Standard.

subota jun 23

BOMBA NA PREMIJERA: Više mrtvih i povrijeđenih u napadu tokom govora predsjednika vlade

Objavljeno u: Svijet

by zeljka

Nekoliko osoba je poginulo a druge su povrijeđene u eksploziji u subotu na skupu u Adis Abebiju, glavnom gradu Etiopije, rekao je premijer Abij Ahmed u televizijskom obraćanju. Napad se…

167 hits

subota jun 23

SUKOB SRPSKIH NAVIJAČA U BEČU: Blokirali saobraćaj, pa napali policajce

Objavljeno u: Svijet

by zeljka

Tokom sinoćnje utakmice reprezentacija Srbije i Švajcarske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, došlo je do sukoba srpskih navijača sa policijom u Beču, javlja Tanjug.

45 hits

subota jun 23

Neizvjesno: Brod sa 230 migranata čeka dozvolu da uđe u neku luku

Objavljeno u: Svijet

by zeljka

Brod njemačke nevladine organizacije Lajflajn sa 230 migranata čeka u međunarodnim vodama Mediterana diplomatsko rešenje da bi pristao u neku luku, javlja Beta.

12 hits

subota jun 23

Ipak se predomislio: Tramp produžio sankcije Sjevernoj Koreji

Objavljeno u: Svijet

by zeljka

Predsjednik SAD Donald Trump produžio je sankcije Sjevernoj Koreji za još godinu dana, navodeći da nuklearno oruže te zemlje i dalje predstavlja vanrednu prijetnju, javlja Tanjug.

40 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 februar 2018 18:04

Giškin saborac tvrdi: Belog je ubio Naser Orić

Đurađ Fibišan, saborac komandanta Srpske garde Đorđa Božovića Giške, ekskluzivno za Kurir je otkrio da je Giškinog najboljeg prijatelja Branislava Matića Belog likvidirao Naser Orić!

Giška i Beli Giška i Beli

Branislav Matić Beli, Giškin najbolji prijatelj, ubijen je 4. avgusta 1991. ispred svoje kuće na Voždovcu, a njegova smrt je predstavljala uvod u ubistva koja će obilježiti devedesete.

„Matićevo ubistvo...“, piše u knjizi „Vidimo se u čitulji, dvadeset godina poslije“ Vojislava Tufegdžića, „počinjeno je u maniru koji će izrasti u svojevrsni zaštitni znak decenije koja slijedi: iz dobro pripremljene zasjede, uz dobro organizovanu logistiku i podršku, iz automatskog oružja kojeg na ulicama do tada nije bilo. Istovetan rukopis čitaće se ubuduće u svim likvidacijama tridesetak veoma moćnih kriminalaca, od kojih je većina godinama ranije predstavljala okosnicu akcija Savezne bezbjednosti prema političkim emigrantima u inostranstvu.“

Đurađ Fišiban za Kurir, naveo je da je ubjeđen da je iza ubistva Belog stajala DB, jer je, kako je rekao, Beli smetao tadašnjoj vlast jer je pomagao opoziciju.

"Vraćali smo se iz Takova sa smotre Srpske garde. Bio sam s Giškom, a Matić je ranije krenuo drugim kolima. Usput smo čuli šta se desilo. Kada smo stigli na Voždovac, Giška mi je, sluteći da Beli nije živ, rekao: „Idi ti, Đuro.“ Beli je ležao u lokvi krvi. Pored Belog je bio njegov otac. Ubica je Naser Orić, tadašnji pripadnik Specijalnih jedinica saveznog MUP, a kasnije komandant Armije BiH", rekao je Fibišan za Kurir.

Branislav Matić Beli je tih godina u Beogradu važio za bogatog čovjeka. Prvi veći novac stekao je špekulacijama sa bonovima za benzin, a docnije se prebacio na poslovanje sa auto-otpadima. S podzemljem ga je povezivalo prijateljstvo sa Đorđem Božovićem Giškom i nekoliko prestupa u mladosti.

Krajem osamdesetih angažovao se na strani socijalista, pa je kao vatreni pristalica platio štampanje kalendara sa slikom Slobodana Miloševića. Brzo će se, međutim, prikloniti opoziciji i Vuku Draškoviću, a kad počnu ratovi u SFRJ, postaće jedan od značajnih finansijera Srpske garde, Vukove paravojne jedinice. Tufegdžić navodi da je Matić platio šivenje 10.000 uniformi, a da je, najverovatnije, na sebe preuzeo i plaćanje oružja. To ga je svrstavalo u ozbiljne neprijatelje Slobodana Miloševića i, kao takvog, metu Državne bezbjednosti.

Beli je ubijen ispred svoje kuće na Voždovcu rafalima dvojice ili trojice napadača. Tog dana prisustvovao je u Topoli smotri Srpske garde sa 7.000 dobrovoljaca, a kući se uputio sa komandantom Garde Đorđem Božovićem Giškom i Aleksandrom Kneževićem Kneletom (20). Kneletov otac kasnije je tvrdio da je zasjeda na Voždovcu bila namijenjena svoj trojici, ali su se prijatelji prethodno razdvojili. Nakon obavljenog zadatka, ubice su uskočile u bijeli „mercedes“ bez tablica i pobjegle. Za njima je ostalo 27 čaura.

Ubice nikada nijesu pronađene. 

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.