Standard.

nedjelja maj 20

FOTO - Ovo nisu scene iz Turske već Bosne: Pogledajte kako su dočekali Erdogana u Sarajevu

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Evropa neće opstati bez islama, niti može ignorisati Tursku, poručeno je s velikog predizbornog skupa turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Sarajevu.

160 hits

nedjelja maj 20

VIDEO - Šala je može koštati karijere: TV voditeljka suspendovana zbog jedne rečenice

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Dok je tokom izvještavanja o opštinskim izborima u zemlji riječ prepuštala svom kolegi, TV voditeljka iz Kuvajta rekla mu je da prestane da se muči sa tradicionalnim bijelim platnom na…

313 hits

nedjelja maj 20

Reditelj Lik Beson optužen za silovanje

Objavljeno u: Svijet

by Milica Minić

Francuskog reditelja i producenta Lika Besona jedna glumica je tužila za silovanje zbog čega je otvorena istraga, javljaju svjetski mediji. Beson je odbacio te optužbe.

115 hits

nedjelja maj 20

Indonezija: Kamion u punoj brzini udario u nekoliko motocikala i kuća, najmanje 11 mrtvih

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Najmanje 11 osoba je poginulo kada je kamion udario u nekoliko motocikala i kuća u oblasti Brebes u provinciji Java u Indoneziji, izjavili su danas zvaničnici.

31 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 februar 2018 13:28

Poljski premijer: Samo su Poljaci, Srbi, Grci i Jevreji rekli "ne" Hitleru

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je da je nedopustivo optuživati Poljake za "tuđe ratne zločine".

Poljski premijer: Samo su Poljaci, Srbi, Grci i Jevreji rekli "ne" Hitleru FOTO: Getty images

Tim prije, dodao je on, jer su Poljaci, zajedno sa Srbima, Grcima i Jevrejima, bili jedini narod u okupiranoj Evropi koji nije sarađivao sa Hitlerovim fašistima.

"Poljska, imajući u vidu svoju istoriju, ne može da bude optuživana za tuđe zločine. Ne mogu se miješati dželati sa žrtvama", kazao je Moravjecki.

On je to rekao povodom spora Poljske sa Izraelom i SAD oko novog paragrafa u poljskom Zakonu o Institutu pamćenja naroda kojim se s tri godine zatvora prijeti za svako pripisivanje poljskoj državi i narodu ratnih zločina ili saučesništva u Holokaustu.

Moravjecki je u intervjuu poljskoj agenciji PAP naglasio da tokom Drugog svjetskog rata Poljska kao država, njen pokret otpora i vlada u egzilu u Londonu, nisu sarađivali sa nacistima.

"Nije bilo poljskih logora smrti, nije bilo poljskog Gestapoa, nije bilo poljskih gasnih komora. Poljski narod i poljska država nisu sarađivali s nacistima, već je bilo upravo suprotno: zajedno s jevrejskim narodom, Srbima i Grcima, jedini nisu bili kolaboranti Njemačke. Jevreji su najteže pogođeni, ali i Poljaci su pretrpjeli nezamislive nepravde", kazao je Moravjecki.

mateus

Izmjenom Zakona o Institutu pamćenja naroda vladajući konzervativci iz stranke Pravo i pravda žele da zaštite ugled Poljske i Poljaka pred optužbama da su bili Hitlerovi saučesnici u Holokaustu, zbog zločina pojedinih Poljaka nad Jevrejima i pogroma, čega je bilo i posle rata, 1946. godine, u gradu Kjelce.

Međutim, Izrael, SAD i jevrejske organizacije protumačili su izmjenu tog poljskog zakona kao pokušaj da se spriječe svjedočenja preživjelih iz Holokausta da su se, krijući se od nacista, podjednako plašili i susjeda Poljaka da ih ne opljačkaju, ne izruče Njemcima ili da ih sami ne ubiju.

Kritičari iz Izraela i SAD kažu i da Poljska pokušava da prijetnjama zatvorom stvori vještački mit poljskog naroda da je uvijek bio žrtva, a nikad dželat, i da je Jevrejima samo pomagao.

Predsjednik Andžej Duda je potpisao zakon, ali ga je odmah uputio Ustavnom sudu da provjeri da li izmjene guše slobodu govora i pravo novinara, recimo da pišu o tim zločinima nekih Poljaka nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata i da li je eventualno potrebno da se paragraf o tome precizira, prenosi Beta.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.