlada želi da ikoga iseljava iz hramoava i da ih otima". Iako je Pažin kazao da je jasno navedeno da vlasnici nastavljaju da koriste svoje objekte do odluke državnog organa, iz DF-a su kazali Stadnardu da to smatraju za prevaru.

"Daće na korišćenje vjerske objekte, dok ih ne prepišu u katastar na državu. Onda šta? Onda mogu da odlučuju kako će da koriste te vjerske objekte. Mogu da i dalje budu vjerski objekti, ili turističke desitnacije, a ne bi nas čudilo da od Ostroga naprave restoran. Vladi ne vjerujemo ništa i ponavljamo da ćemo ostati postojani u odbrani naših svetinja", rečeno nam je iz DF-a.

Iz tog političkog saveza su podsjetili da je na nedavnom Kongresu vladajuće partije, kao jedan od programskih ciljeva DPS-a, navedena obnova autokefalne Crnogroske crkve.

"Potrudićemo se po svaku cijenu da do toga ne dođe", rečeno nam je iz DF-a.

Problem imovina

Vlada Crne Gore utvrdila je u maju Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Tekstom Predloga, između ostalog, je propisano - da se jasno utvrđuje dokle dosežu prava i obaveze vjerskih zajednica, reguliše se procedura registracije vjerskih zajednica, uslovi osnivanja vjerskih škola…

Ali sve te stavke su manje bitne i Predlog ne bi izazivao toliko "kontroverzi" da se članom 62 ne propisuje "da će svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina". Ova stavka je najviše pogodila Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), koja je kao najveći zemljoposjednik u državi, krenula u žestoku kampanju protiv Predloga zakona.

Iz SPC smatraju da je ovo "monstrum zakon", i da "liči na revolucionarni poziv za gonjenje Srpske pravoslavne crkve i pljačku njene imovine". Koliko je ovaj Predlog zakona važan za državu i koliko je delikatan pokazuje i činjenica da je poslat na mišljenje Venecijanskoj komisiji.

B.Knežević

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 09 decembar 2019 07:47

1 komentar

  • Link komentara cipur ponedjeljak, 09 decembar 2019 21:33 napisao/la cipur

    ajte put serbije pa tamo u ajdukeeeeee
    a kome vi prijetite bagro prodana sram vas bilo

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.