Standard.

nedjelja novembar 18

Greška austrijskog vicekancelara: Umjesto svojim članovima, SMS poslao političkom protivniku

Austrijskom vicekancelaru Hajncu-Kristijanu Štraheu dogodila se greška prilikom slanja SMS poruke, prenosi Tanjug.

18 hits

nedjelja novembar 18

Indija: Troje poginulo u bombaškom napadu na centar za molitve

Troje ljudi je poginulo a 15 je povrijeđeno kada su dva muškarca na motociklima bacila bombu na centar za molitve u sjevernoj Indiji.

19 hits

nedjelja novembar 18

Papa održao misu posvećenu siromašnima

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo osudio je danas "buku nekoliko bogatih" zbog čega se ne čuje "vapaj siromašnih" tokom mise održane podovom drugog Svjetskog dana siromašnih.

15 hits

nedjelja novembar 18

Identifikovani organizatori ubistva novinarke sa Malte?

Istražitelji su identifikovali grupu od najmanje tri državljanina Malte za koje vjeruju da su prošle godine organizovali ubistvo novinarke za borbu protiv korupcije Dafne Karuane Galicije, objavio je danas nedjeljnik…

19 hits

 
 
 
 
srijeda, 17 oktobar 2018 20:50

Potresi u grčkoj vladi zbog Makedonije: Šef diplomatije podnio ostavku, Cipras preuzima resor

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kocijas podnio je danas ostavku na tu funkciju zbog neslaganja sa ministrom odbrane Panosom Kamenosom o načinu rješavanja spora sa Makedonijom, prenio je AP.

Potresi u grčkoj vladi zbog Makedonije: Šef diplomatije podnio ostavku, Cipras preuzima resor FOTO: EPA

Premijer Aleksis Cipras prihvatio je njegovu ostavku i saopštio da će sam preuzeti resor spoljnih poslova, kako bi „svom snagom pomogao da se uspješno primeni Prespanski sporazum“.

Kocijas je ostavku podnio nakon jučešanje burne sjednice vlade, tokom koje je sa Kamenosom imao žučnu raspravu o primjeni sporazuma sa Makedonijom, pri čemu nije dobio podršku premijera, ni ostalih ministara.

"Premijer i većina ministara izbor su napravili na jučerašnjoj sjednici kabineta, a danas sam ja izabrao stranu", poručio je Kocijas.

Nakon što je prihvatio ostavku Kocijasa, Cipras je poručio da nikome od članova vlade neće tolerisati različito mišljenje o Prespanskom sporazumu.

"Isto tako, nikada neću dozvoliti da se Makedonija priključi Evropskoj uniji i NATO ukoliko ne prihvati sporazum i ne promijeni ime", naglasio je Cipras.

Prema njegovim riječima, Makedonija mora da iskoristi ovu šansu, jer joj druga neće biti pružena.

U ovom trenutku čini se da su mali izgledi da Prespanski sporazum bude prihvaćen u Makedoniji, jer poslije neuspješnog referenduma, vlada ni u Sobranju ne može da obezbijedi dvotrećinsku većinu za izmjenu Ustava.

Zbog toga se pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu Ves Mičel pismom obratio lideru VMRO-DPMNE Hristijanu Mickoskom, od koga je tražio da „zanemari partijski interes i svom narodu i državi obezbijedi svijetlu budućnost u evropskoj porodici naroda“.

Mickoski mu je odgovorio da ne može da promijeni stav, jer je sporazum sa Grčom „suprotan interesu naroda, zbog čega je neprihvatljiv“.

Nadam se da će Makedonija veoma brzo postati dio NATO i EU porodice, ali ponosno i dostojanstveno, a ne kao ponižena i osramoćena država, poručio je Mickoski u odgovoru, penosi Fonet.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.