Standard.

nedjelja januar 19

Amfilohije za Standard: Vlast će o temeljnom ugovoru pregovarati sa mnom, a ne sa beogradskom Patrijaršijom

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Mitropolit crnogrsko-primorski Amfilohije rekao je u izjavi za portal Standard da će eventualne pregovore o temeljnom ugovoru, vlast u Crnoj Gori voditi sa njim, a ne sa beogradskom Patrijaršijom. On…

711 hits

nedjelja januar 19

Đukanović: Nećemo povući zakon, Vučić ima otvoren poziv da dođe u Crnu Goru

Objavljeno u: Politika

by Samir

Crna Gora neće povući zakon o slobodi vjeroispovesti, poručuje predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović u ekskluzivnom intervju za Tanjug.

144 hits

subota januar 18

SPC ne poštuje Ustav, samim tim ni državne propise

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Kampanju protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti vodi Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori, odnosno arhijereji Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija: budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke i primorske.

159 hits

nedjelja januar 19

Mugoša: Građanima je jasno ko je za kompromis

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Ne mislimo da su rješenja u Prijedlogu zakona o izboru poslanika i odbornika idealna, ali smo sigurni da predstavljaju više nego dobru platformu za dalji dijalog, rekao je u razgovori…

119 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
srijeda, 10 januar 2018 08:05

Uprkos bregzitu, region mora u EU

Uprkos odluci da napusti Evropsku uniju (EU), Velika Britanija apsolutno podržava namjere Crne Gore i ostalih zemalja zapadnog Balkana da postanu članice.

 

“Jer je članstvo u EU najpouzdaniji put za zemlje zapadnog Balkana da postignu sigurnost, stabilnost i prosperitet. Poslije bregzita, Velika Britanija mora nastaviti bezuslovno da podržava ambicije za pristupanje država Balkana”, ističe se u izvještaju gornjeg doma britanskog parlamenta, prenose Vijesti.

Izvještaj “Ujedinjeno Kraljevstvo i budućnost zapadnog Balkana” je pripremio Komitet za međunarodne odnose Doma lordova, kojim je predsjedavao lord Hauel. Oni pozivaju Vladu, na čijem je čelu Tereza Mej, da održava i razvija učešće u regionu bez obzira na bregzit.

“Velika Britanija ostaje dobro pozicionirana da promoviše vrijednosti i institucionalne standarde koje podrazumijeva članstvo u EU. To mora uraditi u saradnji sa EU i bilateralno. Vlada ne smije dopustiti da naše napuštanje EU bude predstavljeno kao odbacivanje ovih vrijednosti i standarda”, stoji u dokumentu, dodajući da Britanija i EU moraju blisko sarađivati na tom polju.

Navodi se da će, kao ohrabrujući znak o nastavku posvećenosti regionu, London biti domaćin samita zapadnog Balkana sredinom godine.

“Pozivamo Vladu da iskoristi priliku na samitu zapadnog Balkana da detaljno izloži, i to za duži period koji je pred nama, doprinos koji je Britanija spremna da pruži u partnerstvu sa EU kako bi se podržala stabilnost, demokratija, vladavina zakona i prosperitet u regionu. Ova inicijativa, do koje dolazi u važnoj fazi pregovora u vezi sa bregzitom, pokazala bi da Vlada zapravo ne napušta Evropu kada napusti EU”, piše u dokumentu. U dokumentu se na 117 strana ocjenjuje da zemlje regiona pate od autoritarnih liderstava, slabih demokratskih institucija i ozbiljnih izazova kao što su organizovni kriminal i korupcija.

Ta situacija, dodaje se, pogoršana je neizvjesnošću za prijem u EU, odlivom mozgova mladih i obrazovanih ljudi i rastom eksremizma i antidemokratskog nacionalizma, ali i uticajem trećih zemalja na region.

Nacionalni prioriteti za zemlje u regionu, što London podržava, uključuju podržavanje snažnih demokratskih institucija, borbu protiv političke korupcije i ograničenja slobode izražavanja, suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije, upravljanje migracijom kroz region, kao i iz regiona, i stvaranje povoljnih poslovnih okruženja, stoji u dokumentu Komiteta.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.