Standard.

četvrtak februar 21

Predsjednik Srbije uživo čestitao premijerki rođenje sina IGORA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je gostujući na TV Prva premijerki Ani Brnabić i njenoj partnerki Milici Đurđić na rođenju sina Igora.

51 hits

četvrtak februar 21

Katalonija u haosu: Blokada saobraćaja sa svih strana

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Pristalice nezavisnosti Katalonije blokirale su danas glavne saobraćajnice - autoputeve, ulice i željezničke pruge širom tog španskog regiona.

30 hits

četvrtak februar 21

Najstarije živo biće u Beogradu ima oko 215 godina

Riječ je o drvetu koje je ostalo od nekadašnje hrastovo-jasenove šume koja se prostirala od Cvetnog trga do Manježa.

44 hits

četvrtak februar 21

Afera u Hrvatskoj: Sa lažnim diplomama predavali u osnovnim školama, gimanziji..

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Univerzitet u Zadru otkrilo je lažnu diplomu iz istorije s kojom je "profesorica" predavala u gimnaziji. Uz lažnu diplomu, pronađeno je i lažno svjedočanstvo u jednom od centara za odgoj…

19 hits

 
 
 
 
petak, 18 januar 2019 10:50

Pentagon "u panici": Rusi raspoređuju rakete bez presedana

Rusija raspoređuje rakete čiji su domet, visina i brzina bez presedana, navodi se u izvJeštaju Pentagona o američkoj protivraketnoj odbrani, prenosi Sputnjik.

"SAD prave sveobuhvatni pristup protivraketnoj odbrani od 'zemalja odmetnika' i regionalnih raketnih prIJetnji", rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šanahan, predstavljajući u Pentagonu novu strategiju daljeg razvoja američkog sistema protivraketne odbrane.

On je dodao da programi Sjeverne Koreje i Irana za proizvodnju raketa izazivaju ozbiljnu zabrinutost SAD. Kako se navodi, SAD namjeravaju da naprave sredstva za presretanje raketa na svim stadijumima njihovog leta.

Američki objekti PRO u Rumuniji i Poljskoj će uskoro dobiti novu modifikaciju navođene rakete SM-3 koja će biti testirana protiv interkontinentalnih balističkih raketa.

Pentagon je objavio da će ponovo razmotriti mogućnost raspoređivanja sistema presretanja raketa u svemiru.

U dokumentu se pominju i Rusija i Kina. Nove krstareće rakete koje prave Rusija i Kina i hiperzvučno oružje predstavljaju "izazov i prijetnju" za SAD, navodi se u izvještaju Pentagona.

"Ponašanja Rusije i Kine predstavljaju posebne izazove i umnogome se razlikuju. Obje države modernizuju ofanzivne raketne sisteme i bave se izradom krstarećih raketa morskog i vazdušnog baziranja, kao i hiperzvučnog oružja", navodi se u dokumentu.

"Moskva raspoređuje sve naprednije i raznovrsnije regionalne ofanzivne raketne komplekse koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, uključujući rakete čiji su domet, visina i brzina bez presedana", piše u izveštaju.

On je dodao da Rusija pravi napredne balističke i krstareće rakete nove generacije koje će pomoći u sprovođenju „ruske strategije ograničavanja pristupa i blokiranja zone (A2/AD)", koja je predviđena za pobjedu nad SAD i njihovim saveznicima u regionalnim konfliktima.

Kako se navodi, Rusija je od 2015. godine pokazala napredne mogućnosti svojih krstarećih raketa izvođenjem preciznih napada dalekog dometa u Siriji i raspoređivala krstareće rakete srednjeg dometa kopnenog baziranja.

Američki predsjednik Donald Tramp je u Pentagonu rekao da SAD razmatraju raspoređivanje još 20 presretača u bazi Fort Gril na Aljasci. On je dodao da prioritet Pentagona treba da bude prodaja saveznika američkih sistema PRO i tehnologija povezanih sa njima.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno petak, 18 januar 2019 10:40

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.