Standard.

četvrtak februar 22

Eksplozija u ambasadi SAD odjeknula svjetskim medijima

Vijest da je nepoznata osoba bacila sinoć eksplozivnu napravu u dvorište američke ambasade u Podgorici, a zatim izvršila samoubistvo brzo se proširila po vodećim svjetskim medijima. Tako je vijest o…

80 hits

četvrtak februar 22

Stravičan slučaj: Mladić sebi odsjekao nogu i ruku, ljekari mu se bore za život

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

U trenutku nervnog rastrojstva, 19-godišnji Ivan Slišković iz Brankovića kod Žepča, juče je sebi odsjekao ruku i nogu, nakon čega je hitno prebačen u sarajevsku bolnicu, gdje se doktori bore…

20 hits

četvrtak februar 22

Izraelska tajna jedinica pomogla Australiji: Spriječen napad Islamske države na putnički avion "Etihada"

Izraelska vojna obavještajna služba pomogla je Australiji da spriječi pokušaj obaranja putničkog aviona aviokompanije "Etihad" u avgustu prošle godine, saopštila je izraelska vojska, a to su potvrdile i australijske vlasti.

9 hits

četvrtak februar 22

Tinejdžerka stradala od strujnog udara za vrijeme slušanja muzike

Sedamnaestogodišnja Luiza Pinjeiro iz Brazila stradala je od strujnog udara preko slušalica telefona koji se nalazio na punjenju.

9 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 februar 2018 13:28

Poljski premijer: Samo su Poljaci, Srbi, Grci i Jevreji rekli "ne" Hitleru

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je da je nedopustivo optuživati Poljake za "tuđe ratne zločine".

Poljski premijer: Samo su Poljaci, Srbi, Grci i Jevreji rekli "ne" Hitleru FOTO: Getty images

Tim prije, dodao je on, jer su Poljaci, zajedno sa Srbima, Grcima i Jevrejima, bili jedini narod u okupiranoj Evropi koji nije sarađivao sa Hitlerovim fašistima.

"Poljska, imajući u vidu svoju istoriju, ne može da bude optuživana za tuđe zločine. Ne mogu se miješati dželati sa žrtvama", kazao je Moravjecki.

On je to rekao povodom spora Poljske sa Izraelom i SAD oko novog paragrafa u poljskom Zakonu o Institutu pamćenja naroda kojim se s tri godine zatvora prijeti za svako pripisivanje poljskoj državi i narodu ratnih zločina ili saučesništva u Holokaustu.

Moravjecki je u intervjuu poljskoj agenciji PAP naglasio da tokom Drugog svjetskog rata Poljska kao država, njen pokret otpora i vlada u egzilu u Londonu, nisu sarađivali sa nacistima.

"Nije bilo poljskih logora smrti, nije bilo poljskog Gestapoa, nije bilo poljskih gasnih komora. Poljski narod i poljska država nisu sarađivali s nacistima, već je bilo upravo suprotno: zajedno s jevrejskim narodom, Srbima i Grcima, jedini nisu bili kolaboranti Njemačke. Jevreji su najteže pogođeni, ali i Poljaci su pretrpjeli nezamislive nepravde", kazao je Moravjecki.

mateus

Izmjenom Zakona o Institutu pamćenja naroda vladajući konzervativci iz stranke Pravo i pravda žele da zaštite ugled Poljske i Poljaka pred optužbama da su bili Hitlerovi saučesnici u Holokaustu, zbog zločina pojedinih Poljaka nad Jevrejima i pogroma, čega je bilo i posle rata, 1946. godine, u gradu Kjelce.

Međutim, Izrael, SAD i jevrejske organizacije protumačili su izmjenu tog poljskog zakona kao pokušaj da se spriječe svjedočenja preživjelih iz Holokausta da su se, krijući se od nacista, podjednako plašili i susjeda Poljaka da ih ne opljačkaju, ne izruče Njemcima ili da ih sami ne ubiju.

Kritičari iz Izraela i SAD kažu i da Poljska pokušava da prijetnjama zatvorom stvori vještački mit poljskog naroda da je uvijek bio žrtva, a nikad dželat, i da je Jevrejima samo pomagao.

Predsjednik Andžej Duda je potpisao zakon, ali ga je odmah uputio Ustavnom sudu da provjeri da li izmjene guše slobodu govora i pravo novinara, recimo da pišu o tim zločinima nekih Poljaka nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata i da li je eventualno potrebno da se paragraf o tome precizira, prenosi Beta.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.