Standard.

ponedjeljak decembar 17

Sjeverna Koreja zaprijetila SAD: Ako nastavite vratićemo se "razmjeni vatre"

Sjeverna Koreja osudila je američku administraciju zbog jačanja sankcija i pritiska na tu nuklearno naoružanu zemlju, upozoravajući da će se vratiti „razmjeni vatre“ i da bi razoružanje Pjongjanga moglo biti…

31 hits

ponedjeljak decembar 17

Dječak poginuo nakon što je napravio padobran i skočio sa zgrade

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Petanestogodišnji dječak poginuo je nakon što je skočio sa padobranom koji je sam napravio sa zgrade u Ukrajini.

78 hits

ponedjeljak decembar 17

Novi izvještaj o ruskom miješanju: Milioni šerova i lajkova

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Novi izvještaj o ruskoj kampanji dezinformacija tokom predsjedničkih izbora u SAD, pripremljen za Senat, pokazuje veličinu te operacije piše "Vašington post".

19 hits

ponedjeljak decembar 17

Danas sjednica SB UN zbog vojske Kosova i biće otvorena za javnost

SB UN održaće danas sjednicu na zahtjev Srbije i Rusije povodom odluke Prištine o formiranju vojske, a na kojoj će govoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

20 hits

 
 
 
 
četvrtak, 06 decembar 2018 18:37

Uhapšena potpredsjednica Huaweija, kćerka vlasnika firme

Meng Wanzhou, jedna od potpredsjednica kineske kompanije i kćerka osnivača Rena Zhengfeia, uhvapšena je 1. decembra, a sudsko ročište zakazano je u petak, izjavio je portparol kanadskog ministarstva pravosuđa za novine Globe i Mail.
Predstavnici kompanije Huawei, jednog od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme, nisu komentarisali slučaj, objavio je Rojters.

Uhapšena potpredsjednica Huaweija, kćerka vlasnika firme FOTO: Huawei

Portparol Huaweija potvrdio je da je Meng uhapšena u Kanadi na zahtjev američkih vlasti i to dok je na aerodromu čekala let. Nije otkrio tačno pod kojim optužbama je privedena.

"Kompanija je dobila jako malo informacija o optužbama i nismo upoznati s nikakvim kriminalnim radnjama gospođe Meng. Uvjereni smo da će kanadske i američke vlasti postići sporazum i donijeti pravednu odluku", dodao je.

Američko ministarstvo pravosuđa odbilo je komentirisati slučaj.

Američke vlasti pratile su Huawei bar od 2016. godine zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama, izjavili su ranije Rojtersovi izvori.

Američka vlada lobira za prestanak korištenja Huawei uređaja

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država počeli su prije nekoliko nedalja lobirati kod svojih saveznika da izbjegavaju korišćenje opreme koju proizvodi kineska kompanija Huawei, objavio je Wall Street Journal. Trgovinski rat između Kine i SAD-a i dalje bjesni, a nedavno su američki zvaničnici ponovno iznijeli optužbe za vojnu i industrijsku špijunažu, u koju su navodno uključene kineske firme.

WSJ je prenio izjave neimenovanih zvaničnika koji znaju za namjeru američke administracije da izlobira prekid korišćenja uređaja Huawei kod svojih stranih partnera. Oni se navodno sastaju sa svojim stranim kolegama i direktorima telekomunikacijskih kompanija u njihovim zemljama, upozoravajući ih na rizike i kibernetičku sigurnost zbog korištenja Huawei uređaja.

SAD ove godine posebno napada Huawei. Predstavnici sigurnosnih agencija kao što su FBI, CIA i NSA, izrazili su zabrinutost da je Huawei, ali i druge kineske kompanije, u podređenom položaju zbog mogućih dugova koje ima prema kineskoj vladi ili vladajućoj Komunističkoj partiji, što podiže rizik od špijunaže. Prema pisanju WSJ-a, Washington razmišlja o povećanju finansijske pomoći za razvoj telekomunikacija onim zemljama koje odluče izbjegavati kinesku opremu. Vlada SAD-a posebno je zabrinuta zbog korišćenja kineske telekomunikacijske opreme u državama u kojima ima vojne baze, kao što su Njemačka, Italija i Japan.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.