Standard.

četvrtak jun 13

Uprkos brojnim molbama, potpisan zahtjev: Asanž će biti izručen SAD

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Sadžid Džajvid, ministar unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, potpisao je naredbu za ekstradiciju Džulijana Asanža u Sjedinjene Države koje ga traže zbog hakovanja.

20 hits

četvrtak jun 13

SAD i 25 država tvrde da Sjeverna Koreja krši sankcije

SAD i još 25 zemalja optužile su Sjevernu Koreju da krši sankcije Ujedinjenih nacija i uvozi mnogo više od propisanih 500.000 barela rafinisanih naftnih proizvoda.

23 hits

četvrtak jun 13

ŠTA JE KRIO HJU: FBI obrađivao čuvenog osnivača Plejboja još od 50-ih godina!

FBI objavio je dosije o osnivaču i glavnom uredniku "Plejboja" Hjuu Hefneru dvije godine nakon smrti legendarnog izdavača, jednoj od mnogih poznatih ličnosti koje je agencija istraživala tokom godina, i…

65 hits

četvrtak jun 13

NETANIJAUHOVA ŽENA NAGODILA SE SA TUŽILAŠTVOM: Potrošila 100.000 dolara državnih para na ručkove, a platiće 15.000

Supruga izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Sara, prihvatila je nagovbu sa izraelskim Tužilaštvom u slučaju o trošenju državnog novca.

28 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 15 april 2019 19:45

Dramatični snimci iz Pariza: Gori čuvena katedrala Notre Dame

Katedrala Notre Dame najpoznatija je katedrala u Parizu. Izgrađena u gotičkom stilu, sjedište je pariškog nadbiskupa. Ime joj znači "Naša Gospa".

Danas ju je zahvatio ogromni požar i cijeli svijet u šoku gleda kako se urušava jedna od najvećih znamenitosti Evrope.

Kako prenose tamošnji mediji, toranj se urušio a vatrena stihija još nije pod kontrolom, a kada vatre ne bude, neće ostatati ništa, prenosi BBC.

Drveni toranj godinama je bio u lošem stanju i u toku je bila njegova rekonstrukcija koja je trebalo da bude završena 2022.

U snimku ispod možete pratiti uživo situaciju u Parizu.

cffc92f293294e44a124307a6c5214a8

Legenda kaže da je u 12. vijeku pariški biskup imao viziju o najljepšoj katedrali, koju je tad i nacrtao u blatu gradilišta budućeg hrama, na mjestu srušene stare crkve. Sredinom 13. vijeka izgrađeni su tornjevi visoki 69 metara, dok je cijela katedrala završena sredinom 14. vijeka

Tokom istorije proživjela je mnoge nedaće, od kojih su najgore bile tokom pobune Hugenota i Francuske revolucije, kad je dijelom bila uništena i opljačkana.

U 19. vijeku počela je restauracija i obnova, najviše zahvaljujući Viktoru Igou i njegovom romanu "Zvonar crkve Notr Dam", kojim je želio podići svijest o gradskoj kulturnoj baštini.

Postoji pet zvona u crkvi, od kojih je Emanuel, najveće zvono teško 13 tona, smješteno u Južnom tornju, dok su četiri manja smještena u Sjevernom tornju. Ispred Notr Dam nalazi se i "Point zéro", polazna tačka po kojoj se na francuskim autoputevima mjere sve udaljenosti od Pariza.

Katedrala je otvorena svaki dan od 8:00 do 18:45 sati, ulaz se ne naplaćuje, ali na tornjeve (ulaz s vanjske strane Sjevernog tornja) i u riznicu se naplaćuje. Cijene su 8 € za tornjeve i 4 € za riznicu, ali postoje popusti za mlade i za grupe.

Najbliže stanice podzemne željeznice su Cité, Saint-Michel, Hôtel de Ville, Cluny - La Sorbonne ili Châtelet.

 

 

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 15 april 2019 21:20

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.