Standard.

utorak februar 19

VIDEO: Srušila se dva indijska aviona dok su manevrisali

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Dva aviona indijskog Ratnog vazduhoplovstva srušila su se za vrijeme realizacije figure „ogledalo“, javalja Sputnjik. 

14 hits

utorak februar 19

Majci u Rusiji utjerivačice dugova oduzele bebu jer nije platila ratu

Dvije ruske utjerivačice dugova optužene su da su kao zalog uzele dijete jer njegova majka više nije mogla otplaćivati zajam, prenose ruski mediji.

30 hits

utorak februar 19

Dačić: Razgraničenje zvanični predlog Beograda Prištini

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je razgraničenje zvanični predlog Srbije za razrješenje kosovskog pitanja u dijalogu sa albanskom stranom, ali da još nije određeno gdje bi…

14 hits

utorak februar 19

Njemačka: Uhapšena dva Bosanca, imali 17 granata spremnih za upotrebu

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Njemačka policija sinoć je na željezničkoj stanici u Drezdenu pronašla 17 granata sakrivenih u unutrašnjosti jednog automobila. Kako navode njemački mediji, policija je u vozilu našla dvojicu državljana Bosne i…

16 hits

 
 
 
 
četvrtak, 06 decembar 2018 14:40

Haradinaj: Ne isključujem mogućnost da Beograd iscenira nečiju smrt na sjeveru Kosova da bi optužio Prištinu za krizu

Transformacija Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) u vojsku interni proces i potpuno u skladu sa kosovskim Ustavom, rekao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Haradinaj: Ne isključujem mogućnost da Beograd iscenira nečiju smrt na sjeveru Kosova da bi optužio Prištinu za krizu FOTO: EPA

Kako prenosi "GazetaExpres", Haradinaj je to rekao dan nakon što je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio Prištinu da sada nije vrijeme za formiranje vojske i da će se, ako ne odustane, suočiti sa posljedicama.

"Stvaranje vojske naredne nedjelje je unutrašnji proces, u skladu je sa najnaprednijim Ustavom u svijetu. Ustav koji sadrži sve vrijednosti demokratije", tvrdi Haradinaj.

On je rekao da su prištinske vlasti o formiranju vojske imali razgovore sa svim zainteresovanim stranama. NATO ima veliku težinu i može da izrazi mišljnje, ali Kosovo je uvjereno da nikada neće dovesti u pitanje odnose sa tom vojnom alijansom.

Kosovski premijer je rekao i da ga niko ne može primorati da ukine takse ali, kaže, ne isključuje mogućnost da Beograd iscenira čak i nečiju smrt na sjeveru Kosova da bi optužio Prištinu za humanitarnu krizu.

"Ne isključujem mogućnost insceniranje nekih smrtnih slučajeva na Kosovu da bi nas optužili da se to desilo zbog nedostatka hrane, nakon uvedene mjere stopostotno povećanog poreza na srpske proizvode. Ali, kosovske institucije su šampioni u primjeni ljudskog i humanitarnog prava", kaže Haradinaj, prenosi "Bota sot".

On tvrdi da na Kosovu niko nije zainteresovan za izazivanje nestabilnosti, i da je za destabilizaciju jedino zainteresovan "zvanični Beograd".

Haradinaj je na današnjoj sjednici parlamenta rekao da se "Srbija mobilisala" da predstavi Kosovo kao zemlju koja pokušava da stvori nestabilnost u regionu stvaranjem vojske.

"Pitanje vojske je unutrašnje pitanje naše države", rekao je, i nastavio da kosovska vojska ni na koji način ne ugrožava odnose Prištine s NATO.

Obraćajući se poslanicima, Haradinaj je optužio Srbiju da vodi propagandu protiv Kosova i da kosovski problem pokušava da riješi arogancijom.

"Srbija se žali da Kosovo nije ispunilo Briselski sporazum. Intenzivirala je diplomatsku aktivnosti da bi predstavila Kosovo kao zemlju van bezbjednosne kontrole jer, prema njima, Kosovo pokušava da formira vojsku i stvori destabilizaciju. Mi radimo na miru, a jedini koji su zainteresovani za bilo koji scenario destabilizacije je zvanični Beograd", rekao je Haradinaj, prenosi Blic.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 06 decembar 2018 15:25

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.