Standard.

četvrtak april 18

Italijani raspalili roštilj, izazvali požar, pa kažnjeni sa 13 miliona eura

Dvojica studenata, optužena za izazivanje velikog šumskog požara u italijanskoj regiji Komo, kažnjeni su sa 13,5 miliona eura.

14 hits

četvrtak april 18

Pakistan: Napadači oteli autobus i ubili 14 osoba

Naoružani napadači ubili su 14 ljudi u putničkom autobusu rano jutros u pokrajini Baludžistan, na jugozapadu Pakistana.

22 hits

četvrtak april 18

Sjeverna Koreja testirala novo taktičko naoružanje

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un nadgledao je probu novog "vođenog taktičkog naoružanja", javila je danas državna agencija KCNA.

16 hits

četvrtak april 18

Bivši predsjednik Perua izvršio samoubistvo

Bivši predsednik Perua Alan Garsija (69) izvršio je samoubistvo pucavši sebi u glavu kada je policija došla da ga uhapsi zbog optužbi da je primio nelegalnu isplatu od brazilskog građevinskog…

29 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 15 april 2019 19:45

Dramatični snimci iz Pariza: Gori čuvena katedrala Notre Dame

Katedrala Notre Dame najpoznatija je katedrala u Parizu. Izgrađena u gotičkom stilu, sjedište je pariškog nadbiskupa. Ime joj znači "Naša Gospa".

Danas ju je zahvatio ogromni požar i cijeli svijet u šoku gleda kako se urušava jedna od najvećih znamenitosti Evrope.

Kako prenose tamošnji mediji, toranj se urušio a vatrena stihija još nije pod kontrolom, a kada vatre ne bude, neće ostatati ništa, prenosi BBC.

Drveni toranj godinama je bio u lošem stanju i u toku je bila njegova rekonstrukcija koja je trebalo da bude završena 2022.

U snimku ispod možete pratiti uživo situaciju u Parizu.

cffc92f293294e44a124307a6c5214a8

Legenda kaže da je u 12. vijeku pariški biskup imao viziju o najljepšoj katedrali, koju je tad i nacrtao u blatu gradilišta budućeg hrama, na mjestu srušene stare crkve. Sredinom 13. vijeka izgrađeni su tornjevi visoki 69 metara, dok je cijela katedrala završena sredinom 14. vijeka

Tokom istorije proživjela je mnoge nedaće, od kojih su najgore bile tokom pobune Hugenota i Francuske revolucije, kad je dijelom bila uništena i opljačkana.

U 19. vijeku počela je restauracija i obnova, najviše zahvaljujući Viktoru Igou i njegovom romanu "Zvonar crkve Notr Dam", kojim je želio podići svijest o gradskoj kulturnoj baštini.

Postoji pet zvona u crkvi, od kojih je Emanuel, najveće zvono teško 13 tona, smješteno u Južnom tornju, dok su četiri manja smještena u Sjevernom tornju. Ispred Notr Dam nalazi se i "Point zéro", polazna tačka po kojoj se na francuskim autoputevima mjere sve udaljenosti od Pariza.

Katedrala je otvorena svaki dan od 8:00 do 18:45 sati, ulaz se ne naplaćuje, ali na tornjeve (ulaz s vanjske strane Sjevernog tornja) i u riznicu se naplaćuje. Cijene su 8 € za tornjeve i 4 € za riznicu, ali postoje popusti za mlade i za grupe.

Najbliže stanice podzemne željeznice su Cité, Saint-Michel, Hôtel de Ville, Cluny - La Sorbonne ili Châtelet.

 

 

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 15 april 2019 21:20

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.