Standard.

srijeda januar 29

Pažin: Crnogorskom društvu je potrebno više razumijevanja i saradnje na temelju univerzalnih vrijednosti

Objavljeno u: Politika

by Jasmina

Savremena Crna Gora je Ustavom definisana kao zajednica slobodnih i ravnopravnih građana, zbog čega princip jednakosti pred zakonom, uključujući i rodnu ravnopravnost, jeste i mora biti neraskidivi dio svih naših…

15 hits

srijeda januar 29

DF: Slobodni građani i novinari se hapse po direktivi šefa režima

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Demokratski front Nikšić najoštrije osuđuje seriju hapšenja građana i novinara po Crnoj Gori od strane režimske policije Đukanovića, koji je pogubio kompase, uvjeren da golim nasiljem može održati diktaturu.

56 hits

srijeda januar 29

Još jedna režirana drama iz Beograda

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Iznenadni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa službama bezbjednosti zbog pogoršanog stanja u regionu dio je predstave koju Srbija režira, nakon usvajanja crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Prateći slijed događaja…

136 hits

srijeda januar 29

OO DPS Gusinje: Podrška institucijama Crne Gore

Objavljeno u: Politika

by Lejla

Opštinski odbor DPS Gusinje na sinoć održanoj sjednici u proširenom sastavu, dao je punu podršku Vladi i Skupštini Crne Gore u implementaciji Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

47 hits

 
 
 
 
utorak, 14 januar 2020 07:37

Vukčević: Vodiću Državnu izbornu komisiju još tri godine

Predsjednik Državne izborne komisije DIK Đorđije Vukčević kazao je juče za “Dan” da mu mandat ističe za više od tri godine i da to tijelo može da radi u punom mandatu.

“Meni ističe mandat za tri godine, tačnije nešto više od tri godine. Na četiri godine se bira predsjednik Državne izborne komisije. Nesporno je da ja 17. januara punim 67 godina i da u skladu sa zakonom o radu treba da se ide u penziju. Međutim, taj isti član ukazuje da se nakon ispunjenja tih uslova u penziju ide danom donošenja rješenja. Dakle, meni je poslodavac, kao i svim članovima komisije, Skupština Crne Gore”, kazao je Vukčević.

On je dodao da je o tim okolnostima obavijestio crnogorski parlament i da je to uradio prije nekoliko mjeseci.

“Skupštinu sam o tome obavijestio 10. oktobra prošle godine. I kada oni donesu rješenje o prestanku tada će biti to. Do tada, Komisija će raditi u punom sastavu i ispunjavaće sve povjerene zadatke, radiće u punom mandatu i u punom kapacitetu”, saopštio je Vukčević.

Dodao je da su kritike na račun dosadašnjeg rada Državne izborne komisije bile vrlo česte.

“Mislim da su te kritike često bile neopravdane. Uvijek može bolje i meni je žao što nije došlo do nekog dogovora kada je u parlamentu razgovarano u vezi sa reformom ukupnog izbornog zakonodavstva. Tada je bio predviđen drugačiji način odlučivanja i profesionalizacija DIK-a”, izjavio je Vukčević.

Predsjednik DIK-a ističe da nakon što je ova komisija izabrana uz njega je tu još deset članova to tijelo ima kapacitet i lični integritet da odgovori svim obavezama.

“Vidjeli ste šta se desilo u parlamentu. Usvojene su izmjene nekoliko zakona, uključujući Zakon o biračkom spisku, ali onaj krovni, izborni zakon, ipak nije izmijenjen. On se odnosi na izbor odbornika i poslanika”, konstatovao je Vukčević.

Poslanici crnogorske skupštine su početkom marta prošle godine izabrali Vukčevića za predsjednika Državne izborne komisije. Za izbor Vukčevića na tu funkciju glasao je 41 poslanik, a nije bilo onih koji su protiv ili uzdržani. Vukčevića je za tu funkciju ranije predložio Administrativni odbor. Poslanici opozicije kritikovali su kandidaturu Vukčevića.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.