Standard.

petak jul 19

OTKRIVENO: Srbin i Bosanka švercovali kokain vrijedan 18 miliona eura za ovog Podgoričanina!

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Dražen Letić (46) iz Sremske Mitrovice i Nevenka Čuturić, državljanka Bosne i Hercegovine, uhapšeni su zbog sumnje da su prenosili novac za međunarodnu kriminalnu grupu na čijem je čelu Majkl…

663 hits

petak jul 19

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Kinezi jurili radnika ministarstva satarom po ulici, razlog je bizaran

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Građanin Skoplja, zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije, umalo je izgubio glavu kada su dvojica Kineza počela da ga jure satarom!

296 hits

petak jul 19

Sodom gori: Zabilježena najviša temperatura u istoriji Izraela

Toplotni talas koji je ove nedelje zahvatio Izrael dostigao je vrhunac u srijedu u Sodomu, kraj Mrtvog mora.

93 hits

petak jul 19

Haradinaj: Ako to uradimo, uvjeravam vas da dobijamo priznanje

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio da su pozicije Kosova u dijalogu sa Srbijom oslabili dosadašnje rukovodstvo i partijski lideri.

90 hits

 
 
 
 
nedjelja, 19 maj 2019 11:47

Predsjednik Austrije: Prijevremeni izbori neizbježni

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen izjavio je da su prijevremeni izbori neizbježni.

Kako je objasnio, djelovanjem pojedinih članova austrijske vlade izgubljeno je povjerenje u institucije i ukaljan ugled Austrije.

Van der Belen je u, za njega, veoma oštrom govoru pred novinarima kazao da su slike koje se od sinoć mogu vidjeti u Austriji pokazale lošu stranu ponašanju koja ne odgovara ni zemlji, a ni građanima.

"To su sramne slike, a niko u Austriji ne treba da se stidi. Takvi nismo, takva nije Austrija. Ono što pokazuju te slike je drsko nepoštovanje građana. Funkcioneri Republike su zloupotrijebili povjerenje građana, a to ne tolerišem", naglasio je predsjednik komentarišući snimke koje su njemački mediji objavili, a na kojima se vidi Hajnc Kristijan Štrahe kako navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera obećava državne poslove za finansijsku podršku njegove stranke.

Štrahe je juče podnio ostavku na sve političke funkcije, odnosno vicekancelara i lidera Slobodarske partije (FPO). Van der Belen je naglasio da građani moraju imati mogućnost da se oslone na vlast, državne funkcionere i institucije.

"Moramo svi da imamo povjerenje u institucije, jer su one osnov demokratije. Ako se to povjerenje poljulja onda je djelovanje vlade dovedeno u pitanje, a to je sada slučaj. Situacija je trenutno nesaglediva, ali u njoj vidim kao svoju odgovornost da se pobrinem da naša zemlja bude stabilno vođena kroz naredne nedjelje. U tom duhu sam sa kancelarom Sebastijanom Kurcom dogovorio prijevremene izbore. Sjutra ću dogovoriti dalje korake s njim", najavio je predsjednik Austrije.

Van der Belen je istakao da sada treba uraditi sve što je neophodno da se vrati povjerenje građana. Ostavke su samo prvi koraci, rekao je i dodao da je potrebna jasna i puna istraga od strane izvršnih i pravosudnih vlasti. Ukazao je i na centralnu ulogu koju imaju nezavisni mediji u liberalnoj demokratiji, te dodao da su oni u ovom slučaju preuzeli potpuno svoju odgovornost.

"Naši građani imaju pravo na vladu u koju mogu imati povjerenje, koja uživa ugled u Evropi i čitavom svijetu. Kome god glasači daju povjerenje mora obavljati svoju dužnost u tom duhu", poručio je dodajući da je povratak povjerenja moguć samo prijevremenim izborima. Prethodno je kancelar Kurc saopštio novinarima da je predsjedniku države predložio raspisivanje prijevremenih izbora u najkraćem roku.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.