Standard.

srijeda avgust 21

Pompeo zaprijetio Atini sankcijama ako pokuša da pomogne iranskom tankeru

SAD će preduzeti sve što je moguće kako bi spriječile da iranski tanker u Sredozemlju dostavi naftu Siriji i na prekrši američke sankcije, izjavio Pompeo.

140 hits

srijeda avgust 21

SAD dobija prvi restoran sa marihuanom na meniju, a ovo je jedini uslov koji morate da ispunite

Jedan restoran u Kaliforniji postaće prvi ugostiteljski objekat u SAD koji će imati proizvode od kanabisa u redovnoj ponudi.

105 hits

srijeda avgust 21

Kina: U poplavama stradala 201 osoba

Najmanje 201 osoba je poginula, a 63 se vode kao nestale u velikim poplavama koje su pogodile Kinu tokom jula i avgusta, saopštile su vlasti te države.

87 hits

srijeda avgust 21

Supruga Italijana preminulog na Hvaru otkrila detalje: Žalili smo se, na brodu se osjetio miris plina

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Manuela Fiasconaro, supruga pokojnog 57-godišnjeg sicilijanskog menadžera Eugenija Vincija koji je svoj život izgubio 13. augusta zbog trovanja ugljen- monoksidom na jedrenjaku Atlantia, dala je iskaz na splitskom Županijskom sudu…

209 hits

 
 
 
 
utorak, 12 februar 2019 08:40

Poljska i Norveška međusobno protjeruju diplomate

Poljska i Norveška međusobno protjeruju diplomate FOTO: Avaz.ba

Norveške vlasti proglasile su nepoželjnim poljskog konzula u Oslu, saopštilo je  Ministarstvo vanjskih poslova Poljske rekavši da će "odmah uzvratiti istom mjerom", prenose agencije.

- Norveške vlasti su proglasile konzula Slavomira Kovalskog personom non grata i sada ne može obavljati svoju dužnost - objavio je na Twitteru zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Simon Sinkovski. 

Prema riječima Kristin Enstad, portparolke Ministarstva vanjskih poslova Norveške, ponašanje poljskog konzula "ne pristaje njegovoj ulozi i diplomatskom statusu". 

Kovalski je bio uključen u slučaj poljske djece koja su bila povjerena norveškim ustanovama i koja su zbog zlostavljanja oduzeta njihovim poljskim porodicama koje žive u Norveškoj. 

Norveške socijalne službe redovno su na meti kritike u Norveškoj i u inostranstvu zbog nepopustljivosti u vezi s tim pitanjem, a takve odluke nerijetko pogađaju porodice useljenika.

Oslo je već ranije zamjerio Kovalskom da se "zabrinjavajuće, pa i nasilno" ponaša prema norveškim državnim službenicima koje je sprječavao u obavljanju posla i da zanemaruje naredbe policije. 

- Ta je odluka potpuno neutemeljena - istaknuo je Sinkovski, najavljujući "protivmjeru".

Norveški konzul u Varšavi ima rok od osam dana da napusti Poljsku.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.