Standard.

utorak oktobar 23

Specijalci sa fantomkama sproveli Vukotića, stigla i manekenka Živković: "Vođa škaljaraca" sproveden u sud pod nevjerovatnim mjerama obezbjeđenja

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Suđenje Jovanu Jovici Vukotiću, kojeg nazivaju "vođom škaljarskog klana", počelo je danas pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, a povodom optužbi za falsifikovanje pašosa, javlja Kurir.

4 hits

utorak oktobar 23

VIDEO - Otvoren najduži most preko mora na svijetu: Pogledajte kako izgleda kinesko građevinsko čudo

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Kineski predsjednik Si Đinping i zvanično je otvorio najveći most preko mora na svijetu, projekat koji povezuje Hongkong, Makao i kontinentalnu Kinu.

27 hits

utorak oktobar 23

Podmetnuta bomba ispred kuće Džordža Soroša u Njujorku

Eksplozivna naprava pronađena je u ponedjeljak u poštanskom sandučetu ispred kuće Džorža Soroša u Okrugu Vestčester, u Njujorku objavili, navode mediji pozivajući se na lokalne vlasti.

24 hits

utorak oktobar 23

Sudbina bebe koja nema čak ni ime: Tek rođeni dječačić koji je ostavljen na pragu crkve u Srbiji čeka staratelja…

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Dječačić koji je 9. oktobra pronađen pred crkvom u Čajetini, još petnaestak dana imaće identitet NN, a do tada, kada je krajnji rok da mu Centar za socijalni rad da…

14 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 februar 2018 13:28

Poljski premijer: Samo su Poljaci, Srbi, Grci i Jevreji rekli "ne" Hitleru

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je da je nedopustivo optuživati Poljake za "tuđe ratne zločine".

Poljski premijer: Samo su Poljaci, Srbi, Grci i Jevreji rekli "ne" Hitleru FOTO: Getty images

Tim prije, dodao je on, jer su Poljaci, zajedno sa Srbima, Grcima i Jevrejima, bili jedini narod u okupiranoj Evropi koji nije sarađivao sa Hitlerovim fašistima.

"Poljska, imajući u vidu svoju istoriju, ne može da bude optuživana za tuđe zločine. Ne mogu se miješati dželati sa žrtvama", kazao je Moravjecki.

On je to rekao povodom spora Poljske sa Izraelom i SAD oko novog paragrafa u poljskom Zakonu o Institutu pamćenja naroda kojim se s tri godine zatvora prijeti za svako pripisivanje poljskoj državi i narodu ratnih zločina ili saučesništva u Holokaustu.

Moravjecki je u intervjuu poljskoj agenciji PAP naglasio da tokom Drugog svjetskog rata Poljska kao država, njen pokret otpora i vlada u egzilu u Londonu, nisu sarađivali sa nacistima.

"Nije bilo poljskih logora smrti, nije bilo poljskog Gestapoa, nije bilo poljskih gasnih komora. Poljski narod i poljska država nisu sarađivali s nacistima, već je bilo upravo suprotno: zajedno s jevrejskim narodom, Srbima i Grcima, jedini nisu bili kolaboranti Njemačke. Jevreji su najteže pogođeni, ali i Poljaci su pretrpjeli nezamislive nepravde", kazao je Moravjecki.

mateus

Izmjenom Zakona o Institutu pamćenja naroda vladajući konzervativci iz stranke Pravo i pravda žele da zaštite ugled Poljske i Poljaka pred optužbama da su bili Hitlerovi saučesnici u Holokaustu, zbog zločina pojedinih Poljaka nad Jevrejima i pogroma, čega je bilo i posle rata, 1946. godine, u gradu Kjelce.

Međutim, Izrael, SAD i jevrejske organizacije protumačili su izmjenu tog poljskog zakona kao pokušaj da se spriječe svjedočenja preživjelih iz Holokausta da su se, krijući se od nacista, podjednako plašili i susjeda Poljaka da ih ne opljačkaju, ne izruče Njemcima ili da ih sami ne ubiju.

Kritičari iz Izraela i SAD kažu i da Poljska pokušava da prijetnjama zatvorom stvori vještački mit poljskog naroda da je uvijek bio žrtva, a nikad dželat, i da je Jevrejima samo pomagao.

Predsjednik Andžej Duda je potpisao zakon, ali ga je odmah uputio Ustavnom sudu da provjeri da li izmjene guše slobodu govora i pravo novinara, recimo da pišu o tim zločinima nekih Poljaka nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata i da li je eventualno potrebno da se paragraf o tome precizira, prenosi Beta.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.