Standard.

petak maj 24

Uhapšen trostruki ubica iz Novog Sada

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Potraga novosadske policije dala je rezultate pa je osumnjičeni za jutrošnje stravično trostruko ubistvo pronađen i uhapšen. Riječ je o zetu Goranu Jankoviću (37), vulkanizeru iz Novog Sada.

42 hits

petak maj 24

Tereza Mej podnijela ostavku

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Britanska premijerka objavila je da napušta funkciju 7. juna. O tome je, kako je saopšteno, obavijestila i britansku kraljicu, prenose svjetski mediji.

23 hits

petak maj 24

Htjela da ima svoje dijete, pa je rodila ćerku začetu pomoću zamrznute sperme pokojnika

Izraelka Lijat Malka imala je 35 godina kada je shvatila da joj vrijeme nazadrživo bježi. Dokotori su joj rekli da ima malu rezervu jajnih ćelija, a nije imala partnera, i…

37 hits

petak maj 24

Trostruko ubistvo u Novom Sadu: Zet zbog ljubomore ubio cijelu porodicu?

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

U jednom stanu u Novom Sadu izvršeno je trostruko ubistvo. Kako javlja "Pink" u stanu su bez znakova života pronađeni Branislav Pajić (57), njegova supruga Nada Pajić (57) i njihova ćerka…

62 hits

 
 
 
 
srijeda, 15 maj 2019 18:15

Žari i pali: U Jadranskom moru meduza koja izaziva teške opekotine

Kod naselja Betine u Hrvatskoj uočena je takozvana kompas meduza, za koju stručnjaci upozoravaju da se nipošto ne smije dirati, jer dodir ove životinje može izazvati žarenje i teške opekotine.

Žari i pali: U Jadranskom moru meduza koja izaziva teške opekotine FOTO: Getty images

Chrysaora hysoscella, poznata i kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalskim vodama Atlantskog okeana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Velike Britanije, Irske i Turske.

Ono što je karakteristično za ovu meduzu jeste žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas koji može da poraste i do 30 centimetara u prečniku, a lovke do jedan metar dužine.

Ovaj tip meduze ima 24 lovke koje su podijeljene u tri grupe po osam. Ove životinje se kreću uglavnom pomoću morskih struja, prenosi Morski.hr.

Iako se u proljećnim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi polnu zrelost i preživi do ljeta.

Pretpostavlja se da kompas meduze uglavnom umiru prije nego što dočekaju godinu dana. Ova vrsta pripada grupi meduza koje posjeduju žarne ćelije na svojim lovkama i kontakt s njima može izazvati teške opekotine na koži.

Kompas meduza u moru se orijentiše i održava ravnotežu pomoću senzorskih ćelija nazvanih statocisti, a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promjene svjetlosti.

Hrane se zoo-planktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba veliki bucanj.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 15 maj 2019 16:30

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.