Standard.

subota mart 17

Inženjer ostavio upozoravajuću poruku dva dana prije rušenja mosta na Floridi

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Inženjer je ostavio glasovnu poruku dva dana prije rušenja mosta u Majamiju, u kojoj je upozorio da je pronađeno neko pucanje na jednom kraju mosta, ali tu poruku niko nije…

9 hits

subota mart 17

Izetbegović od danas predsjedavajući Predsjedništva BiH

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, preuzeće danas predsjedavanje tim tročlanim tijelom, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

6 hits

subota mart 17

Jednoglasno: Si Đinping reizabran za predsjednika Kine

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Svekineski narodni kongres jednoglasno je izglasao reizbor Sija Đinpinga za predsjednika Kine.

19 hits

petak mart 16

Napeto: Ruski biznismen zadavljen u Londonu, diplomate protjerane

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Smrt ruskog biznismena koji je živio u Londonu Nikolaja Gluškova se tretira kao ubistvo nakon što je autopsija pokazala da je on zadavljen, saopštila je britanska policija.

84 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 mart 2018 19:35

"Bio je revolucionarni genije, ali Nobela nije dobio jer..."

Francuski naučnici odali su danas priznanje slavnom britanskom fizičaru Stivenu Hokingu, uz ocjenu da je bio "revolucionarni genije" koji je uticao na popularizaciju fizike.

Orelijen Baro astrofizičar iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), izjavio je agenciji Beta da je Hoking bio "revolucionarni genije" koji je iza sebe ostavio "ogroman rad" i uticao na veće interesovanje javnosti prema fizici. 

Baro je rekao da Hoking nije dobio Nobelovu nagradu za fiziku jer njegova teorija o isparavanju crnih rupa nije empirijski bila potvrđena i dodao da treba imati na umu da je Hoking bio teoretičar koji nije sprovodio eksperimente. 

On je dodao da je Hoking, pored toga što je bio "naučnik bez premca", govorio i o društvenim temama, a njegove izjave "uvijek su imale prizvuk proročanstva". 

Francuski naučnik i poslanik Sedrik Vilani rekao je za radio Frans enfo (Info) da je Hoking posjedovao "neumornu energiju i da se bavio naukom s puno ljubavi u želji da to podijeli sa svima". 

Hoking, jedan od najcjenjenijih naučnika današnjice, bio je kosmolog, astronom, matematičar i autor brojnih knjiga uključujući i "Kratku istoriju vremena" koja je prodata u više od deset miliona primjeraka. 

Fizičar je bio godinama u invalidskim kolicima jer je bolovao od amiotrofne lateralne skleroze i govorio je uz pomoć računarskog sintisajzera.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.