Standard.

nedjelja decembar 15

Jači zemljotres ponovo potresao Albaniju

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Novi jači zemljotres pogodio je Albaniji, dva sata i 18 minuta nakon ponoći, po lokalnom vremenu. 

381 hits

nedjelja decembar 15

Ovakvu pljačku niste vidjeli: Najgluplji kradljivac automobila na svijetu

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Trebala je to biti pljačka automobila kakve su uobičajene u Brazilu. U jednoj uskoj ulici napadači blokiraju automobil Renault Duster (kod nas Dacia Duster), jedan od njih naoružan automatskom puškom istjera vlasnika iz…

87 hits

nedjelja decembar 15

Snimljeni Asmati: Pleme koje je pojelo Rokfelera

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Majkl Rokfeler bio je četvrto dijete guvernera Njujorka Nelsona Rokfelera i četvrta generacija u porodici Rokfeler. On je misteriozno nestao tokom ekspedicije u Asmatu, region u Novoj Gvineji, a jedna od teorija…

118 hits

subota decembar 14

Šteta od zemljotresa u Albaniji između pola milijarde i milijardu eura

Objavljeno u: Svijet

by Lejla

Procjena vlasti u Albaniji da će šteta katastrofalnog zemljotresa koji je tu državu pogodio 26. novembra iznositi između pola milijarde i milijardu eura.

199 hits

 
 
 
 
utorak, 18 jun 2019 12:41

IRAN: Bacili milione na izgradnju moderne zajednice, a dobili sablastan i pust grad!

Golemi prazni neboderi u pustinji su nekad bili dio ideje o nekom boljem životu i jednakim mogućnostima. "Grad duhova" je samo 50 kilometara udaljen od Teherana, glavnog grada Irana.

Pardis je dio projekta "Mehra Mer", a već se godinama nalazi "u izgradnji" koja se ne miče s mjesta. Cesta koja vodi prema njemu puna je slijepih odvojaka, a na kraju će vas dočekati kosturi nikad dovršenih nebodera.

Ovaj projekt je trebao biti krunski dragulj vladavine iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada

Plan je bio, kako piše "Messy Nessy", izgraditi zajednicu za 200 hiljada ljudi, koja bi bila poput male oaze u tom inače pustom i siromašnom kraju. Povezali bi je javnim prijevozom, uredili bolnice, škole, pa čak i parkove usred pustinje, no projektanti, čini se, nisu puno razmišljali o usovima. Pokazalo se da tih 200 hiljada ljudi ne bi imalo pristup vodi, grijanju niti kanalizaciji, a sve veća inflacija i oslabljena ekonomija brzo su otjerale investitore te je budući grad završio poluizgrađen i napušten.

- Posljednjih godina u Iranu su izgrađena brojna naselja, milijarde su utrošene u 17 novih mjesta i oko milion i po novih građevina. Jedan od glavnih ciljeva izgradnje "Maskan Mehra" bilo je potaknuti ljude da napuste velike gradove, gdje su imali užasne životne uslove kojima su doprinosili velika zagađenost, promet i visoke cijene najmova - otkrio je fotograf Manolo Espaliu.

Golemi neboderi, osigurani od potresa, bili su originalno namijenjeni naseljavanju siromašnih, no ta je ideja u startu propala jer su samo imućniji mogli priuštiti da tamo žive.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 18 jun 2019 13:12

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.