Standard.

petak avgust 23

Vlasti Albanije budožerom srušile restoran vlasniku koji je napao španske turiste

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Nadležne službe u Albaniji srušile su restoran čiji je vlasnik napao turiste i tijelom pokušao da zaustavi njihov automobil, jer navodno nisu platili račun. Rušenje je izvedeno po nalogu vlasti Albanije…

1217 hits

petak avgust 23

Makron: Naša kuća je u plamenu, ovo je internacionalna kriza

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Francuski predsjednik Emanuel Makron upozorio je sinoć da požari koji haraju brazilskom Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao članice G7 da razgovaraju o tom problemu na samitu u Bijaricu, u…

92 hits

četvrtak avgust 22

Nevrijeme u Poljskoj, ima mrtvih i povrijeđenih

Nekoliko osoba je poginulo, a desetak je povrijeđeno u Poljskoj u snažnom nevremenu koje je pogodilo Tatre, planinski vijenac na granici sa Slovačkom.

223 hits

petak avgust 23

Trebinje: Zmiju našla u frižideru!

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Pripadnici trebinjske JU "Ekologija i bezbjednost" u naselju Pridvorci, u Trebinju, imali su nesvakidašnju akciju i to uklanjanja zmije iz frižidera jednog domaćinstva! Zmija je, po riječima koordinatora za deminiranje ove…

620 hits

 
 
 
 
četvrtak, 14 februar 2019 08:23

Haradinaj Mogerinijevoj: Ostaćeš bez dijaloga ako ga budeš povezivala sa taksama

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, ponovio je sinoć da takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH neće biti suspendovane i upozorio šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini da će "ostati bez dijaloga" ukoliko ga bude povezivala sa taksama.

Haradinaj je odbacio mogućnost da se na sjednici vlade glasa o dnevnom redu, u kojem bi postojao prijedlog za ukidanje taksi:

"Ne treba da igram igrice, mi smo svi odrasli. Tražio sam od Veseljija, Ljimaja da me poštuju dok sam na ovom zadatku. Prihvatio sam njihovo povjerenje u vođenju vlade ove zemlje, prijedlog nije donijet nelegalno, to je bila jednoglasna odluka. Ne možete promijeniti odluku vlade bez volje premijera".

On je u intervjuu za televiziju KTV rekao da uprkos pritisku saveznika Kosova, SAD i EU, nije promijenio stav o taksama i poručio da je Kosovo spremno da razmotri njihovu suspenziju samo ukoliko Srbija i BiH priznaju njegovu nezavisnost.

Istovremeno je visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini poručio da će, ako povezuje dijalog Beograda i Prištine sa taksama, ostati bez dijaloga:

"Njeni postupci nanijeli su štetu Kosovu, ukoliko se o teritoriji eventualno govorilo u tom dijalogu", rekao je Haradinaj, navodeći da takvi postupci "nijesu prijateljski, već neprijateljski", prenosi "Koha ditore".

On je odbacio mogućnost da podnese ostavku zbog političke krize ili sve većeg pritiska međunarodne zajednice, koja poziva njegovu vladu da suspenduje takse i nastavi dijalog sa Srbijom, navodi "Gazeta ekspres".

"Ne planiram da podnesem ostavku. Znate zašto? Zato što mislim da su odluke koje sam donio od koristi Kosovu", rekao je Haradinaj.

On je dodao da je od Koopredsjedavajućeg pregovaračkog tima Prištine i zamjenika premijera Fatmira Ljimaja i predsjednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija tražio razumijevanje sve dok žele da on obavlja funkciju premijera:

"Ako se stav o premijeru ili vladi promijeni, to je razumljivo i legitimno", rekao je Haradinaj, dodajući da oni mogu da organizuju podnošenje zahtjeva za glasanje o povjerenju.

On tvrdi da će takse dovesti do toga da Beograd prizna Kosovo: "Niko ne zaboravlja tržište, kosovsko tržište je za Srbiju vrijedno i mi zahtijevamo da ono bude dio sveobuhvatnog sporazuma. Ako takse budu suspendovane, onda dajemo Srbiji vrijeme da odloži dijalog".

Premijer Kosova istakao je da nikada nije rekao "ne" Americi, ali je poručio da pritisak ne treba da se vrši samo na jednu stranu:

"Tačno je da Amerika nije srećna, ali smo mi u žurbi. Mi nijesmo uzrok destruktivnog ponašanja Srbije", rekao je Haradinaj, navodeći da je "dobro da pritisak bude dvosmjeran".

Prema njegovim tvrdnjama, Priština je, iz poštovanja prema SAD i Evropi, ušla u "bezuslovni dijalog". 

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.