Standard.

subota januar 25

Irinej ne vjeruje Amfilohiju

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Sudijama Ustavnog suda Crne Gore stigle su 17. januara dvije inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, iako je Mitropolija crnogorsko-primorska sedam…

346 hits

subota januar 25

Irinej ne vjeruje Amfilohiju

Objavljeno u: Politika

subota januar 25

Pažin: Kroz iskren dijalog sa Mitropolijom riješićemo sva otvorena pitanja

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Vjerujem da će naredni dani donijeti jasne pozicije obje strane i da će Vlada i Mitropolija crnogorsko-primorska kroz dijalog koji gradi mostove prevazići razlike, afirmišući zajedničke vrijednosti, rekao je potpredsjednik…

133 hits

subota januar 25

Đukanović uputio saučešće Erdoganu

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, povodom stradanja velikog broja ljudi u snažnom zemljotresu koji je juče pogodio istok te zemlje.

162 hits

subota januar 25

Kolić na litijama: Imam podršku sunarodnika da budem uz braću pravoslavce

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Kao nekome ko drži do svoje vjere koja nas uči da bratu pomognemo u nevolji, osjetio sam potrebu da se solidarišem sa svojom braćom pravoslavcima, čije su svetinje ugrožene Zakonom…

229 hits

 
 
 
 
utorak, 14 januar 2020 17:09

Picula: Evropska unija ne može ostati gluva i slijepa na dešavanja u regionu

Picula: Evropska unija ne može ostati gluva i slijepa na dešavanja u regionu Foto:N1

Evropska unija ne može ostati slijepa i gluva na ono što se događa u ovom trenutku na Zapadnom Balkanu, već mora pojačati svoj uticaj, poručio je za Novu M izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula. Dodaje da na sigurnost i stabilnost našeg regiona negativno utiču ne samo političke opcije koje su protiv pridruživanja evropskoj porodici, već i strani igrači koji upravo podstiču proces destabilzacije, za šta je primjer upravo Crna Gora. Vjeruje, kako kaže, i da će tokom hrvatskog predsjedavanja Unijom stići ohrabrenje Crnoj Gori za sve što je uradila u procesu pregovaranja sa zvaničnim Briselom.

"Stabilnost na Zapadnom Balkanu zavisi od više faktora- prije svega od toga kako se rješavaju otvorena pitanja između susjeda ali i kako se saniraju podjele unutar zemalja regiona", ocijenio je za Novu M izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula. Dodaje da bi veliku ulogu svakako trebalo da ima i Evropska unija.

"Kao treći momenat, ja smatram da EU ne može ostati slijepa i gluva na ono što se događa u ovom trenutku na Zapadnom Balkanu. Ona mora pojačati svoj uticaj kao posrednika pozitivnih procesa, zagovarati reforme što naprosto onda daje veću šansu u ovim složenim vremenima kad proširenje nije najpopularniji proces da se on zapravo i nastavi", kazao je Picula.

Priroda i politika ne vole vakum, pojasnio je, pa ako neko izabere pasivnost u važnim politčkim procesima, neko sa strane će popuniti prazninu.

"Naravno, ne treba smetnuti s uma da na sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu, utiču ne samo političke opcije kojima članstvo pojedine zemlje nije u cilju nego da one djeluju i preko tzv. igrača i izvan same EU, koji često podstiču upravo procese destabilizacije – Crna Gora je primjer od svog osamostaljenja prije gotovo sada 15ak godina, ona je izložena gotovo stalnim pokušajima da se vlast u Crnoj Gori destabilizuje, traže se različiti razlozi. Svjedoci smo da je prije nekoliko godina bio čak i pokušaj puča, što je nedavno i sudskim odlukama na neki način ustanovljeno. Odgovornost za razvoj prilika leži i na vlastima koje moraju zadržati taj kurs reformisanja svoje zemlje što će naravno pojačati vremenom imunitet na pokušaj destabilizacije", kaže izvjestilac EP za Crnu Goru.

Za Novu M je kazao da vjeruje da će se upravo Evropska komisija pokazati kako se i predstavila- kao geopolitička, ali i da će se Hrvatska držati onoga što je najavila - da će jedan od priroriteta predsjedavanja Unijom biti skoro proširenje na Zapadni Balkan.

"Ukoliko EK ne može dokazati svoju uticajnost upravo u svoj neposrednom susjedstvu, a to je Zapadni Balkan, onda je iluzorno očekivati da će biti utiacajn faktor i na globalnoj sceni. U tom smislu vidim i uticaj i ulogu hrvatskog predsjedanja jer jedan od njihovih prioriteta je je da Hrvatska želi nastaviti politiku proširenja, želi vidjeti EU koja povezuje i koja štiti. Evo divne prilike da se to realizuje". navodi Picula.

A to što nije bilo komentara evropskih institucija na tenzije iz Srbije prema Crnoj Gori, te na skrnavljenje crnogorske zastave u Beogradu, kao i na ratnu retoriku i širenje dezinfomracija, Picula vidi kao opreznost Unije. A to nikako akcentuje izvjestilac, ne znači da Unija to podržava.

Iz Nove M su podsjetili da da je Evropska komisija samo njihovoj televiziji odgovorila na upite o novonastaloj situaciji i ponašanju zvanične Srbije i to vrlo kratko da EU veoma drži do dobrosusjedskih odnosa, te da podržavaju stavove Venecijanske komisije iz juna, kada je posrijedi Zakon o slobodi vjeroispovijesti .

"Prije svega ne treba gubiti živce jer ja vjerujem da je crnogorska vlast navikla na taj pokušaj destabilizacije, naravno različiti su razlozi za tako nešto ali kao što sam rekao Podgorica je partner Briselu u pregovorima sa EU, ti pregovori nisu prekinuti, odnosno pri samom su kraju, i treba vidjeti ovog trenutka šta će EU odlučiti tokom hrvatskog predsjedavanja koju metodologiju koristiti i kako unaprijediti postojeću", kaže Picula.

Kako dodaje, smatra da će za Crnu Goru važiti ista pravila pregovaranja te da će stići ohrabrenje zbog napora "koje godinama ulažemo i zbog svega što smo već završili, a da ćemo mi nastaviti sa oblastima na koje je u poslednjem izvještaju ukazano" .

"Ja smatram da pregovaračka pozicija Crne Gore će biti jaka, jača u onoj mjeri u kojoj se ona pridržava onih načela i principa kojim je do sada uspješno pregovarala i evo uspješno se približila kraju pregovora što svakako treba i nastaviti", zaključio je izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.