Standard.

četvrtak februar 21

Predsjednik Srbije uživo čestitao premijerki rođenje sina IGORA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je gostujući na TV Prva premijerki Ani Brnabić i njenoj partnerki Milici Đurđić na rođenju sina Igora.

39 hits

četvrtak februar 21

Katalonija u haosu: Blokada saobraćaja sa svih strana

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Pristalice nezavisnosti Katalonije blokirale su danas glavne saobraćajnice - autoputeve, ulice i željezničke pruge širom tog španskog regiona.

22 hits

četvrtak februar 21

Najstarije živo biće u Beogradu ima oko 215 godina

Riječ je o drvetu koje je ostalo od nekadašnje hrastovo-jasenove šume koja se prostirala od Cvetnog trga do Manježa.

34 hits

četvrtak februar 21

Afera u Hrvatskoj: Sa lažnim diplomama predavali u osnovnim školama, gimanziji..

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Univerzitet u Zadru otkrilo je lažnu diplomu iz istorije s kojom je "profesorica" predavala u gimnaziji. Uz lažnu diplomu, pronađeno je i lažno svjedočanstvo u jednom od centara za odgoj…

12 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 februar 2018 13:28

Poljski premijer: Samo su Poljaci, Srbi, Grci i Jevreji rekli "ne" Hitleru

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je da je nedopustivo optuživati Poljake za "tuđe ratne zločine".

Poljski premijer: Samo su Poljaci, Srbi, Grci i Jevreji rekli "ne" Hitleru FOTO: Getty images

Tim prije, dodao je on, jer su Poljaci, zajedno sa Srbima, Grcima i Jevrejima, bili jedini narod u okupiranoj Evropi koji nije sarađivao sa Hitlerovim fašistima.

"Poljska, imajući u vidu svoju istoriju, ne može da bude optuživana za tuđe zločine. Ne mogu se miješati dželati sa žrtvama", kazao je Moravjecki.

On je to rekao povodom spora Poljske sa Izraelom i SAD oko novog paragrafa u poljskom Zakonu o Institutu pamćenja naroda kojim se s tri godine zatvora prijeti za svako pripisivanje poljskoj državi i narodu ratnih zločina ili saučesništva u Holokaustu.

Moravjecki je u intervjuu poljskoj agenciji PAP naglasio da tokom Drugog svjetskog rata Poljska kao država, njen pokret otpora i vlada u egzilu u Londonu, nisu sarađivali sa nacistima.

"Nije bilo poljskih logora smrti, nije bilo poljskog Gestapoa, nije bilo poljskih gasnih komora. Poljski narod i poljska država nisu sarađivali s nacistima, već je bilo upravo suprotno: zajedno s jevrejskim narodom, Srbima i Grcima, jedini nisu bili kolaboranti Njemačke. Jevreji su najteže pogođeni, ali i Poljaci su pretrpjeli nezamislive nepravde", kazao je Moravjecki.

mateus

Izmjenom Zakona o Institutu pamćenja naroda vladajući konzervativci iz stranke Pravo i pravda žele da zaštite ugled Poljske i Poljaka pred optužbama da su bili Hitlerovi saučesnici u Holokaustu, zbog zločina pojedinih Poljaka nad Jevrejima i pogroma, čega je bilo i posle rata, 1946. godine, u gradu Kjelce.

Međutim, Izrael, SAD i jevrejske organizacije protumačili su izmjenu tog poljskog zakona kao pokušaj da se spriječe svjedočenja preživjelih iz Holokausta da su se, krijući se od nacista, podjednako plašili i susjeda Poljaka da ih ne opljačkaju, ne izruče Njemcima ili da ih sami ne ubiju.

Kritičari iz Izraela i SAD kažu i da Poljska pokušava da prijetnjama zatvorom stvori vještački mit poljskog naroda da je uvijek bio žrtva, a nikad dželat, i da je Jevrejima samo pomagao.

Predsjednik Andžej Duda je potpisao zakon, ali ga je odmah uputio Ustavnom sudu da provjeri da li izmjene guše slobodu govora i pravo novinara, recimo da pišu o tim zločinima nekih Poljaka nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata i da li je eventualno potrebno da se paragraf o tome precizira, prenosi Beta.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.