Standard.

srijeda februar 21

Nova žrtva malih boginja u Srbiji: Preminula zdravstvena radnica

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Žena koja je radila u Kliničkom centru Srbije, na odjeljenju endokrinologije, preminula je od posljedica malih boginja, prenosi B92.net.

8 hits

srijeda februar 21

Pali "Pink Panteri": Četiri Srba planirala pljačke juvelirnica u Švajcarskoj

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Četiri državljana Srbije, pripadnika "Pink Pantera", juče su uhapšeni u Švajcarskoj.

8 hits

srijeda februar 21

NATO će nastojati da sarađuje sa Moskvom na Arktiku

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Članice NATO saveza će nastojati da sarađuju sa Rusijom u području Arktika, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

8 hits

srijeda februar 21

SAD: Pens bio spreman da se sastane sa zvaničnicima Sjeverne Koreje, oni su otkazali susret

Potpredsjednik SAD Majk Pens bio je spreman da se sastane sa zvaničnicima Sjeverne Koreje prilikom otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, ali je severnokorejska strana otkazala susret u posljednjem…

6 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 februar 2018 11:38

Upozorenje: Mutacije virusa mogle bi ubiti milione ljudi

Čelnik Međunarodne strategije Ujedinjenih nacija za smanjenje katastrofa (UNISDR) Robert Gleser upozorio je svijet kako je situacija s upotrebom vakcina i praćenjem bolesti vrlo loša u cijelom svijetu.

Ilustracija Ilustracija

Posebno je upozorio na opasnosti od pandemije gripe poput ptičije, koja bi mogla mutirati u pandemičan oblik te se prenositi sa životinja na ljude, što bi dovelo do velike smrtnosti u svijetu.

"Imali smo pojave novih virusa, a oni mutiraju sve vrijeme, poput ptičije gripe, SARS-a... ljudi ih uglavnom nisu svjesni jer su to pošasti koje se ne pojavljuju toliko često. No jednom kad se pojave, mogu biti ekstremno razorni", rekao je Gleser na marginama Svjetskog urbanog foruma, dodavši kako na tom području ima još puno posla.

Različiti tipovi ptičije gripe proteklih su se godina proširili Evropom, Afrikom i Azijom, zbog čega su u nekim državama naredili masovno klanje peradi, a u Kini je smrtno stradalo nekoliko ljudi. Stručnjaci tvrde kako je broj tipova virusa koji cirkulišu i uzrokuju infekcije došao do nivoa bez presedana.

gleser

Gleser

Zdravstvena kriza

"Najviše se strahuje kako bi smrtonosni tip ptičije gripe mogao mutirati u pandemičan oblik koji bi se lako mogao širiti među ljudima, što se nikada prije nije dogodilo. To bi moglo rezultirati milionima smrtnih slučajeva u svijetu", upozorio je Gleser.

Svjetska banka je prošle godine izdala pandemijsku obveznicu kojoj je cilj pružiti brzu finansijsku pomoć u slučajevima zdravstvenih kriza poput izbijanja ebole 2014. godine, što je prvi takav finansijski mehanizam.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.