Standard.

četvrtak januar 17

Putin danas stiže u Srbiju

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin doputovaće danas u cjelodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji, gdje će mu domaćin biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

44 hits

četvrtak januar 17

Putin danas stiže u Srbiju

Objavljeno u: Svijet

četvrtak januar 17

VIDEO: Eksplozija u Lionu, cijelo područje evakuisano

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Snažna eksplozija potresla je univerzitetski kampus u francuskom gradu Lionu, piše list "Independent". Na društvenim mrežama objavljene su fotografije na kojima se vidi vatrena buktinja iznad zgrade u kampusu. 

56 hits

četvrtak januar 17

Tramp predstavlja novu strategiju protivraketne odbrane SAD-a

Američki predsjednik Donald Tramp danas bi trebalo da predstavi novu strategiju protivraketne odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

29 hits

 
 
 
 
petak, 10 avgust 2018 18:32

"Tuđman i Milošević su se tokom rata sastali 42 puta i dogovarali stvaranje velike Srbije i velike Hrvatske"

Franjo Tuđman i Slobodan Milošević su dogovarali stvaranje Velike Srbije i Velike Hrvatske, rekao je ranije hrvatski general Ivo Jelić, nekadašnji zapovjednik Četvrte brigade hrvatske vojske u intervjuu za "Slobodnu Dalmaciju".

"Tuđman i Milošević su se tokom rata sastali 42 puta i dogovarali stvaranje velike Srbije i velike Hrvatske" FOTO: Profimedia

"Njih dvojica su se tokom rata sastala 42 puta. Je li se za vrijeme Drugog svjetskog rata Hitler ikad sastao s Čerčilom? Ili sa Staljinom? Sastali su se samo jednom ministri spoljnih poslova Ribentrop i Molotov, da se dogovore o nenapadanju i podjeli Poljske. U slučaju Tuđmana i Miloševićeve ponude suština je podjela Bosne, to je jedini razlog njihovog sastajanja. Iz tog ratnog saveza trebalo je da proiziđe velika Srbija i velika Hrvatska, s granicama na rijeci Bosni i Neretvi, kao što pokazuje i Tuđmanova salveta koja je danas u Hagu. Mnogo je pitanja i nedoumica u vezi s tim. Recimo, mi smo na početku rata imali Zapovjedništvo za sjevernu i srednju Dalmaciju, a gdje je južna? Nije je bilo, jer je sve južno od Neretve trebalo da pripadne velikoj Srbiji", rekao je svojevremeno Jelić, koji je preminuo 6. januara 2016. godine.

On je iznio i teoriju prema kojoj su se Beograd i Zagreb dogovorili kako bi riješili problem Kosova.

"Uoči rata Srpska akademija nauka i umjetnosti ocjenjuje da se problem Kosova, kao najveće rak-rane Beograda, konačno treba razriješiti, i to stvaranjem velike Srbije. Da bi to postigli, potreban je partner na Balkanu, a to je Zagreb. Partneru je ponuđena velika Hrvatska, koja je trebalo da uzme čitavu zapadnu Bosnu, po uzoru na nekadašnju Banovinu Hrvatsku, ali je Zagreb bio zadovoljan i zapadnom Hercegovinom. Beograd je želio rat kako bi Srbe iz kninske i bosanske krajine preselio na Kosovo i tako promijenio tamošnju 'krvnu sliku'. To je ono kad Tuđman govori o 'humanom preseljenju'. Tuđman je naš najiskreniji političar jer je otvoreno govorio o tome. Lijepo je rekao da će državu dati u vlasništvo 200 porodica i da smo svi drugi stoka sitnog zuba. I to je i ostvario, jedino je malo promašio to za 200 porodica, jer u Hrvatskoj danas ima 260 milijardera, kako je javno iznio HDZ-ov ekonomista dr. Goran Marić. To su za mene ratni profiteri", rekao je on.

Kako je rekao, rat u bivšoj SFRJ nije počeo Beograd, već London.

"Pođimo od geopolitičkog konteksta. Glavni uzrok građanskih ratova na Balkanu je Kosovo, a rat je pokrenut iz Londona jer je tamo centar svjetske moći. London je pokretač svih geopolitičkih događaja, ratova, naftnih šokova i kriza, pa su i ratovi u bivšoj Jugoslaviji samo dio britanskog geopolitičkog projekta, kao što su to i nedavni građanski rat u Libiji, sadašnji u Siriji i kompletno 'arapsko proljeće', a sve u sklopu britanskog stvaranja globalnog carstva, kroz sistem i doktrinu 'dirigovanog haosa'. Uostalom, treba se zapitati zašto su na kraju rata u Hrvatsku odmah doletjeli britanski lordovi Karington, Oven i drugi. London je počeo i završio taj rat, a ne Beograd", istakao je on, prenosi alo.rs.

Na pitanje zašto bi London htio da se Hrvati i Srbi pokolju, on je rekao: "Njima je bio cilj da sruše komunizam, a hoćemo li se mi poklati, to im je bilo svejedno".

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno petak, 10 avgust 2018 18:47

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.