Standard.

petak avgust 23

Vlasti Albanije budožerom srušile restoran vlasniku koji je napao španske turiste

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Nadležne službe u Albaniji srušile su restoran čiji je vlasnik napao turiste i tijelom pokušao da zaustavi njihov automobil, jer navodno nisu platili račun. Rušenje je izvedeno po nalogu vlasti Albanije…

1262 hits

petak avgust 23

Makron: Naša kuća je u plamenu, ovo je internacionalna kriza

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Francuski predsjednik Emanuel Makron upozorio je sinoć da požari koji haraju brazilskom Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao članice G7 da razgovaraju o tom problemu na samitu u Bijaricu, u…

93 hits

četvrtak avgust 22

Nevrijeme u Poljskoj, ima mrtvih i povrijeđenih

Nekoliko osoba je poginulo, a desetak je povrijeđeno u Poljskoj u snažnom nevremenu koje je pogodilo Tatre, planinski vijenac na granici sa Slovačkom.

223 hits

petak avgust 23

Trebinje: Zmiju našla u frižideru!

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Pripadnici trebinjske JU "Ekologija i bezbjednost" u naselju Pridvorci, u Trebinju, imali su nesvakidašnju akciju i to uklanjanja zmije iz frižidera jednog domaćinstva! Zmija je, po riječima koordinatora za deminiranje ove…

645 hits

 
 
 
 
utorak, 12 februar 2019 16:45

Maduro gomila vojsku na granici sa Kolumbijom

Maduro gomila vojsku na granici sa Kolumbijom FOTO: Beta

Venecuelanska opozicija nastavila je sa pripremama za dopremu humanitarne pomoći u zemlju preko Kolumbije, Brazila i Kariba, uprkos protivljenju predsjednika Nikolasa Madura, čija je vlada dodatno povećala svoju vojnu prisutnost na granici.

Opozicioni čelnik Huan Guaido pozvao je stanovnike Venezuele da se dobrovoljno jave kako bi pomogli u primanju, skladištenju i distribuciji humanitarne pomoći, objavivši na Twitteru da se za to već prijavilo skoro 100 hiljada ljudi.

Humanitarna pomoć ne može da stigne

"Masovna organizacija i mobilizacija biće ključni za ulazak pomoći u zemlju i okončanje Madurove uzurpacije", napisao je Guaido.

Guaido, koji se proglasio za privremenog predsjednika Venecuele u januaru, nakon čega ga je do sada priznalo 50-ak zemalja, uputio je apel za pomoć stotinama hiljada najugroženijih stanovnika kojima, kako tvrdi, prijeti ozbiljna nestašica osnovnih životnih namirnica i ljekova.

Venecuela se godinama nalazi u dubokoj političko-ekonomskoj krizi. Konfiskacija i nacionalizacija su pogodile nacionalnu industriju dok se proizvodnja nafte, kojom se finansira 96 posto nacionalnog budžeta, urušila, zbog čega se uvoz osnovnih potrepština značajno ograničio.

U zemlji nedostaje više od 80 posto ljekova i medicinskog materijala, a redovno nema struje i vode. Zbog privredne krize i političkih previranja emigriralo je više od tri miliona ljudi.

Socijalistički predsjednik Maduro, koji je osvojio drugi mandat na januarskim izborima, koje mnogi smatraju nedemokratskim, tvrdi da je nestašica hrane i lijekova rezultat američkih sankcija.

Blokiran ključni most

Oko 100 tona američke humanitarne pomoći trenutno čeka u kolumbijskom graničnom mjestu Kukuti, nakon što je Venecuela blokirala ključni most na granici.

Nakon sastanka s brazilskim zvaničnicima u Bogoti, Guaidov predstavnik Lester Toledo izjavio je kako su u toku pripreme za uspostavljanje drugog centra za prikupljanje pomoći, u brazilskoj graničnoj državi Roraima.

Guaidov izaslanik u Bogoti Humberto Kalderon kazao je da je plan da se otvorite centre za prikupljanje pomoći u nekoliko regiona u Kolumbiji, Brazilu, i na nekim Karipskim ostrvima". Portoriko je takođe najavio slanje pomoći Venezueli.

Kolumbijski ministar vanjskih poslova Karlos Holmes Truhilo, naglasio je "potpunu" predanost vlade u Bogoti pronalasku načina da se pomoć dopremi do "venecuelske braće".

Opozicija se nada da će uspjeti da pridobije vojsku na svoju stranu, kako bi se omogućio nesmetan prolaz pomoći.

Maduro gomila vojsku

Venecuela, međutim, gomila vojsku na granici sa Kolumbijom.

"Intenzivirali smo svoju prisutnost duž čitave granice, ne zbog predstave sa humanitarnom pomoći, nego zbog kriminalnih aktivnosti koje prodiru iz Kolumbije", izjavio je ministar obrane Vladimir Padrino.

Guaido je u međuvremenu objavio na Twitteru da je zdravstvenim centrima u Karakasu već isporučio prvu pošiljku pomoći koja je namijenjena djeci i trudnicama.

Izvor: Index.hr

Posljednji put izmijenjeno utorak, 12 februar 2019 16:33

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.