Standard.

subota mart 23

Detalji zločina u Velikoj Kladuši: Penzionere tupim predmetom ubila dvojica dječaka

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

U velikokladuškom naselju Šumatac pronađene su mrtve dvije starije osobe. Na lice mjesta upućeni su policijske patrole te kriminalistički inspektori i dežurni tužilac. 

23 hits

subota mart 23

Žao mi je Dee, nisam kriv! Ovo su detalji sa suđenja vozaču autobusa koji je naletio na voditeljku i otkinuo…

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Nisam kriv za nesreću! Strašno mi je žao zbog svega što se dogodilo, žao mi je te djevojke, više puta sam se raspitivao za njeno zdravstveno stanje, rekao je na…

51 hits

subota mart 23

Ovaj dječak je dobio sve što želi. Snimak gledaju milioni ljudi

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Dječak iz Brazila, Žao Viktor, kao većina njegovih vršnjaka obožava fudbal.

19 hits

subota mart 23

Oglasio se Vučić o presudi Karadžiću: Ne plašite se, ovo ne znači ukidanje Republike Srpske

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Komentirao sam i prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću i otad do danas ništa se nije promijenilo, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

61 hits

 
 
 
 
petak, 15 mart 2019 12:14

FENOMEN: U Dolini smrti se iznenada pojavilo ogromno jezero (FOTO)

Kada se na najsušnijem području planete pojavi jezero takva pojava djeluje kao fenomen. Iako retki, ovakvi prizori nisu nemogući i neobjašnjivi. Na jednom od najsuvljih i najtoplijih mjesta na planeti, u Dolini smrti (Death Valley) u Kaliforniji, pojavilo se jezero. Nakon kiše koja je padala nedjeljama, oluja i poplave pojavila se prilično velika površina vode.

Na tom mjestu se našao fotograf, čiji je zadatak bio da donese fotografije Bedvoter basena (Badwater basin), najniže tačke sjeverne Amerike.

"Nerealan je osjećaj pronaći toliko vode na najsuvljem mjestu na svijetu. Ironija je što uopšte nisam uspio da doprem do Bedvoter basena, ali su svakako fotografije koje sam donio originalnije”, izjavio je fotograf Eliot Mekguken za SFGate.

 

Nacionalni park Dolina smrti drži rekord najviših temperatura na Zemlji: 56,7°C izmjerenih još 10. jula 1913. godine u naseljenom mjestu Fernis Krik (Furnace Creek). Ovo mjesto, takođe, drži rekord sa najtoplijom zemljinom površinom: 93,9°C izmerenih 15. jula 1972. godine. Najtoplijim mjesecom je proglašen jul 2018. godine, kada je, ovde, prosječna dnevna i noćna temperatura iznosila 42,3°C, čineći ovo mjesto najsušnijim na planeti.

Premda su rijetke, nisu potpuno iznenađujuće pojave vodenih površina u pustinjama.

U prosjeku, tokom marta na području Fernis Krika padne oko 7,6 mm kiše. Kada se desi slučaj da padne 22 mm kiše u samo 24 sata, a na okolnim planinama čak 38 mm - koje se takođe slivaju u niže, pustinjske predjele, nije nemoguće da nastane jezero. Pustinjska zemlja je isušena toliko da teško apsorbuje vodu, što objašnjava kratkotrajne pojave poplava, čak i kada ne pada kiša direktno iznad njih.

„Soli pustinjske zemlje su suve i kompaktne - kao kada biste sipali vodu na betonsku površinu ”, objašnjava meteorolog Tod Lerikos.

Nije poznata tačna veličina nastalog jezera, ali zvaničnici iz Nacionalnog parka su odmah nakon padavina objavili dužinu od oko 16 km.nationalgeographic.rs

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.