Standard.

četvrtak februar 21

Predsjednik Srbije uživo čestitao premijerki rođenje sina IGORA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je gostujući na TV Prva premijerki Ani Brnabić i njenoj partnerki Milici Đurđić na rođenju sina Igora.

51 hits

četvrtak februar 21

Katalonija u haosu: Blokada saobraćaja sa svih strana

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Pristalice nezavisnosti Katalonije blokirale su danas glavne saobraćajnice - autoputeve, ulice i željezničke pruge širom tog španskog regiona.

30 hits

četvrtak februar 21

Najstarije živo biće u Beogradu ima oko 215 godina

Riječ je o drvetu koje je ostalo od nekadašnje hrastovo-jasenove šume koja se prostirala od Cvetnog trga do Manježa.

44 hits

četvrtak februar 21

Afera u Hrvatskoj: Sa lažnim diplomama predavali u osnovnim školama, gimanziji..

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Univerzitet u Zadru otkrilo je lažnu diplomu iz istorije s kojom je "profesorica" predavala u gimnaziji. Uz lažnu diplomu, pronađeno je i lažno svjedočanstvo u jednom od centara za odgoj…

19 hits

 
 
 
 
utorak, 12 februar 2019 21:00

Djeluje mu folirantski: Tramp prvi predsjednik SAD koji nema psa

Još od predsjednika Vilijama Mekinlija, čiji je mandat počeo 1897. godine, apsolutno svaki predsjednik u Bijeloj kući čuvao je psa u nekom trenutku. Svi su imali psa, osim aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trampa.

Tradicija “predsjedničkog psa” postala je toliko važna da je, kada se republikanac iz Viskonsina Skot Voker kandidovao za predsjednika 2016. godine, činjenica da je alergičan na pse posmatrana kao njegova velika slabost, piše Vašington post.

Donald Tramp je na mitingu koji je održao u El Pasu konačno objasnio zašto nema psa.

“Volite pse, zar ne?”, rekao je predsjednik dok je masa zviždala i navijala. “Ne bi mi smetalo da imam jednog iskreno, ali nemam vremena. Kako bi izgledalo da šetam psa po travnjaku Bijele kuće? Ne znam, ne osjećam se dobro. Djeluje mi malo folirantski.”

On je dodao i da mu je mnogo ljudi savjetovalo da nabavi psa pošto bi to dobro izgledalo u javnosti, ali da on nije osjetio potrebu za tim zato pošto on “nema takav odnos sa svojim ljudima”.

Istorijski gledano, “prvi pas” je oduvjek predstavljao izvor pozitivnog publiciteta, počevši od Ledi Boja, terijera koji je pripadao predsjedniku Vorenu Hardingu, a koji je u kabinetu imao svoju posebnu stolicu kao prvi poznati politički ljubimac.

U godinama koje su uslijedile fotografija je napredovala, te je i to imalo značajnog uticaja na popularnost predsjedničkih pasa. Tako su Bo i Sani, portugalski vodeni psi koji su pripadali porodici Obama, bili toliko popularni i prepuni obaveza da su imali sopstveni dnevni raspored u Bijeloj kući. 

Psi su za predsjednike bili neprocjenjivo društvo i zato što su im pomagali da se nose sa pritiscima zamornog i stresnog predsjedničkog posla.

Postoje, međutim, dokazi da Tramp baš i ne voli pse, što može biti posljedica njegovih mizofoničnih tendencija.

“Donald nije ljubitelj pasa”, napisala je njegova prva supruga Ivana Tramp u svojim memoarima. On jeste, doduše, kratko živio sa njenom pudlom, Čepijem, nakon što mu je bivša supruga postavila ultimatum: “Čapi i ja zajedno, ili ništa.”

Ipak, njihov suživot nije tekao najbolje: kad god bi Tramp prišao njenom ormaru, Čepi bi “lajao na njega da mu pokaže da je to njegova teritorija”.

Tramp, takođe, ima tu naviku da ljude koje smatra neprijateljima upoređuje sa psima.

Nekadašnjeg glavnog stratega Bijele kuće Stivena Benona “skoro svi su šutnuli kao psa”, Mit Romni se tokom predsjedničkih izbora 2012. “davio kao pas”, Ted Kruz je “otpušten kao pseto”, uprkos tome što psi najčešće nemaju posao.

Na mitingu u El Pasu, Trampu se ipak omaklo da mu se dopadaju njemački ovčari.

Ovi psi su, kako je rekao, “nevjerovatni”.

“Oni protrče pored svih tih praznih kutija, a u jednoj od njih je, duboko na dnu, droga. Onda zastanu i laju na nju”, rekao je američki predsjednik i dodao da je pitao proizvođače uređaja za detekciju droge kakvi su ti uređaji u poređenju sa izdresiranim psima.

“Tip me pogleda i kaže mi: ‘Pošteno, nije dobar kao pas'”, rekao je Tramp. “Možete li da vjerujete? Njemački ovčari…”

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.