Standard.

petak jul 19

OTKRIVENO: Srbin i Bosanka švercovali kokain vrijedan 18 miliona eura za ovog Podgoričanina!

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Dražen Letić (46) iz Sremske Mitrovice i Nevenka Čuturić, državljanka Bosne i Hercegovine, uhapšeni su zbog sumnje da su prenosili novac za međunarodnu kriminalnu grupu na čijem je čelu Majkl…

646 hits

petak jul 19

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Kinezi jurili radnika ministarstva satarom po ulici, razlog je bizaran

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Građanin Skoplja, zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije, umalo je izgubio glavu kada su dvojica Kineza počela da ga jure satarom!

286 hits

petak jul 19

Sodom gori: Zabilježena najviša temperatura u istoriji Izraela

Toplotni talas koji je ove nedelje zahvatio Izrael dostigao je vrhunac u srijedu u Sodomu, kraj Mrtvog mora.

89 hits

petak jul 19

Haradinaj: Ako to uradimo, uvjeravam vas da dobijamo priznanje

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio da su pozicije Kosova u dijalogu sa Srbijom oslabili dosadašnje rukovodstvo i partijski lideri.

86 hits

 
 
 
 
četvrtak, 13 jun 2019 09:11

Najopasnija stvar u Černobilju: "Slonovo stopalo" je ubijalo za samo nekoliko sekundi

U srcu ozloglašene Zone isključenja u Černobilju leži smrtonosni radioaktivni objekat koji je nekada mogao da ubije čovjeka za samo nekoliko sekundi.

I danas, "slonovo stopalo" sinonim je za smrtnu kaznu.

"Slonovo stoplao" zapravo je masa visoko radioaktivnog materijala formirana u osvit nuklearne katastrofe 1986. godine. Ova masa u fokusu je hit serije "Černobilj".

Radnici hitnih službi pronašli su tu tri metra visoku toksični masu unutar tamne komore ispod reaktora broj 4.

Ubrzo su otkrili nešto što liči na crnu lavu kako curi iz rupturiranog jezgra. Prema čitanjima instrumenata koji mjere radijaciju, iz još uvijek toplog betona i danas se emituje dovoljna količina zračenja da može da ubije odraslog čovjeka za samo 300 sekundi.

Samo nekoliko minuta izlaganja izazvalo bi unutrašnje krvarenje, nekontrolisano povraćanje, dijareju i sasvim sigurno bolnu smrt.

Mnogi vjeruju da je "slonovo stopalo" najopasniji otpad na svijetu, pa čak i danas ulazak u komoru u kojoj se ova masa polako hladi znači potpisivanje smrtne kazne.

Samo dvije zvanične fotografije "slonovog stopala" su ikada objavljene u javnosti, ali zbog svog smrtonosnog zračenja, radijacija je uticala čak i na kamere. Zbog toga su i fotografije nedovoljno kvalitetne, bez obzira na opremu kojom su slikane.

Postojanje ove mase i danas čini grad nenastanjivim za ljude i biće tako najmanje narednih 100 godina.

Strahuje se da bi toksična masa mogla da se otopi do podzemnih voda, što bi moglo da izazove drugu eksploziju ili zagadi vodu okolnih sela.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.