Standard.

utorak februar 19

VIDEO: Srušila se dva indijska aviona dok su manevrisali

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Dva aviona indijskog Ratnog vazduhoplovstva srušila su se za vrijeme realizacije figure „ogledalo“, javalja Sputnjik. 

15 hits

utorak februar 19

Majci u Rusiji utjerivačice dugova oduzele bebu jer nije platila ratu

Dvije ruske utjerivačice dugova optužene su da su kao zalog uzele dijete jer njegova majka više nije mogla otplaćivati zajam, prenose ruski mediji.

33 hits

utorak februar 19

Dačić: Razgraničenje zvanični predlog Beograda Prištini

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je razgraničenje zvanični predlog Srbije za razrješenje kosovskog pitanja u dijalogu sa albanskom stranom, ali da još nije određeno gdje bi…

16 hits

utorak februar 19

Njemačka: Uhapšena dva Bosanca, imali 17 granata spremnih za upotrebu

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Njemačka policija sinoć je na željezničkoj stanici u Drezdenu pronašla 17 granata sakrivenih u unutrašnjosti jednog automobila. Kako navode njemački mediji, policija je u vozilu našla dvojicu državljana Bosne i…

17 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 februar 2018 11:38

Upozorenje: Mutacije virusa mogle bi ubiti milione ljudi

Čelnik Međunarodne strategije Ujedinjenih nacija za smanjenje katastrofa (UNISDR) Robert Gleser upozorio je svijet kako je situacija s upotrebom vakcina i praćenjem bolesti vrlo loša u cijelom svijetu.

Ilustracija Ilustracija

Posebno je upozorio na opasnosti od pandemije gripe poput ptičije, koja bi mogla mutirati u pandemičan oblik te se prenositi sa životinja na ljude, što bi dovelo do velike smrtnosti u svijetu.

"Imali smo pojave novih virusa, a oni mutiraju sve vrijeme, poput ptičije gripe, SARS-a... ljudi ih uglavnom nisu svjesni jer su to pošasti koje se ne pojavljuju toliko često. No jednom kad se pojave, mogu biti ekstremno razorni", rekao je Gleser na marginama Svjetskog urbanog foruma, dodavši kako na tom području ima još puno posla.

Različiti tipovi ptičije gripe proteklih su se godina proširili Evropom, Afrikom i Azijom, zbog čega su u nekim državama naredili masovno klanje peradi, a u Kini je smrtno stradalo nekoliko ljudi. Stručnjaci tvrde kako je broj tipova virusa koji cirkulišu i uzrokuju infekcije došao do nivoa bez presedana.

gleser

Gleser

Zdravstvena kriza

"Najviše se strahuje kako bi smrtonosni tip ptičije gripe mogao mutirati u pandemičan oblik koji bi se lako mogao širiti među ljudima, što se nikada prije nije dogodilo. To bi moglo rezultirati milionima smrtnih slučajeva u svijetu", upozorio je Gleser.

Svjetska banka je prošle godine izdala pandemijsku obveznicu kojoj je cilj pružiti brzu finansijsku pomoć u slučajevima zdravstvenih kriza poput izbijanja ebole 2014. godine, što je prvi takav finansijski mehanizam.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.