Standard.

utorak jul 23

Boris Džonson će biti novi britanski premijer

Boris Džonson izabran je za lidera konzervativne partije i novog premijera Velike Britanije, javljaju britanski mediji.

72 hits

utorak jul 23

Haradinaj potvrdio: Danas idem u Hag

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj, potvrdio je za T7 RV da će danas otputovati u Hag, gdje će biti saslušan u specijalnom sudu za zločine koje su počinili bivši pripadnici…

99 hits

utorak jul 23

Novinarka objavila cijene doručka na Hvaru: Zar za tost i jaja treba ovoliko platiti?!

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Hrvatska novinarka Vesna Kljajić objavila je fotografiju cjenovnika iz jednog restorana na Hvaru koja je izazvala brojne reakcije. 

290 hits

utorak jul 23

Pucnjava u Beogradu: Vozač stradao, suvozač povrijeđen

Tokom noći u Beogradu muškarac (28) je ubijen, a drugi (26) je ranjen u oružanom napadu, rečeno je agenciji Beta u Hitnoj pomoći.

103 hits

 
 
 
 
utorak, 18 jun 2019 12:41

IRAN: Bacili milione na izgradnju moderne zajednice, a dobili sablastan i pust grad!

Golemi prazni neboderi u pustinji su nekad bili dio ideje o nekom boljem životu i jednakim mogućnostima. "Grad duhova" je samo 50 kilometara udaljen od Teherana, glavnog grada Irana.

Pardis je dio projekta "Mehra Mer", a već se godinama nalazi "u izgradnji" koja se ne miče s mjesta. Cesta koja vodi prema njemu puna je slijepih odvojaka, a na kraju će vas dočekati kosturi nikad dovršenih nebodera.

Ovaj projekt je trebao biti krunski dragulj vladavine iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada

Plan je bio, kako piše "Messy Nessy", izgraditi zajednicu za 200 hiljada ljudi, koja bi bila poput male oaze u tom inače pustom i siromašnom kraju. Povezali bi je javnim prijevozom, uredili bolnice, škole, pa čak i parkove usred pustinje, no projektanti, čini se, nisu puno razmišljali o usovima. Pokazalo se da tih 200 hiljada ljudi ne bi imalo pristup vodi, grijanju niti kanalizaciji, a sve veća inflacija i oslabljena ekonomija brzo su otjerale investitore te je budući grad završio poluizgrađen i napušten.

- Posljednjih godina u Iranu su izgrađena brojna naselja, milijarde su utrošene u 17 novih mjesta i oko milion i po novih građevina. Jedan od glavnih ciljeva izgradnje "Maskan Mehra" bilo je potaknuti ljude da napuste velike gradove, gdje su imali užasne životne uslove kojima su doprinosili velika zagađenost, promet i visoke cijene najmova - otkrio je fotograf Manolo Espaliu.

Golemi neboderi, osigurani od potresa, bili su originalno namijenjeni naseljavanju siromašnih, no ta je ideja u startu propala jer su samo imućniji mogli priuštiti da tamo žive.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 18 jun 2019 13:12

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.