Standard.

subota april 20

Isplivali detalji iz Haga: Otkriveno odakle je donesen otrov za Praljka i koje ljekove je Milošević tajno pio

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

U razgovoru za hrvatski portal "Express", bivša tužiteljica Haškog tibunala Florens Hartman otkrila je detalje sa suđenja Karadžiću, osvrnula se na mnoge presude, a progovorila je i o smrti Slobodana…

41 hits

subota april 20

UNESCO: Notr Dam ne mora biti rekonstruiran tako da bude isti kao što je bio

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Obnova pariske katedrale Notr Dam mora zaštititi univerzalne vrijednosti tog mjesta, ali to ne znači da ta bogomolja mora biti rekonstruirana tako da bude ista kao što je bila, saopštila…

10 hits

subota april 20

Devet mjeseci nakon nesreće u Budvi djevojka i dalje u komi

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Snežana Rudinac (24), koja je već devet mjeseci u komi nakon nesreće u Bečićima u kojoj je poginuo njen vjerenik Miloš Vukomanović (25), a za čije izazivanje je optužena crnogorska…

43 hits

subota april 20

Vulin o Đukanoviću: Ne razumijem kukavičluk, zašto ne kaže velika Albanija

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je da, kako kaže, ne zna na osnovu čega predsjednik Crne Gore Milo Đukanović određuje i zna o čemu pregovaraju Beograd i Priština.

5 hits

 
 
 
 
utorak, 12 februar 2019 08:40

Poljska i Norveška međusobno protjeruju diplomate

Norveške vlasti proglasile su nepoželjnim poljskog konzula u Oslu, saopštilo je  Ministarstvo vanjskih poslova Poljske rekavši da će "odmah uzvratiti istom mjerom", prenose agencije.

Poljska i Norveška međusobno protjeruju diplomate FOTO: Avaz.ba

- Norveške vlasti su proglasile konzula Slavomira Kovalskog personom non grata i sada ne može obavljati svoju dužnost - objavio je na Twitteru zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Simon Sinkovski. 

Prema riječima Kristin Enstad, portparolke Ministarstva vanjskih poslova Norveške, ponašanje poljskog konzula "ne pristaje njegovoj ulozi i diplomatskom statusu". 

Kovalski je bio uključen u slučaj poljske djece koja su bila povjerena norveškim ustanovama i koja su zbog zlostavljanja oduzeta njihovim poljskim porodicama koje žive u Norveškoj. 

Norveške socijalne službe redovno su na meti kritike u Norveškoj i u inostranstvu zbog nepopustljivosti u vezi s tim pitanjem, a takve odluke nerijetko pogađaju porodice useljenika.

Oslo je već ranije zamjerio Kovalskom da se "zabrinjavajuće, pa i nasilno" ponaša prema norveškim državnim službenicima koje je sprječavao u obavljanju posla i da zanemaruje naredbe policije. 

- Ta je odluka potpuno neutemeljena - istaknuo je Sinkovski, najavljujući "protivmjeru".

Norveški konzul u Varšavi ima rok od osam dana da napusti Poljsku.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.