Standard.

četvrtak mart 21

Neprofesionalno postupanje policije utvrđeno je kod 23 predmeta

U Tirani su se ponovo sukobili demonstranti sa policijom na šestom antivladinom protestu ispred zgrade Parlamenta.

12 hits

četvrtak mart 21

Glečeri na Mont Everestu se otopili, tijela planinara izlaze na vidjelo

Kako se glečeri na Mont Everestu tope, tako surovost najvišeg vrha svijeta postaje sve evidentnija.

11 hits

četvrtak mart 21

Merkel: Njemačka će raditi do posljednjeg trena protiv Brexita bez sporazuma

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da će raditi do posljednjeg trena kako bi osigurala da Velika Britanija ne napusti Evropsku uniju bez sporazuma.

17 hits

četvrtak mart 21

Zaradila preko 300.000 eura smišljajući imena djeci drugih ljudi!

Bju Rouz Džesup zarađuje pare dajući imena djeci drugih ljudi. Nakon što je 2016. godine s roditeljima posjetila porodične prijatelje u Kini, očev prijatelj zamolio ju je da smisli britansko…

36 hits

 
 
 
 
subota, 12 januar 2019 18:02

Misteriozno ubrzanje magnetnog polja: Sjeverni pol klizi ka Sibiru

Naučnici upozoravaju da se Zemljin magnetski Sjeverni pol počeo kretati tako velikom brzinom da moraju hitno ažurirati karte koje koriste elektronički navigacijski sistemi...

Istraživači kažu kako se kreće 'neobično velikom brzinom od oko 50 km godišnje'. Istraživači širom svijeta pokušavaju ažurirati globalne modele na koje se oslanjaju GPS navigacijski sistemi.

Istraživači kažu da se magnetski Sjeverni pol pomjera od Kanade prema Sibiru. Takozvani Svjetski magnetski model, WMM, temelj je savremene navigacije, od sistema koji upravljaju brodovima na moru do Googleovih mapa na pametnim telefonima. Najnovija verzija modela izašla je 2015. i trebalo je da traje do 2020. Međutim, naučnici kažu da se magnetsko polje mijenja tako brzo da moraju hitno popraviti model.

Mapa je trebalo da bude ažurirana 15. januara, ali je zbog neradnih dana emeričke administracije sve odgođeno do kraja mjeseca.

Magnetsko polje u stalnom je pokretu. Sjeverni pol luta toliko da bi se svakih nekoliko stotina hiljada godina kazaljka kompasa mogla okrenuti prema jugu umjesto prema sjeveru. 'Ta se greška stalno povećava', rekao je Arnd Čulijat, geomagnetičar sa univerziteta Boulder, novinarima časopisa Nature.

Promjene su uočili i sateliti Evropske svemirske agencije. Fil Livermur, britanski geomagnetičar sa uuniverziteta u Lidsu, izjavio je na sastanku američkih geofizičara kako se čini da položaj sjevernog magnetskog pola regulišu dva krupna magnetska polja, jedno ispod Kanade i jedno ispod Sibira. 'Reklo bi se da ovaj sibirski pobjeđuje', zaključio je Livermur.

Naučnici su posljednjih godina predviđali da bi se Zemljino magnetsko polje moglo preokrenuti; da bi sjeverni pol mogao postati južni, a južni pak sjeverni. Takav događaj mogao bi imati katastrofalne posljedice, uništiti globalnu električnu mrežu i život na površini planete izložiti većim količinama sunčevog zračenja.

Iako se ranije mislilo da se ti preokreti odvijaju u intervalima dugima stotine hiljada godina, nedavno istraživanje pokazuje da bi nam se to sad moglo dogoditi u samo nekoliko vijekova...

Ipak, naučnici se nadaju da se to neće dogoditi tako skoro, te da ćemo uspjeti izmisliti tehnologiju koja će biti otporna na ove događaje.

Izvor: Radio Sarajevo

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.