Standard.

subota jul 21

Mornar doveo trojicu Amerikanaca

Objavljeno u: Sport

by sport

Vinston Šepard, Kadin Kerington i Andre Spajt odgovor na odlazak Derika Nidama i Brendisa Rejli-Rosa

7 hits

subota jul 21

„U HNS-u je otpočetka bilo onih koji nisu htjeli Dalića”

Objavljeno u: Sport

by sport

Potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza priznao da je donekle istina ono što priča selektor

10 hits

petak jul 20

Novak otvorio dušu, OVO je njegovo pismo ZA SVE VAS: Pišem vam između mijenjanja pelena i knjige sa dinosaurusima...

Objavljeno u: Sport

by Milica Minić

Novak Đoković je nedavno ostvario ogroman uspjeh kada je osvojio Vimbldon nakon višemjesečne pauze zbog povrede lakta. Ona ga je koštala ne samo izgubljenih bodova i učešća na turnirima, već…

99 hits

 
 
 
 
utorak, 13 mart 2018 22:42

Nema proširenja ABA lige

Skupština regionalne lige odredila sistem takmičenja koji bi trebalo da traje do ljeta 2025. godine

Članovi skupštine ABA lige na sastanku u Beogradu odredili su kakav bi trebalo da bude sistem takmičenja u prvom i drugom rangu i ta pravila trebalo bi da važe do završetka sezone 2024/25.

Od značajnih odluka izdvajaju se one o uvođenju baraža za popunu prvog ranga takmičenja, zatim ona da neće biti proširenja sa 12 na 14 ekipa, kao i to da se ukidaju nacionalni koeficijenti.

Saopštenje sa sastanka Skupštine ABA lige prenosimo u cjelosti:

“Skupština ABA odlučile je da će i prva i druga liga imati po 12 učesnika.

Sa ciljem da se zaštite kvalitet i dalji napredak takmičenja, a imajući u vidu isključivo sportske kriterijume, skupština je odlučila da ukine nacionalne koeficijente i počevši od sezone 2018/19, učesnici će biti određeni isključivo na osnovu rezultata u takmičenjima pod okvirom ABA.

U skladu sa ovom odlukom skupštine ABA lige, ulazak u prvi rang takmičenja moguć je isključivo iz drugog. Posljednjeplasirani tim prve ABA lige u sezoni 2017/18. izgubiće pravo da u sezoni 2018/19. igra u tom rangu, a njegovo mjesto zauzeće šampion druge lige koji obezbjeđuje direktan plasman.

Takođe, od sezone 2018/19, pretposljednji, 11. tim prve ABA lige i drugoplasirani tim iz nižeg ranga, igraće baraž za mjesto u višem rangu. Baraž će se igrati na dvije dobijene, a prednost domaćeg terena imaće tim iz višeg ranga.

Maksimum klubova iz jedne zemlje u prvoj ABA ligi je pet.

U skladu sa potvrđenim kriterijumama, učesnici prve ABA lige u sezoni 2018/19. biće: Budućnost Voli, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega Bemaks, Mornar, Partizan, Olimpija, Zadar i pobjednik druge lige, koji će biti dobijen nakon završnog turnira u Čačku.

Klub koji zauzme posljednje mjesto u prvoj ABA ligi imaće garantovano mjesto u nižem rangu takmičenja sljedeće sezone, a ostali učesnici druge lige biće dobijeni na osnovu rezultata klubova u nacionalnim šampionatima. Svaka zemlja imaće po dva kluba u drugoj ligi.

Umjesto fajnal-fora, od sezone 2018/2019. šampiona druge ABA lige odlučiće plej-of u kojem će se takmičiti četiri prvoplasirane ekipe iz ligaškog dijela. Posljednjeplasirana ekipa druge ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo da se u sezoni 2018/19. takmiči u tom rangu bez obzira na rezultat u nacionalnom šampionatu.

Potvrđeni sistem takmičenja neće se mijenjati do završetka sezone 2024/25, osim ako ne bude značajnih promena u evropskoj košarci do tada”.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.