Standard.

ponedjeljak jun 24

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković započeo zvaničnu posjetu Azerbejdžanu

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković jutros je polaganjem vijenaca na spomenik osnivaču modernog Azerbejdžana Hejdaru Alijevu i u memorijalnom spomeniku vječne vatre započeo zvaničnu posjetu Republici Azerbejdžan.

59 hits

ponedjeljak jun 24

Đenero: Nema partnerstva sa Srbijom dok god njene političke elite ne priznaju nezavisnu Crnu Goru

Nema partnerstva sa Srbijom dok god njene političke elite ne priznaju nezavisnu Crnu Goru. Zato sve izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da se smire tenzije nijesu iskrene, dok god srpski…

43 hits

ponedjeljak jun 24

Radulović i Purišić po dva automobila, bez vozila premijer i trojica ministara

Većina ministara u Vladi Crne Gore, osim što po zakonu polaže pravo na upotrebu službenog vozila u službene svrhe, kod kuće najčešće imaju dva ili više automobila, koji se vode…

35 hits

ponedjeljak jun 24

Dok DF napada Ameriku, Carević tvrdi da bez nje nema stabilnosti

Iz Demokratskog fronta, kada su Sjedinjene Američke Države u pitanju, ovih dana stižu disonantni tonovi, a naročito kada se govori o, navodnom, miješanju SAD u unutrašnje stvari Crne Gore, pišu…

34 hits

 
 
 
 
Nemanja Lacman

Nemanja Lacman

Ruska vojska započela je danas veliku vojnu vježbu, koja za cilj ima da provjeri spremnost oružanih snaga da odgovore na moguće bezbjednosne prijetnje u centralnoj Aziji.

Vježba Adrion Livex 19, koja se ove godine održava u Crnoj Gori, još jedna je potvrda da NATO saveznice sarađuju blisko, kazao je danas ministar odbrane Predrag Bošković. 

Demokratska partija socijalista, kako je saopšteno najoštrije osuđuje zloupotrebu ovlašćenja, opštinske imovine i kršenje zakonskih normi od strane predsjednika Opštine Vladimira Jokića i predsjednice Skupštine opštine Dragice Perović koji su zapečatili salu SO i protivno volji većine odbornika spriječili održavanje zasijedanja lokalnog parlamenta.

Venecijanska komisija je danas na svom sajtu objavila mišljenje na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koje je usvojila u petak, 21. juna, na plenarnoj sjednici u Veneciji. Ovim mišljenjem je nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da donese jedan moderan i dobar zakon, kojim će zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i građankama Crne Gore, saopštila je generalna direktorka Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama, Žana Filipović.

ponedjeljak, 24 jun 2019 18:30

Dan kada je Kotor dotakao političko dno

Danas je Kotor politički posrnuo. Predsjednici Skupštine i Opštine Dragica Perović i Vladimir Jokić pokazali su koliko sa pozicije vlasti, koju ne žele da ispuste ni po koju cijenu, mogu da naude gradu na čijem su čelu. Pečaćenjem ulaznih vrata, zamjenom brava, postavljanjem lanaca i katanaca kako odbornici ne bi mogli ući u njihov dom, Perovićeva i Jokić su dodatkli dno svake vrste.U cik zore, ponešeni valjda scenama iz akcionih filmova, dvojac je, uz prisustvo dva svjedoka, zapečatio predstavnicima naroda, ali i sebi samima, ulaz u lokalni parlament.

Premijer Duško Marković izrazio je zadovoljstvo zvaničnim razgovorima obavljenim tokom prvog dana njegove zvanične posjete Azerbejdžanu rekavši da su sastanci bili konstruktivni i sadržajni i da su rezultat odličnih međudržavnih odnosa te da vidi spremnost i azerbejdžanske države i investitora da se snažnije okrenu ka Crnoj Gori.

Venecijanska komisija objavila je na svom sajtu mišljenje o crnogorskom Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovesti i pravnom položaju vjerskih zajednica u kome pozdravlja istinske napore “crnogorskih vlasti da zamijene Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. novim modernim Zakonom. Navode i da je potrebno više jasnoće.Kako stoji u izvještaju, pravni eksperti Savjeta Evrope pozdravljaju činjenicu da Nacrt zakona jasno predviđa da registracija vjerskih zajednica nije obavezna i da nije uslov za uživanje prava na slobodu vjeroispovesti.Osim toga, kako je navedeno u izvještaju potrebno je imati prilično liberalan pristup uslovima registracije za vjerske zajednice: čak i vrlo male zajednice sa samo tri člana, uključujući strance sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori, imaju pravo da se registruju u Crnoj Gori.

Pripadnici Prve čete Deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH jutros su spasili crnogorske državljane na području Trnova u Republici Srpskoj, koji su imali saobraćajnu nesreću.

Ministarski sastanak povodom projekta obnove jugoslovenskog paviljona u Državnom muzeju Aušvic – Birkenau održan je danas u Ministarstvu kulture na Cetinju. Sastanku su prisustvovali predstavnici šest država, te UNESCO-a, a događajem je predsjedavao ministar Aleksandar Bogdanović.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković sa saradnicima, sastao se sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Crnoj Gori, Srikant Seshadrijem sa saradnicima, u sklopu redovne godišnje posjete MMF-a.