Standard.

nedjelja april 21

VIDEO - Masakr na Uskrs u Šri Lanki: Broj mrtvih raste iz minuta u minut

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Više od 190 osoba je poginulo, a 560 povrijeđeno u bombaškim napadima na tri crkve i tri hotela u Šri Lanki. Broj stradalih raste iz minuta u minut. 

40 hits

nedjelja april 21

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Potresne slike iz Šri Lanke obilaze svijet

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Više od 150 ljudi stradalo je u Šri Lanki u seriji eksplozija u hotelima i crkvama gdje su vjernici obilježavali Uskrs.

20 hits

nedjelja april 21

"Ekstremisti željeli namjerno da napadnu hrišćane na Uskrs"

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najoštrije je osudio teroristički napad na Šri Lanki u kojem je ubijeno više od sto ljudi.

3 hits

nedjelja april 21

Pješčani oblak iz Sahare stiže na Balkan

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Veliki pješčani oblak iz Sahare, koji ovog vikenda stiže do Evrope, tokom naredne nedjelje očekuje se u Hrvatskoj. 

8 hits

 
 
 
 
srijeda, 17 oktobar 2018 20:50

Potresi u grčkoj vladi zbog Makedonije: Šef diplomatije podnio ostavku, Cipras preuzima resor

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kocijas podnio je danas ostavku na tu funkciju zbog neslaganja sa ministrom odbrane Panosom Kamenosom o načinu rješavanja spora sa Makedonijom, prenio je AP.

Potresi u grčkoj vladi zbog Makedonije: Šef diplomatije podnio ostavku, Cipras preuzima resor FOTO: EPA

Premijer Aleksis Cipras prihvatio je njegovu ostavku i saopštio da će sam preuzeti resor spoljnih poslova, kako bi „svom snagom pomogao da se uspješno primeni Prespanski sporazum“.

Kocijas je ostavku podnio nakon jučešanje burne sjednice vlade, tokom koje je sa Kamenosom imao žučnu raspravu o primjeni sporazuma sa Makedonijom, pri čemu nije dobio podršku premijera, ni ostalih ministara.

"Premijer i većina ministara izbor su napravili na jučerašnjoj sjednici kabineta, a danas sam ja izabrao stranu", poručio je Kocijas.

Nakon što je prihvatio ostavku Kocijasa, Cipras je poručio da nikome od članova vlade neće tolerisati različito mišljenje o Prespanskom sporazumu.

"Isto tako, nikada neću dozvoliti da se Makedonija priključi Evropskoj uniji i NATO ukoliko ne prihvati sporazum i ne promijeni ime", naglasio je Cipras.

Prema njegovim riječima, Makedonija mora da iskoristi ovu šansu, jer joj druga neće biti pružena.

U ovom trenutku čini se da su mali izgledi da Prespanski sporazum bude prihvaćen u Makedoniji, jer poslije neuspješnog referenduma, vlada ni u Sobranju ne može da obezbijedi dvotrećinsku većinu za izmjenu Ustava.

Zbog toga se pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu Ves Mičel pismom obratio lideru VMRO-DPMNE Hristijanu Mickoskom, od koga je tražio da „zanemari partijski interes i svom narodu i državi obezbijedi svijetlu budućnost u evropskoj porodici naroda“.

Mickoski mu je odgovorio da ne može da promijeni stav, jer je sporazum sa Grčom „suprotan interesu naroda, zbog čega je neprihvatljiv“.

Nadam se da će Makedonija veoma brzo postati dio NATO i EU porodice, ali ponosno i dostojanstveno, a ne kao ponižena i osramoćena država, poručio je Mickoski u odgovoru, penosi Fonet.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.