Standard.

utorak maj 21

Otac Tijane Jurić: Ovo je trebalo da bude pobjeda jedne ideje, nije ispalo tako

Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" koji je pokrenuo inicijativu u Srbiji da se za ubice i silovatelje djece uvede kazna doživotnog zatvora govorio je za Tanjug.

34 hits

utorak maj 21

Milioner aktivirao autopilota da bi u privatnom avionu imao intimne odnose s djevojčicom

Milioneru iz Nju Džersija prijeti višegodišnja kazna zatvora nakon priznanja da je imao seks s djevojčicom dok je upravljao svojim privatnim avionom.

49 hits

utorak maj 21

VIDEO: Pogledajte kako neboder nestaje za 16 sekundi

Neboder pod nazivom "Martin Tower" srušen je u Pensilvaniji za samo 16 sekundi.

17 hits

utorak maj 21

Makron optužio Benona i ruske oligarhe da rade na uništavanju EU

Predsjednik Francuske Emanuel Makron optužio je bivšeg stratega Bijele kuće Stiva Benona i ruske oligarhe da kuju zavjeru s evropskim nacionalistima u cilju uništavanja Evropske unije.

18 hits

 
 
 
 
subota, 16 mart 2019 08:25

Tajni simbol iz manifesta ubice sa Novog Zelanda koji niko nije primijetio

Na prvoj strani manifesta koji je objavio Brenton Tarant(Tarrant), masovni ubica koji izvršio masakr u džamiji na Novom Zelandu, skriven je jedan zloslutni simbol koji je vjerovatno malo ko primijetio - crno sunce.

 

Riječ je o okultnom simbolu koji je i danas obavijen misterijom i koji se vezuje za brojne organizacije, najčećšće ekstremne desničare i naciste.

Za naciste se najčešće vezuje i priča o njegovom nastanku, iako se prema pojedinim izvorima koristi praktično od nastanka prvih civilizacija na zemlji, piše Blic.rs. Povezuje se sa brojnim istočnjačkim religijama, ponegdje se može pročitati da su ga koristili i stari Grci, Sloveni, Germani i Kelti, s tim da je u svim tim slučajevima imao pozitivno značenje.

Jedan dvorac i jedna od najozloglašenijih ličnosti nacističkog režima zaslužni su za njegovu negativnu današnju reputaciju.

 

U pitanju je dvorac Vevelsburg, koji je godinu nakon dolaska nacista na vlast, na period od 100 godina zakupio Hajnrih Himler (Heinrich Himmler).

Imao je veoma ambiciozan plan da dvorac sa tri krila pretvori u središte SS jedinica, pa je ubrzo naredio rekonstrukciju zdanja koja je trajala od 1936. do 1942. godine. Dvorac je trebalo proširiti za ceremonijalne svrhe, a cijena je navodno iznosila 250 miliona tadašnjih maraka. Himler je zbog toga naredio da se u blizini dvorca podigne koncentracioni logor da bi imao radnike za svoj megalomanski projekt.

Proširivanje dvorca nikada nije završeno u planiranim razmjerama, ali neke stvari su ipak završene. Poput najvažnije prostorije u dvorcu - velike dvorane u Sjevernoj kuli.

U ovoj dvorani trebalo je da se redovno sastaje grupa od 12 najviših SS oficira, međutim, takav sastanak je organiziran samo jednom, u martu 1941. kad je raspravljano o detaljima vojne operacije "Barbarosa", invazije na SSSR. Upravo na podu te dvorane i danas se nalazi “crno sunce”, mada tada nije ni bio poznat pod tim imenom koje je dobio tek početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

U to vrijeme nije bio poznato da li je simbol samo dekorativnog karaktera ili ima neko dublje značenje. Prema pojedinim tumačenjima, simbol je posebno dizajn za Himlera na osnovu starog arijevskog amblema i bio je zamišljen da oponaša Okrugli sto legende o Arturu (Atrhur) i na njemu su bili predstavljeni po jedan "vitez" tačnije oficir SS-a.

Inače, ovaj dvorac ima zanimljvu historiju i prije Himlera. Vevelsburg je imao važnu ulogu u 17. stoljeću u vrijeme progona vještica. Procjenjuje se da je tada samo u Njemačkoj stradalo 100.000 žena od kojih su mnoge bile zatočene i mučene upravo u podzemnim tamnicama Vevelsburga, u čijem dvorištu i spaljivane na kraju.

Danas, dvorac je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Njemačkoj, nakon što je obnovljen 2010. u šta je uloženo skoro šest miliona eura.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.