Standard.

četvrtak februar 21

Predsjednik Srbije uživo čestitao premijerki rođenje sina IGORA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je gostujući na TV Prva premijerki Ani Brnabić i njenoj partnerki Milici Đurđić na rođenju sina Igora.

54 hits

četvrtak februar 21

Katalonija u haosu: Blokada saobraćaja sa svih strana

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Pristalice nezavisnosti Katalonije blokirale su danas glavne saobraćajnice - autoputeve, ulice i željezničke pruge širom tog španskog regiona.

33 hits

četvrtak februar 21

Najstarije živo biće u Beogradu ima oko 215 godina

Riječ je o drvetu koje je ostalo od nekadašnje hrastovo-jasenove šume koja se prostirala od Cvetnog trga do Manježa.

48 hits

četvrtak februar 21

Afera u Hrvatskoj: Sa lažnim diplomama predavali u osnovnim školama, gimanziji..

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Univerzitet u Zadru otkrilo je lažnu diplomu iz istorije s kojom je "profesorica" predavala u gimnaziji. Uz lažnu diplomu, pronađeno je i lažno svjedočanstvo u jednom od centara za odgoj…

22 hits

 
 
 
 
četvrtak, 06 decembar 2018 18:37

Uhapšena potpredsjednica Huaweija, kćerka vlasnika firme

Meng Wanzhou, jedna od potpredsjednica kineske kompanije i kćerka osnivača Rena Zhengfeia, uhvapšena je 1. decembra, a sudsko ročište zakazano je u petak, izjavio je portparol kanadskog ministarstva pravosuđa za novine Globe i Mail.
Predstavnici kompanije Huawei, jednog od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme, nisu komentarisali slučaj, objavio je Rojters.

Uhapšena potpredsjednica Huaweija, kćerka vlasnika firme FOTO: Huawei

Portparol Huaweija potvrdio je da je Meng uhapšena u Kanadi na zahtjev američkih vlasti i to dok je na aerodromu čekala let. Nije otkrio tačno pod kojim optužbama je privedena.

"Kompanija je dobila jako malo informacija o optužbama i nismo upoznati s nikakvim kriminalnim radnjama gospođe Meng. Uvjereni smo da će kanadske i američke vlasti postići sporazum i donijeti pravednu odluku", dodao je.

Američko ministarstvo pravosuđa odbilo je komentirisati slučaj.

Američke vlasti pratile su Huawei bar od 2016. godine zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama, izjavili su ranije Rojtersovi izvori.

Američka vlada lobira za prestanak korištenja Huawei uređaja

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država počeli su prije nekoliko nedalja lobirati kod svojih saveznika da izbjegavaju korišćenje opreme koju proizvodi kineska kompanija Huawei, objavio je Wall Street Journal. Trgovinski rat između Kine i SAD-a i dalje bjesni, a nedavno su američki zvaničnici ponovno iznijeli optužbe za vojnu i industrijsku špijunažu, u koju su navodno uključene kineske firme.

WSJ je prenio izjave neimenovanih zvaničnika koji znaju za namjeru američke administracije da izlobira prekid korišćenja uređaja Huawei kod svojih stranih partnera. Oni se navodno sastaju sa svojim stranim kolegama i direktorima telekomunikacijskih kompanija u njihovim zemljama, upozoravajući ih na rizike i kibernetičku sigurnost zbog korištenja Huawei uređaja.

SAD ove godine posebno napada Huawei. Predstavnici sigurnosnih agencija kao što su FBI, CIA i NSA, izrazili su zabrinutost da je Huawei, ali i druge kineske kompanije, u podređenom položaju zbog mogućih dugova koje ima prema kineskoj vladi ili vladajućoj Komunističkoj partiji, što podiže rizik od špijunaže. Prema pisanju WSJ-a, Washington razmišlja o povećanju finansijske pomoći za razvoj telekomunikacija onim zemljama koje odluče izbjegavati kinesku opremu. Vlada SAD-a posebno je zabrinuta zbog korišćenja kineske telekomunikacijske opreme u državama u kojima ima vojne baze, kao što su Njemačka, Italija i Japan.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.