Standard.

srijeda januar 29

Pažin: Crnogorskom društvu je potrebno više razumijevanja i saradnje na temelju univerzalnih vrijednosti

Objavljeno u: Politika

by Jasmina

Savremena Crna Gora je Ustavom definisana kao zajednica slobodnih i ravnopravnih građana, zbog čega princip jednakosti pred zakonom, uključujući i rodnu ravnopravnost, jeste i mora biti neraskidivi dio svih naših…

19 hits

srijeda januar 29

DF: Slobodni građani i novinari se hapse po direktivi šefa režima

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Demokratski front Nikšić najoštrije osuđuje seriju hapšenja građana i novinara po Crnoj Gori od strane režimske policije Đukanovića, koji je pogubio kompase, uvjeren da golim nasiljem može održati diktaturu.

58 hits

srijeda januar 29

Još jedna režirana drama iz Beograda

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Iznenadni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa službama bezbjednosti zbog pogoršanog stanja u regionu dio je predstave koju Srbija režira, nakon usvajanja crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Prateći slijed događaja…

138 hits

srijeda januar 29

OO DPS Gusinje: Podrška institucijama Crne Gore

Objavljeno u: Politika

by Lejla

Opštinski odbor DPS Gusinje na sinoć održanoj sjednici u proširenom sastavu, dao je punu podršku Vladi i Skupštini Crne Gore u implementaciji Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

50 hits

 
 
 
 
četvrtak, 16 januar 2020 07:52

Poslanicima u decembru oko 131.000 eura za plate: Još bez kazni za one koji ne dolaze u Skupštinu

Skupština Crne Gore za decembarske neto zarade poslanika izdvojila je oko 131.402 eura, od čega su poslanici Demokrata i Dritan Abazović iz Ure, koji konstantno bojkotuju parlament, primili ukupno 11.089 eura, piše Pobjeda.

Poslanički klub Demokrata ukupno je za decembar primio 9.642, od čega je plata predsjednika stranke Alekse Bečića 1.423, a generalnog sekretara Borisa Bogdanovića 1.446 eura. Zarada Dritana Abazovića za decembar bila je 1.446 eura.

Oni, iako ne dolaze u Skupštinu, i dalje primaju neumanjene plate, jer se još ne primjenjuju poslovničke odredbe po kojima se novčano kažnjavaju oni koji neopravdano odsustvuju iz Skupštine. Poslanik koji neopravdano ne učestvuje u aktivnostima parlamenta duže od 30 dana, trebalo bi da se kazni oduzimanjem 50 odsto od plate, a ako odsustvuje sa jedne sjednice predviđeno je oduzimanje 30 odsto zarade. Administrativni odbor nije primijenio Poslovnik jer traži da se odrede kriterijumi što je opravdani, a što neopravdani izostanak sa zasijedanja.

Zaradu koja je veća od dvije hiljade eura i ovoga mjeseca primilo je njih pet – predsjednik Skupštine Ivan Brajović (2.277 eura), potpredsjednik Branimir Gvozdenović (2.067) Jovanka Laličić iz DPS-a (2.010), Branko Čavor (2.062), kao i Željka Savković iz Posebnog kluba poslanika, koja po visini zarade prednjači. Savković je primila platu, obračunatu od 7. novembra do 31. decembra, 2.283 eura.

Decembarske zarade lidera DF-a, Andrije Mandića, Milana Kneževića i Nebojše Medojevića, iznosile su 1.627, odnosno 1.640, odnosno 1.466 eura. Njima su „vraćene“ plate „na staro“, nakon što su prethodnog mjeseca primili značajno manje zarade zbog novčanih kazni koje su dobili jer su opomenuti na skupštinskim zasijedanjima.

To ne znači da će dugo i zadržati sadašnju visinu zarade, jer se tokom ovoga mjeseca očekuje donošenje odluke o novim kaznama zbog udaljenja sa sjednice Skupštine kada je usvajan Zakon o slobodi vjeroispovijesti, odnosno kada su napravili težak incident u plenarnoj sali. Ukoliko Administrativni odbor donese odluku o njihovim kaznama do kraja januara, svi poslanici DF-a primiće narednog mjeseca upola manju zaradu.

Decembarska zarada Gencija Nimanbegua, potpredsjednika Skupštine, iznosila je 1.848 eura. Zarade koje su veće od 1.900 eura primili su Maja Ćatović i Petar Ivanović iz DPS-a, kao i Danijela Pavićević iz SNP-a. Više od 1.800 eura zarade su poslanika DPS-a Luiđa Škrelje (1.891), Suada Numanovića (1.878) i Miodraga Vukovića (1.825), kao i nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića (1.859) i Branka Radulovića iz DF-a (1.851). Zarada za decembar Ranka Krivokapića (SDP) iznosila je 1.719 eura, a predsjednice SDP-a Draginje Vuksanović 449 eura, koja prima razliku u zaradi. Boris Mugoša (SD) primio je decembarsku platu od 1.793 eura, a Andrija Popović (LP) 1.640 eura. Nedžad Drešević iz BS primio je 1.588, a njegov partijski kolega Ervin Ibrahimović 1.548 eura.

Bivši poslanik Demokrata Mijomir Pejović ostvaruje pravo na nadoknadu po prestanku funkcije, pa mu je u decembru isplaćeno 1.397 eura.

Generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević primio je decembarsku zaradu od 1.913 eura.

 

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.