Standard.

četvrtak maj 23

Tereza Mej sjutra podnosi ostavku?

Britanska premijerka Tereza Mej objaviće u petak da podnosi ostavku, javio je britanski Tajms, nenavodeći izvor te informacije.

21 hits

četvrtak maj 23

Dačić u predsjedničkoj palati za vrijeme eksplozije u Somaliji: Mi smo na to navikli, ovi sa zapada bi pobjegli

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić juče ujutru bio je na sastanku sa predsjednikom Somalije u predsjedničkoj palati u Mogadišu kad je ispred rezidencije eksplodirao automobil pun eksploziva.

32 hits

četvrtak maj 23

Eksplozija kod predsjedničke palate u Somaliji, najmanje devet mrtvih

Najmanje devet ljudi je poginulo, a 13 je povrijeđeno kada su islamski ekstremisti aktivirali auto bombu u blizini predsjedničke palate u Mogadišu.

15 hits

srijeda maj 22

Meta kritikuje ideju o ujedinjenju Albanaca u jednu državu

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Predsjednik Albanije Iljir Meta kritikovao je ideju o ujedinjenju Albanaca u jednu državu. Kako piše prištinski RTK on je ocijenio da nije lako prekrajati granice.

33 hits

 
 
 
 
četvrtak, 14 mart 2019 09:42

Sjećate se bebe koja je ostavljena ispred crkve? Jovanova priča uskoro će imati SREĆAN KRAJ!

Na Dječjem odjeljenju Opšte bolnice u Užicu Jovan Gavrilović ima sopstvenu lijepo uređenu sobu. Tu uživa u muzici i crtaćima, okupiran je obiljem igračaka. Na toplinu medicinara koji o njemu brinu kao o sopstvenom djetetu i na ljubav ravnu roditeljskoj, uzvraća širokim osmjehom, stiskom ručica i zagrljajima. Beba ostavljena na pragu crkve u Čajetini 9. oktobra prošle godine nekoliko časova po rođenju, sada odlazi u svoju novu usvojiteljsku porodicu, poslije pet mjeseci provedenih sa ljekarima, sestrama i tehničarima.

Sjećate se bebe koja je ostavljena ispred crkve? Jovanova priča uskoro će imati SREĆAN KRAJ! FOTO: Privatna arhiva

Nakon što je pronađen na pragu crkve, Jovan je smješten na Odjeljenje neonatologije, a zatim je kao beba od 30 dana, stigao kod nas. Granica između strogo profesionalnog pristupa, između medicine i roditeljske ljubavi za dijete, spontano se izbrisala. To je za nas uobičajeno. Borba za djecu je više od posla, to je naše životno opredjeljenje - objašnjava prim. mr sc. dr Dara Božović, načelnica Dječjeg odjeljenja. -

Uz brigu za Jovanovo zdravlje, naša svakodnevica je porodična. Jovana ćete svakog trena videti u zaštitničkom naručju, a medicinare u roditeljskim poslovima: od hranjenja, menjanja pelena, igre... On je zato jedna zadovoljna beba.

Na odjeljenju nas ima oko 40, od spremačica, kuvarica, sestara i tehničara, do ljekara. Svako od njih se na najbolji način postarao da Jovan poraste u srećnu i nasmijanu bebu. Neće nam biti lako da se od našeg dječaka odvojimo, ali je važno da nova porodica koja ga željno iščekuje, bude u prilici da sa Jovanom proživi njegov najraniji period - dodaje dr Božović.

Centar za socijalni rad u Čajetini je proceduru usvajanja sproveo na najbolji mogući način. Tužni smo što Jovan odlazi, a znamo da moramo biti srećni, jer će naš junak dobiti pravu porodicu, punu ljubavi za njega

Na medicinarima je sada novi izazov, da odlazak iz poznatog okruženja za Jovana bude što lakši. Dječak voljen i obasut pažnjom, nastaviće život u novoj porodici, a sa Dječjeg odjeljenja užičke bolnice otići će kao nasmijana, emotivno zadovoljna i srećna beba. Iz zaštitničkih ruku medicinara, Jovan će u zagrljaj budućih roditelja, koji ga punog srca, željno iščekuju.

Milica, Srećko i Nikola

Nije Jovan Gavrilović jedini mališan koga su užički medicinari na Dečjem odjeljenju podgajili, ali jeste prvi u posljednjih nekoliko godina.

Imali smo ovde dječaka koga je majka po rođenju bacila u trnje. Nazvali smo ga Srećko, u želji da njegov usud promijenimo, a to se i dogodilo. On je danas srećan dječak i živi lijepo sa svojom novom porodicom. Imali smo i Nikolu, on odrasta u hraniteljskoj porodici nadomak Užica. Našu Milicu, usvojio je par u pomoravskom okrugu i ona je okružena ljubavlju - kaže dr Dara Božović.

- Sa svim našim bebama i njihovim novim porodicama smo ostali u kontaktu.

Posljednje zrno vjere

Biološki roditelji dječaka ostavljenog na pragu crkve nisu pronađeni.

- Sigurno je da je ova, najvjerovatnije veoma mlada žena, iz nama nepoznatih razloga bila prinuđena da dijete ostavi. Užasno težak postupak ipak je obavila na inteligentan način. Dijete je ostavila ispred Crkve Svetog arhangela Gavrila, u trenutku kada se na tom mjestu pojavljuje veliki broj ljudi. Željela je da bude sigurna da će dječak biti pronađen. Ostavljanje djeteta baš ispred crkve, predstavlja zrno vjere, možda posljednje. To zrno vjere je djječaka sačuvalo. Možda će Jovan kada odraste, postati medicinar ili sveštenik - moglo se čuti među užičkim medicinarima, pišu Novosti.

 

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.