Standard.

utorak januar 22

Pacoli: Imam saznanja, Srbija podmićuje zemlje zbog Kosova

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

"Ono što sam ja saznao je da su neke manje i siromašnije države pale na takva obećanja", rekao je Bedžet Pacoli, prenosi prištinski Bota sot.

7 hits

utorak januar 22

OTAC ISKASAPIO ĆERKU, TRBUŠNU PLESAČICU: Uvrijedila je mene i moju ženu!

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Kebab-majstor zadavio je i na komade isjekao svoju prelijepu ćerku, trbušnu plesačicu, jednim od ogromnih noževa koje upotrebljava na poslu.

5 hits

utorak januar 22

Drama u avionu iznad Rusije: Naoružani putnik tražio da se let preusmjeri u Avganistan

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Putnički avion kompanije "Aeroflot" koji je letio na liniji SU1515 iz Surguta u Moskvu prinudno je sletio u Hanti Mansijsku, navodi se na sajtu "Flightradar".

5 hits

utorak januar 22

Uhapšena kriminalna grupa koja je krijumčarila migrante iz Srbije u BiH

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

U Srbiji je uhapšeno šest članova organizirane kriminalne grupe, koja je u julu i avgustu prošle godine prokrijumčarila 42 migranta iz Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske,…

6 hits

 
 
 
 
subota, 12 januar 2019 18:02

Misteriozno ubrzanje magnetnog polja: Sjeverni pol klizi ka Sibiru

Naučnici upozoravaju da se Zemljin magnetski Sjeverni pol počeo kretati tako velikom brzinom da moraju hitno ažurirati karte koje koriste elektronički navigacijski sistemi...

Istraživači kažu kako se kreće 'neobično velikom brzinom od oko 50 km godišnje'. Istraživači širom svijeta pokušavaju ažurirati globalne modele na koje se oslanjaju GPS navigacijski sistemi.

Istraživači kažu da se magnetski Sjeverni pol pomjera od Kanade prema Sibiru. Takozvani Svjetski magnetski model, WMM, temelj je savremene navigacije, od sistema koji upravljaju brodovima na moru do Googleovih mapa na pametnim telefonima. Najnovija verzija modela izašla je 2015. i trebalo je da traje do 2020. Međutim, naučnici kažu da se magnetsko polje mijenja tako brzo da moraju hitno popraviti model.

Mapa je trebalo da bude ažurirana 15. januara, ali je zbog neradnih dana emeričke administracije sve odgođeno do kraja mjeseca.

Magnetsko polje u stalnom je pokretu. Sjeverni pol luta toliko da bi se svakih nekoliko stotina hiljada godina kazaljka kompasa mogla okrenuti prema jugu umjesto prema sjeveru. 'Ta se greška stalno povećava', rekao je Arnd Čulijat, geomagnetičar sa univerziteta Boulder, novinarima časopisa Nature.

Promjene su uočili i sateliti Evropske svemirske agencije. Fil Livermur, britanski geomagnetičar sa uuniverziteta u Lidsu, izjavio je na sastanku američkih geofizičara kako se čini da položaj sjevernog magnetskog pola regulišu dva krupna magnetska polja, jedno ispod Kanade i jedno ispod Sibira. 'Reklo bi se da ovaj sibirski pobjeđuje', zaključio je Livermur.

Naučnici su posljednjih godina predviđali da bi se Zemljino magnetsko polje moglo preokrenuti; da bi sjeverni pol mogao postati južni, a južni pak sjeverni. Takav događaj mogao bi imati katastrofalne posljedice, uništiti globalnu električnu mrežu i život na površini planete izložiti većim količinama sunčevog zračenja.

Iako se ranije mislilo da se ti preokreti odvijaju u intervalima dugima stotine hiljada godina, nedavno istraživanje pokazuje da bi nam se to sad moglo dogoditi u samo nekoliko vijekova...

Ipak, naučnici se nadaju da se to neće dogoditi tako skoro, te da ćemo uspjeti izmisliti tehnologiju koja će biti otporna na ove događaje.

Izvor: Radio Sarajevo

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.