Standard.

subota jul 21

Helikopterom je dovezli na VMA: Trudna vjerenica pokojnog Miloša hitno prebačena u Beograd, njeno stanje je kritično

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Snežana Rudinac (24) iz Srbije, koja je teško povrijeđena u Bečićima, kada je na nju i njenog vjerenika Miloša Vukomanovića (25) takođe iz Srbije automobilom naletjela Emina Adrović (23) iz Budve,…

51 hits

subota jul 21

Hamas: Dogovoren mir sa Izraelom

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Izrael i ekstremistička grupa Hamas dogovorili su se da vrate mir u Pojas Gaze, saopštio je portparol Hamasa.

8 hits

subota jul 21

Jedan mrtav a drugi pobjegao: Rulja presrela i linčovala muslimane zbog krava

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Indijska policija je saopštila da je rulja na smrt pretukla jednog muslimana u zapadnoj Indiji, zbog optužbi da je krijumčario krave, uprkos pozivima vrhovnog suda da se preduzmu koraci za…

23 hits

subota jul 21

Studija: Haradinaj i Tači su porijeklom Srbi?

Objavljeno u: Svijet

by Ana Šofranac

Mustafa Nanos, novinar i politički analitičar iz Albanije, iznio je tvrdnju da Albanci sa Kosova i Metohije imaju srpsko porijeklo, što je, logično, izazvalo burne reakcije među njima jer im…

32 hits

 
 
 
 
nedjelja, 20 maj 2018 19:43

FOTO - Ovo nisu scene iz Turske već Bosne: Pogledajte kako su dočekali Erdogana u Sarajevu

Evropa neće opstati bez islama, niti može ignorisati Tursku, poručeno je s velikog predizbornog skupa turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Sarajevu.

FOTO - Ovo nisu scene iz Turske već Bosne: Pogledajte kako su dočekali Erdogana u Sarajevu FOTO: Reuters

Autobusima iz Austrije, Francuske, Švedske, Makedonije i niza drugih zemalja desetak hiljada Turaka iz dijaspore došlo je u Sarajevo, najzapadniji evropski grad u kojem je Erdoganu dopušteno održati predizborni skup uoči izbora u Turskoj 24. juna.

erdoganbih7

FOTO: Reuters

U sportskoj dvorani Zetra bio je i manji broj građana Bosne i Hercegovine, a veći dio programa održavao se na turskom i bez prevoda, kao i zaključni Erdoganov govor. Hiljade okupljenih pjevanjem su ponavljale Erdoganovo ime i mahale hiljadama turskih zastava, uz vrlo velik broj novinara iz Turske.

erdoganbih

FOTO: Reuters

Manje grupe pjevale su i "Erdogane, sultane", a službeni voditelj skupa je turskog predsjednika uporedio sa sultanom Mehmedom II. Osvajačem. Skup je osiguravao veliki broj pripadnika bosanskih policijskih i sigurnosnih službi, ali su glavnu riječ imali turski službenici.

ergoganbih3

FOTO: Cropix

Na bini u Zetri uz veliku zastavu Turske bila je istaknuta i zastava Bosne i Hercegovine te portreti Erdogana i Kemala Ataturka, tvorca moderne sekularne Turske. Uz Ataturkov portret preko velikog ekrana turski je hodža molio Bismilu, a u publici je bilo muškaraca s crvenim fesovima kakve je Ataturk svojevremeno zabranio u skladu sa svojom vizijom moderne, Evropi okrenute Turske u kojoj će vjera biti striktno odvojena od politike.

erdoganbih4

FOTO: Cropix

Erdogan je odao poštovanje ratnom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću na njegovu grobu na groblju Kovači.

Na skupu u Zetri predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, održao je vjersko-stranački govor bezrezervne podrške Erdoganu.

S njim su bili supruga Sebija, direktorica Kliničko-univerzitetskog bolničkog centra u Sarajevu i najvjerovatnija nova predsjednica SDA, Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije, kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

erdoganbih6

FOTO: Cropix

Bakir Izetbegović je sve u Zetri pozdravio vjerskim pozdravom "selam alejkum".

"Dugo smo živjeli zajedno i dobro smo se proveli zajedno. Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu", rekao je, podsjećajući na zajedničku istoriju u Otomanskom Carstvu, prenosi Jutarnji list.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.