Standard.

nedjelja maj 20

FOTO - Ovo nisu scene iz Turske već Bosne: Pogledajte kako su dočekali Erdogana u Sarajevu

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Evropa neće opstati bez islama, niti može ignorisati Tursku, poručeno je s velikog predizbornog skupa turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Sarajevu.

161 hits

nedjelja maj 20

VIDEO - Šala je može koštati karijere: TV voditeljka suspendovana zbog jedne rečenice

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Dok je tokom izvještavanja o opštinskim izborima u zemlji riječ prepuštala svom kolegi, TV voditeljka iz Kuvajta rekla mu je da prestane da se muči sa tradicionalnim bijelim platnom na…

319 hits

nedjelja maj 20

Reditelj Lik Beson optužen za silovanje

Objavljeno u: Svijet

by Milica Minić

Francuskog reditelja i producenta Lika Besona jedna glumica je tužila za silovanje zbog čega je otvorena istraga, javljaju svjetski mediji. Beson je odbacio te optužbe.

116 hits

nedjelja maj 20

Indonezija: Kamion u punoj brzini udario u nekoliko motocikala i kuća, najmanje 11 mrtvih

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Najmanje 11 osoba je poginulo kada je kamion udario u nekoliko motocikala i kuća u oblasti Brebes u provinciji Java u Indoneziji, izjavili su danas zvaničnici.

32 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 februar 2018 11:38

Upozorenje: Mutacije virusa mogle bi ubiti milione ljudi

Čelnik Međunarodne strategije Ujedinjenih nacija za smanjenje katastrofa (UNISDR) Robert Gleser upozorio je svijet kako je situacija s upotrebom vakcina i praćenjem bolesti vrlo loša u cijelom svijetu.

Ilustracija Ilustracija

Posebno je upozorio na opasnosti od pandemije gripe poput ptičije, koja bi mogla mutirati u pandemičan oblik te se prenositi sa životinja na ljude, što bi dovelo do velike smrtnosti u svijetu.

"Imali smo pojave novih virusa, a oni mutiraju sve vrijeme, poput ptičije gripe, SARS-a... ljudi ih uglavnom nisu svjesni jer su to pošasti koje se ne pojavljuju toliko često. No jednom kad se pojave, mogu biti ekstremno razorni", rekao je Gleser na marginama Svjetskog urbanog foruma, dodavši kako na tom području ima još puno posla.

Različiti tipovi ptičije gripe proteklih su se godina proširili Evropom, Afrikom i Azijom, zbog čega su u nekim državama naredili masovno klanje peradi, a u Kini je smrtno stradalo nekoliko ljudi. Stručnjaci tvrde kako je broj tipova virusa koji cirkulišu i uzrokuju infekcije došao do nivoa bez presedana.

gleser

Gleser

Zdravstvena kriza

"Najviše se strahuje kako bi smrtonosni tip ptičije gripe mogao mutirati u pandemičan oblik koji bi se lako mogao širiti među ljudima, što se nikada prije nije dogodilo. To bi moglo rezultirati milionima smrtnih slučajeva u svijetu", upozorio je Gleser.

Svjetska banka je prošle godine izdala pandemijsku obveznicu kojoj je cilj pružiti brzu finansijsku pomoć u slučajevima zdravstvenih kriza poput izbijanja ebole 2014. godine, što je prvi takav finansijski mehanizam.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.