Standard.

utorak maj 21

Otac Tijane Jurić: Ovo je trebalo da bude pobjeda jedne ideje, nije ispalo tako

Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" koji je pokrenuo inicijativu u Srbiji da se za ubice i silovatelje djece uvede kazna doživotnog zatvora govorio je za Tanjug.

24 hits

utorak maj 21

Milioner aktivirao autopilota da bi u privatnom avionu imao intimne odnose s djevojčicom

Milioneru iz Nju Džersija prijeti višegodišnja kazna zatvora nakon priznanja da je imao seks s djevojčicom dok je upravljao svojim privatnim avionom.

33 hits

utorak maj 21

VIDEO: Pogledajte kako neboder nestaje za 16 sekundi

Neboder pod nazivom "Martin Tower" srušen je u Pensilvaniji za samo 16 sekundi.

14 hits

utorak maj 21

Makron optužio Benona i ruske oligarhe da rade na uništavanju EU

Predsjednik Francuske Emanuel Makron optužio je bivšeg stratega Bijele kuće Stiva Benona i ruske oligarhe da kuju zavjeru s evropskim nacionalistima u cilju uništavanja Evropske unije.

14 hits

 
 
 
 
četvrtak, 06 decembar 2018 18:37

Uhapšena potpredsjednica Huaweija, kćerka vlasnika firme

Meng Wanzhou, jedna od potpredsjednica kineske kompanije i kćerka osnivača Rena Zhengfeia, uhvapšena je 1. decembra, a sudsko ročište zakazano je u petak, izjavio je portparol kanadskog ministarstva pravosuđa za novine Globe i Mail.
Predstavnici kompanije Huawei, jednog od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme, nisu komentarisali slučaj, objavio je Rojters.

Uhapšena potpredsjednica Huaweija, kćerka vlasnika firme FOTO: Huawei

Portparol Huaweija potvrdio je da je Meng uhapšena u Kanadi na zahtjev američkih vlasti i to dok je na aerodromu čekala let. Nije otkrio tačno pod kojim optužbama je privedena.

"Kompanija je dobila jako malo informacija o optužbama i nismo upoznati s nikakvim kriminalnim radnjama gospođe Meng. Uvjereni smo da će kanadske i američke vlasti postići sporazum i donijeti pravednu odluku", dodao je.

Američko ministarstvo pravosuđa odbilo je komentirisati slučaj.

Američke vlasti pratile su Huawei bar od 2016. godine zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama, izjavili su ranije Rojtersovi izvori.

Američka vlada lobira za prestanak korištenja Huawei uređaja

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država počeli su prije nekoliko nedalja lobirati kod svojih saveznika da izbjegavaju korišćenje opreme koju proizvodi kineska kompanija Huawei, objavio je Wall Street Journal. Trgovinski rat između Kine i SAD-a i dalje bjesni, a nedavno su američki zvaničnici ponovno iznijeli optužbe za vojnu i industrijsku špijunažu, u koju su navodno uključene kineske firme.

WSJ je prenio izjave neimenovanih zvaničnika koji znaju za namjeru američke administracije da izlobira prekid korišćenja uređaja Huawei kod svojih stranih partnera. Oni se navodno sastaju sa svojim stranim kolegama i direktorima telekomunikacijskih kompanija u njihovim zemljama, upozoravajući ih na rizike i kibernetičku sigurnost zbog korištenja Huawei uređaja.

SAD ove godine posebno napada Huawei. Predstavnici sigurnosnih agencija kao što su FBI, CIA i NSA, izrazili su zabrinutost da je Huawei, ali i druge kineske kompanije, u podređenom položaju zbog mogućih dugova koje ima prema kineskoj vladi ili vladajućoj Komunističkoj partiji, što podiže rizik od špijunaže. Prema pisanju WSJ-a, Washington razmišlja o povećanju finansijske pomoći za razvoj telekomunikacija onim zemljama koje odluče izbjegavati kinesku opremu. Vlada SAD-a posebno je zabrinuta zbog korišćenja kineske telekomunikacijske opreme u državama u kojima ima vojne baze, kao što su Njemačka, Italija i Japan.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.