Standard.

utorak januar 15

Eksplozije i pucnjava u Najrobiju; Policija: Terorizam

Najmanje dvije eksplozije i pucnjava prijavljene su u blizini hotelskog kompleksa u glavnom gradu Kenije, Nairobiju.

19 hits

utorak januar 15

Predao se balkanski "Pablo Eskobar"

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Leši izjavio da se poznati trgovac narkoticima Keljmend Baljilji predao policiji posle tri godine skrivanja.

58 hits

utorak januar 15

TUGA: Preminuo mladić Duško Rajić (19), koji je pajserima brutalno pretučen na Božić

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Sukob navijača iz Novih Banovaca i Batajnice odnio je, nažalost, novu žrtvu! Duško Rajić (19) iz Novih Banovaca, koji je krvnički pretučen pajserima po glavi na Božić, u blizini OŠ…

115 hits

utorak januar 15

Majka Davida Dragičevića: "Ja, Suzana, nigdje ne bježim"

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića, čija je smrt u martu 2018. pokrenula masovne proteste u Republici Srpkoj, poručila je da će nastaviti borbu.  Kako je rekla, ona će nastaviti borbu za…

24 hits

 
 
 
 
utorak, 13 mart 2018 21:12

Ekonomist: Rusija bi mogla da nadjača NATO na Baltiku

Ono što bi više trebalo da brine EU od razmetanja nuklearnim oružjem je ogromna konvencionalna sila Rusije koja se razvija na Baltiku, piše "Ekonomist".

FOTO: Info KS FOTO: Info KS

Kako list navodi, Putin je svojim godišnjim obraćanjem naciji i govorom o nuklearnoj raketi neograničenog dometa, koja garantovano može da izbjegne američku protivvazdušnu odbranu, dobio naslovnice koje je želio, iako "nema ničeg novog u tome da Rusija može da uništi SAD nuklearnim oružjem, kao ni naznaka da će se nešto promjeniti na tom frontu".

Međutim, ono što bi Evropu više trebalo da brine je sve veća ruska sila koja se razvija na Baltiku, navodi se u tekstu objavljenom 8. marta. Prema većini parametara, NATO je u prednosti nad Rusijom, međutim, realnost na terenu mogla bi da bude drugačija, prenosi Tanjug.

Kako list navodi pozivajući se na navode "RAND" korporacije, eksperti tvrde da Rusija sada ima značajnu lokalnu superiornost u odnosu na NATO u slučaju bilo kakvog sukoba blizu njenih granica. 

Snage NATO kada bi bile na okupu, bile bi prevelike da se Rusija sa njima izbori, ali u ranim stadijumima sukoba, makar tokom prvih mjesec dana, a možda i duže, Alijansa bi bila nadjačana. 

U protekloj deceniji, nastala je razlika između zapadnih snaga i njihovih ruskih kolega u pogledu razvoja, navodi britanski list. 

Članice NATO-a su se prilagodile operacijama protiv pobunjenika u zemljama kao što je Avganistan, rekonstrukcijom lakalnih ekspedicionih snaga, dok se Rusija koncentrisala na obnavljanje mobilnih snaga i vatrenog oružja za brze i snažne udare na protivnika. 

U okvirima napora za vojnom reformom koji su uslijedili nakon slabog učinka u ratu u Gruziji 2008. godine, Rusija je profesionalizovala svoje snage, opremila ih savremenim teškim naoružanjem i usavršila ih čestim velikim vojnim vježbama i iskustvima u borbama u Ukrajini i Siriji. 

Ono što brine komandire NATO-a je velika borbena moć koju Rusija može da koncentriše u vrlo kratkom roku u baltičkom regionu. 

Prema navodima "RAND-a", ukoliko bi došlo do tenkovske borbe, Rusija bi brojno nadjacala NATO u odnosu 5,9 prema jedan, u pešadijskom 4,6 prema jedan, a u artiljeriji čak 270 prema nula. 

I dok bi NATO imao značajnu prednost u vazduhu, efikasnost aviona bi se brzo smanjila kada se suoče sa najsnažnijom protivvazdušnom odbranom na svijetu, navodi list. 

Prednosti Rusiji, kako je navedeno u tekstu, doprinosi i mogućnost korišcenja internih linija saobraćaja kako bi brzo povećala svoje snage. S druge strane, NATO nije sačuvao svoju transportnu infrastrukturu iz vremena Hladnog rata, mostovi ne mogu da podnesu težinu tenkova, a pruge nisu namijenjene vagonima za teško naoružanje. 

NATO ima mnogo prostora da unaprijedi konvencionalno odvraćanje, navodi se, ali se postavlja pitanje da li je Alijansa sposobna da se na to fokusira. 

Članice NATO-a sa juga Evrope više brinu o prilivu migranata, Francuska se bori protiv pobune u Sahelu, u novom njemačkom koalicionom sporazumu pitanje oružanih snaga je na 156. od 177 strana, a Putinovi prioriteti su mnogo drugačiji, piše "Ekonomist".

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 13 mart 2018 15:46

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.