Standard.

srijeda maj 22

Najpotresnija priča u Srbiji! Otac pred smrt priznao djetetu da ima sestru bliznakinju: Ćerko kupili smo te za 30.000 maraka

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Ćero, uskoro ću umrijeti i vrijeme je da saznaš pravu istinu. Mi tebe jesmo usvojili, ali ne legalno, kupio sam te posle tvog rođenja za 30.000 maraka. Molim te, oprosti…

66 hits

srijeda maj 22

Policija uhapsila muškarca iz BiH koji je zgrozio Balkan

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

M.S. iz Tešnja uhapšen je zbog nepružanja prve pomoći Milenku Pudaru, demineru iz Banjaluke koji je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Mostara, piše Glas Srpske.

66 hits

srijeda maj 22

Poznata imena prelazne austrijske vlade: Bivši zamjenik komandanta KFOR-a u BiH novi ministar odbrane

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Poznata su imena prelaznih ministara u austrijskoj vladi, koji će popuniti ministarska mjesta Slobodarske partije Austrije (FPO) koja su ostala prazna.  

13 hits

srijeda maj 22

Zbog naglog otapanja leda na Grenlandu i Antarktiku gradovima uz obalu prijeti potop

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Naučnici smatraju da bi zbog globalnog zagrijavanja, odnosno ubrzanog otapanja leda na Grenlandu i Antarktiku, nivo mora mogao porasti daleko više nego što se do sada pretpostavljalo.

20 hits

 
 
 
 
petak, 15 mart 2019 12:14

FENOMEN: U Dolini smrti se iznenada pojavilo ogromno jezero (FOTO)

Kada se na najsušnijem području planete pojavi jezero takva pojava djeluje kao fenomen. Iako retki, ovakvi prizori nisu nemogući i neobjašnjivi. Na jednom od najsuvljih i najtoplijih mjesta na planeti, u Dolini smrti (Death Valley) u Kaliforniji, pojavilo se jezero. Nakon kiše koja je padala nedjeljama, oluja i poplave pojavila se prilično velika površina vode.

Na tom mjestu se našao fotograf, čiji je zadatak bio da donese fotografije Bedvoter basena (Badwater basin), najniže tačke sjeverne Amerike.

"Nerealan je osjećaj pronaći toliko vode na najsuvljem mjestu na svijetu. Ironija je što uopšte nisam uspio da doprem do Bedvoter basena, ali su svakako fotografije koje sam donio originalnije”, izjavio je fotograf Eliot Mekguken za SFGate.

 

Nacionalni park Dolina smrti drži rekord najviših temperatura na Zemlji: 56,7°C izmjerenih još 10. jula 1913. godine u naseljenom mjestu Fernis Krik (Furnace Creek). Ovo mjesto, takođe, drži rekord sa najtoplijom zemljinom površinom: 93,9°C izmerenih 15. jula 1972. godine. Najtoplijim mjesecom je proglašen jul 2018. godine, kada je, ovde, prosječna dnevna i noćna temperatura iznosila 42,3°C, čineći ovo mjesto najsušnijim na planeti.

Premda su rijetke, nisu potpuno iznenađujuće pojave vodenih površina u pustinjama.

U prosjeku, tokom marta na području Fernis Krika padne oko 7,6 mm kiše. Kada se desi slučaj da padne 22 mm kiše u samo 24 sata, a na okolnim planinama čak 38 mm - koje se takođe slivaju u niže, pustinjske predjele, nije nemoguće da nastane jezero. Pustinjska zemlja je isušena toliko da teško apsorbuje vodu, što objašnjava kratkotrajne pojave poplava, čak i kada ne pada kiša direktno iznad njih.

„Soli pustinjske zemlje su suve i kompaktne - kao kada biste sipali vodu na betonsku površinu ”, objašnjava meteorolog Tod Lerikos.

Nije poznata tačna veličina nastalog jezera, ali zvaničnici iz Nacionalnog parka su odmah nakon padavina objavili dužinu od oko 16 km.nationalgeographic.rs

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.