Standard.

subota jul 21

Helikopterom je dovezli na VMA: Trudna vjerenica pokojnog Miloša hitno prebačena u Beograd, njeno stanje je kritično

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Snežana Rudinac (24) iz Srbije, koja je teško povrijeđena u Bečićima, kada je na nju i njenog vjerenika Miloša Vukomanovića (25) takođe iz Srbije automobilom naletjela Emina Adrović (23) iz Budve,…

52 hits

subota jul 21

Hamas: Dogovoren mir sa Izraelom

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Izrael i ekstremistička grupa Hamas dogovorili su se da vrate mir u Pojas Gaze, saopštio je portparol Hamasa.

8 hits

subota jul 21

Jedan mrtav a drugi pobjegao: Rulja presrela i linčovala muslimane zbog krava

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Indijska policija je saopštila da je rulja na smrt pretukla jednog muslimana u zapadnoj Indiji, zbog optužbi da je krijumčario krave, uprkos pozivima vrhovnog suda da se preduzmu koraci za…

24 hits

subota jul 21

Studija: Haradinaj i Tači su porijeklom Srbi?

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Mustafa Nanos, novinar i politički analitičar iz Albanije, iznio je tvrdnju da Albanci sa Kosova i Metohije imaju srpsko porijeklo, što je, logično, izazvalo burne reakcije među njima jer im…

32 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 mart 2018 19:35

"Bio je revolucionarni genije, ali Nobela nije dobio jer..."

Francuski naučnici odali su danas priznanje slavnom britanskom fizičaru Stivenu Hokingu, uz ocjenu da je bio "revolucionarni genije" koji je uticao na popularizaciju fizike.

Orelijen Baro astrofizičar iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), izjavio je agenciji Beta da je Hoking bio "revolucionarni genije" koji je iza sebe ostavio "ogroman rad" i uticao na veće interesovanje javnosti prema fizici. 

Baro je rekao da Hoking nije dobio Nobelovu nagradu za fiziku jer njegova teorija o isparavanju crnih rupa nije empirijski bila potvrđena i dodao da treba imati na umu da je Hoking bio teoretičar koji nije sprovodio eksperimente. 

On je dodao da je Hoking, pored toga što je bio "naučnik bez premca", govorio i o društvenim temama, a njegove izjave "uvijek su imale prizvuk proročanstva". 

Francuski naučnik i poslanik Sedrik Vilani rekao je za radio Frans enfo (Info) da je Hoking posjedovao "neumornu energiju i da se bavio naukom s puno ljubavi u želji da to podijeli sa svima". 

Hoking, jedan od najcjenjenijih naučnika današnjice, bio je kosmolog, astronom, matematičar i autor brojnih knjiga uključujući i "Kratku istoriju vremena" koja je prodata u više od deset miliona primjeraka. 

Fizičar je bio godinama u invalidskim kolicima jer je bolovao od amiotrofne lateralne skleroze i govorio je uz pomoć računarskog sintisajzera.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.